Petíció indult, hogy M. Night Shyamalan Széttörve című filmjét szedjék le a Netflixről

MOZI HÍREK – Az aláírók szerint a disszociatív személyiségzavart hiteltelenül ábrázolja a film, így követelik, hogy a Netflix távolítsa el kínálatából a filmet.

A disszociatív személyiségzavar már az 1600-as évek óta ismert betegség, amely egy kezelhetetlen pszichés probléma, melynek okait és gyógymódját mind a mai napig kutatják. M. Night Shyamalan Széttörve című filmjében James McAvoy vállalta el azt a nem kis kihívást, hogy egy olyan férfit alakítson, aki egy gyerekkori trauma hatására nem kevesebb, mint 23 személyiséget váltogat, melyek közül csak az egyik a sajátja. Shyamalan filmje egyik személyes kedvencem még 2016-ból, kár, hogy a folytatással, a 2019 januárjában mozikba került Üveggel viszont épphogy sikerült „széttörni” az előző rész sikerét. Most viszont nem a film tagadhatatlan erényeiről szeretnék írni, hanem arról a mozgalomról, amely azt követeli, hogy szedjék le a thrillerjeiről és meghökkentő filmjeiről híres indiai származású rendező egyik legjobb alkotását Netflixről. Az ok az, hogy a petíciót aláírók szerint a disszociatív személyiségzavaros betegek számára sértő módon hiteltelenül mutatja be a film ezt a betegséget. Gyorsan hozzá kell tennünk, hogy egyébként ezt a filmet sem az USA-ban, sem Magyarországon nem forgalmazza a Netflix, tehát ez a petíció értelemszerűen csak bizonyos országokra vonatkozik.

A tiltakozók egyébként leginkább azt fájlalják, hogy a film, a James McAvoy által alakított karakteren keresztül teljesen más módon mutatja be a betegséget, mint ahogy az valójában lezajlik, így a nézők teljesen fals képet kapnak arról, hogy milyen az, amikor valaki ettől szenved. Az egyik #GetSplitOffNetflix kampányt támogató tweet így fogalmazta meg a problémájukat:

„A Széttörve egy olyan film, amely nagyon, nagyon sok plurális ember, illetve a plurális közösség számára jelenetős kárt okozott, mivel disszociatív személyiséghez kötődő betegséget, illetve a „pluralitást” is démonizálja, miközben az ilyen betegségben szenvedő emberek nem ilyenek. A plurális embereknek segítségre és szeretetre van szükségük.”

Természetesen a másik oldal, a film rajongói is megszólaltak és talán nem meglepő, hogy abszurdumnak tartják a betiltást ötletét. Így fogalmaz egy tweetben egyikük:

„Ez teljes nonszensz. Ha minden olyan filmet betiltanánk, amely potenciálisan megsért valamilyen kisebbséget, akkor már nem lenne mit néznünk.”

A Netflix egyelőre nem reagált a petícióra. A reakciókat Twitteren a #GetSplitOffNetflix beírásával találhatjátok meg, illetve a petíció jelenlegi állását (jelen pillanatban 1246-nál tart, a cél 1500 alírás) itt tekinthetitek meg.

Forrás: Movieweb

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu