Hatalmas botrány az amerikai IGN-nél: két újságíró is kitálalt!

Abúzusról, munkahelyi agresszióról, kényszerítésekről is írtak Twitteren az amerikai IGN kapcsán: többek között egyiküket arra is kényszerítették, hogy hazug pletykák alapján írjon cikket a Naughty Dogról.

Alig tértünk magunkhoz a Chris Avellone, legendás játékdesigner körül szexbotrány után, már egy másik hasonlóan csúnya ügy rázta meg a videójátékipart – ezúttal a gamer sajtó környékéről. Egészen konkrétan az amerikai IGN-ről van szó, abból a korszakból, amikor még Tal Blevins, az IGN társalapítója és később Steve Butts voltak az oldal főnökei. Kallie Plagge, aki jelenleg a GameSpotnál dolgozik rovatszerkesztőként, akkoriban viszont IGN alkalmazott volt, egy rendkívül részletes és keserű Twitter-sorozatban leplezte le, hogy állítása szerint milyen körülmények között kellett dolgoznia a portálnál. Plagge többek között erőszakos irányításról, toxikus szerkesztőségi hangulatról és megfélemlítésekről is ír a Tweetjeiben. Plagge konkrétan azt is megemlíti, hogy pszichológiailag is agresszív módon viselkedtek vele, többek között azzal, hogy nem engedték ki az ebédszüneteire és rendkívül durván kezelték, például Blevins azzal is, hogy a még kezdő, fiatal újságírónőt állandóan megalázta, fenyegette és azzal sulykolta, hogy tehetségtelen, sosem lesz belőle rovatszerkesztő.

Mitch Dyer, aki négy évig szintén újságíró volt a portálnál, ám azóta az EA Motive-nál dolgozik, még rázósabb dolgokat állít. Állítólag arra kényszerítették, hogy a Naughty Dog csapatáról szándékosan olyan botrányos, hatásvadász cikkeket írjon, amelyek teljesen megalapozatlan pletykákon alapultak és később hamisnak bizonyultak. Az egyik ilyen hazug cikk Amy Hennig Naughty Dogtól való erőszakos távozásáról szólt – ahogy azt a VG247 is megírta.

Dyer konkrétan ezekkel a szavakkal írt Twitteren az ügyről:

„Nagyon sajnálom, ami történt Neil Druckmann (a Naughty Dog alelnöke és The Last of Us Part 2 direktora) és Bruce Straley (volt direktor az ND-nél, a The Last of Us-ért és az Uncharted 4-ért felelt) esetében, akik az IGN ellenséges és toxikus vezetése által erőszakolt cikkek miatt keveredtek bajba.”

Egy másik tweetben Dyer még ezekről is írt:

„Vállalom a felelősséget az őrületért, az undorért és a csalódottságért, amelyben akkor éltetek és sosem fogom megbocsátani magamnak, hogy átengedtem magam ezeknek a manipulatív szörnyetegeknek.”

Hogy a Naughty Dognál a hatásvadász fake news cikkek hatására mit éltek meg a két említett vezető, illetve a többiek is, azt nem tudhatjuk, de mindenesetre mindketten reagáltak a tweetre. Neil Druckmann ezekkel a szavakkal kommentálta az ügyet, megbocsátva Dyernek.

„Wow, ember. Nem fogok hazudni… Nagyon sokáig voltam dühös emiatt, és nagyon köszönöm, hogy elmagyaráztad az igazságot.”

– nyilatkozta Druckmann és még ezt is hozzátette:

„Kérlek, ne felejtsd el, hogy egyáltalán nem haragszom már rád és a legjobbakat kívánom. Sajnálom, amin keresztülmentél.”

Bruce Straley (aki azóta már nincs az ND-nél, saját konzultációs céget irányít) pedig így reagált az IGN fake news cikk kitálalására:

„Köszönöm Mitch. Nagyra értékelem, hogy ezt elmondtad. Nagyon kemény helyzetben voltál. Sajnálom. Én magam őszintén tanultam belőle. A legtöbb „hír” a belső céges policy-kkel kapcsolatban csak 20% igazságot tartalmaz és 1000%-ban sokkal összetettebb, mint amit Twitteren keresztül meg lehet osztani, vagy amit a rajongók megértenek…”

Straley még azt is hozzátette, hogy mindannyian „felnőttek már” és sok szerencsét kívánt Dyernek.

A volt újságíró állítása szerint egyébként a Naughty Dognál nem állt meg az amerikai IGN rágalom és fake news hadjárata. Állítólag egy olyan cikkre is kényszerítették őket, amelyben arról írtak nyilvánvaló hazugságokat, hogy a The Last Guardiant törölték – annak ellenére, hogy erről szó sem volt.

Dyer az IGN volt főszerkesztőiről azt is állítja, hogy amikor a Sony-nál érthetően elítélték a cikket, akkor ők nem álltak ki mellette, hanem csendben voltak.

Az említett két volt IGN főnök közül csak Tal Blevins reagált Kallie Plagge posztjára és bocsánatot kért, amiért „megríkatta” az újságírólányt és biztosította, hogy tanulni fog a hibáiból. Steve Butts eddig semmit sem válaszolt a vádakra.

Források: 3djuegos  VG247

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu