Menu

The Last of Us Part II és más játékok PS Vita remote play-en – Otthonról, távolról: kipróbáltuk!

TIPPEK-TRÜKKÖK – Így tudsz akár a buszon ülve is a The Last of Us II-vel játszani! Ha már egyszer szerepelt a játékban egy PS Vita, megnéztük, hogy a Sony ősrégi, 2012-es kis kézikütyüjén, akár távolról is játszva mennyire élvezetes Ellie-vel és Abby-val kalandozni, harcolni!

 

A Sony manapság már igencsak feledésbe merült és az anyacég által is erősen hanyagolt, jobb sorsra érdemes kis kézikonzoljára manapság már szinte semmilyen játék sem jelenik még és – ha már minden régi játékot végig toltál rajta – gyakorlatilag a papírnehezék funkciót tudná csak betölteni. Csakhogy van egy olyan képessége, amely annak idején, a masina 2012-es megjelenésekor csak egy vicces extra funkció volt, amely az akkoriban még legerősebb konzolnak számító PS3-mal nem is működött normálisan: a remote play funkció. A PS4-ig kellett várni, hogy ez a lehetőség kiteljesedjen és a PS4-et összekötve wifin keresztül, szinte bármilyen PS4-es játékot a kis képernyőn futtathassunk.

A remote play technológia ugyanakkor korántsem tökéletes, van jó pár, elég komoly hátulütője és technikai limitációja – nem véletlen, hogy a Nintendo Switch a saját megoldásával kenterbe verte megjelenésekor, 2017-ben a Sony akkorra már egyébként is haldokoló masináját. Nézzük akkor, hogy miképpen tudjuk kihajtani a maximumot kihozni a The Last of Us Part II remote play-ből, hogy akár a hetes buszon is irigykedve nézzék a melletted ülő, mögötted álló emberek, ahogy a The Last of Us Part II kis képernyőn is elképesztő látványát nézve az élőhalottakkal, vagy milicistákkal, szektatagokkal harcolsz.

The Last of Us Part II PS Vita

Mi kell a hálózathoz?

Sokan azt hiszik, hogy a PS Vitával csak otthonról lehet játszani, holott ez egyáltalán nem igaz. Pár fontos dolgot azonban nem árt észben tartani és van egy komoly limitációja sajnos a távoli remote play-nek.

Az első és legfontosabb dolog, hogy párosítsd a PS Vitádat a PS4-eddel. Ezt a PS4-en a „Távoli játék kapcsolódási beállításai” menüpontban teheted meg, az „Eszköz hozzáadása” almenüvel. Elég egyértelműek a hozzáadási lépések, szóval ezt most nem fogom lépésről lépesre leírni. Lényeg, hogy a „Távoli játék engedélyezése” és a „Közvetlen kapcsolódás a PS Vita/PS TV használatával” ki legyen pipálva.

Fontos még, hogy a PS4-ed hálózati LAN csatlakozó kábellel legyen az internettel összekötve, lévén wifi csatlakozásnál jóval gyengébb lesz a jelminőség a PS4 és a PS Vita között és erősen szemcsésedik a kép, élvezhetetlenné válik a játék. Illetve ide tartozik még egy másik hálózati beállítás: a routered böngészős menüjében a UPNP2 bekapcsolása. Sokszor ez már alapból be van kapcsolva, bár bizonyos internetszolgáltatók szakemberei valamiért ezt nem szeretik, szóval előfordulhat, hogy kikapcsolják. Mindenesetre, ha gond van, érdemes ezt leellenőrizni.

Kevésbé egyértelmű az a lépés, amelyet most árulok el: a PS Vitán a beállításoknál (Settings) a Power Save Settings menüpontban kapcsold ki a „Use Wi-Fi in Power Save Mode”-ot. Elvileg több energiát fog így enni a PS Vita wifije, de ide a maximális kakaó kell, hogy ne szaggasson a wifi és ne essen szét a kép.

A következő lépés már nem a PS Vitához, hanem az okostelefonodhoz kötődik – feltéve, ha nem jutsz hozzá ingyen wifihez (nyilván BKV-n például ez így is van.) Okostelefonon a wifi megosztása már eléggé sztenderd eljárás igen régóta – még a legegyszerűbb, legolcsóbb, régebbi modelleken is. Viszont egy-két okostelefonon rendesen el tudják dugni a beállítást. Az én telefonomon a Beállítások/Internetmegosztás/wifi hotspot bekapcsolása a megoldás, de elképzelhető, hogy van, ahol ez máshol található. Állíts be egy könnyen megjegyezhető jelszót!

A PS Vitádon a Settings/Networks/wifi settings menüben kell megkeresni és kiválasztani a telefonodat az „Access Points” menüpont alatt. Írd be a jelszódat és már rá is csatlakoztál a telefonod wifi hálózatára! Amit még tudnod kell: a remote play 1 óra alatt kb. 1 gigát használ fel a letöltéshez, szóval érdemes valamilyen jobbféle mobilnetes előfizetést használni, nagy adatletöltéssel, ha komolyan akarod így útközben használni a PS Vitádat remote play-ben. Egy 4G-s okostelefon az ideális az adatáramláshoz, bár 3G is már megfelel, az 5G-t pedig már nem is tudja kihasználni a Vita.

Amit még saját tapasztalatból tudok írni, hogy közösségi, ingyenes wifiknél sokszor csapnivaló a jel minősége és mint mindig ilyenkor: szemcsésedik, szétesik a kép, élvezhetetlen lesz a játék. Saját, mobilnetes internetkapcsolattal (hacsak nem metrón ültem, ott elég gázos a jel) általában tökéletes a kép.

Itt nem kell tapizni

Ugyanakkor a legnagyobb problémát érdekes módon nem is a hálózati problémák, a kép esetleges szemcsés szétesése, vagy a kis képernyő limitációi okozzák, hanem az, hogy a PS Vitánál elég szerencsétlen módon a hátsó „tapipadot” használja rengeteg játék az akciógomb típusú interakcióra (például tüzelésre) és mivel ezen sok játéknál nem lehet változtatni, az elég gyenge és bizonytalan érzékelés miatt a játék kínszenvedéssé válik. Sok játéknál sajnos ezen nem lehet változtatni, mert nincs rá lehetőség, hogy értelmes módon átkonfiguráld a gombok kiosztását. Ez például jellemző a The Witcher 3-ra, vagy a Metal Gear Solid V-re, amelyek emiatt sajnos nagyon gyengén irányíthatóak remote play-en.

Szerencsére a The Last of Us Part II esetében, bár alapból szintén az L2-R2 kombóra rakja a játék a célzást és a tüzelést, ezeket azonban a kontroller konfigurációs menüjében át lehet állítani az L1-R2-re (folyamatosan nyomva kell tartani a gombokat az átállításhoz), amelyek a PS Vita két ravaszgombjának felelnek meg, így bal kontrollergombbal irányítva a célkeresztet célzás közben, nagyszerűen tudunk akár pontos fejlövéseket is végrehajtani. A többi játékmenethez kötődő akció (lopakodás, hátulról megközelítés, nyakba döfés (Ellie), vagy megfojtás (Abby)) szintén kiválóan működnek PS Vitán, lévén az ilyen típusú, taktikai, kivárós, türelmet igénylő, lassabb játékoknál nem számít annyira, ha kicsit késik, hangyányit laggol az irányítás. Souls-like játékoknál, vagy olyan akció-RPG-knél, mint például a már említett The Witcher 3, sajnos erősen megbicsaklik a szerencsétlenül leosztott, sok kameramozgást igénylő, ügyességen, reflexeken is alapuló játékmenetnél a remote play. Nagyon nagy pozitívum tehát a The Last of Us Part II remote play esetében, hogy az átalakítható irányítás és sok lopakodást igénylő, messziről célzós játékmenetnek köszönhetően a játék kiválóan irányítható PS Vitán is.

No és mi a helyzet a látvánnyal?

Először is le szeretném szögezni, hogy azért a The Last of Us Part II – főleg, ha van egy ütős 4K-s tévéd – első végigjátszásnál nem PS Vita remote play-en, hanem tévén javaslom, és csak a másodiknál érdemes a kis képernyőn végigjátszani. Viszont az is egyértelmű, hogy egy OLED képernyőt használó, régebbi PS Vitánál a látvány egyszerűen pazar! Arra kell csak figyelni, hogy az internetbeállítások tökéletesek legyenek, – ahogy említettem feljebb – kábellel és ne wifivel csatlakozzon a PS4-ed a routeredhez és a képminőség csodás lesz, a napsütötte, gyönyörű helyszínek a játék elején, vagy a Joelhez kötődő erdős átvezetők is éppolyan gyönyörűek, mint a havas részek, vagy a Seattle legromosabb helyszínein játszódók is.

Nincs gond a feliratokkal sem, teljesen jól kivehetőek, nyilván, azért okostelefonhoz/Vitához/Switch-hez szokott szem kell hozzá, de nem olyan olvashatatlan szöveg-, vagy menürendszer-áradat, apró kis betűkkel, mint más játékok esetében.

Most jön a feketeleves!

Sajnos távoli remote play-nél egyetlen, igazán szigorú megkötés van: nem oszthatod meg senkivel a PS-edet, tehát elsődlegesnek kell lennie a konzolodnak, különben csak otthoni, PS4-en keresztüli kapcsolatnál működik a remote play, távoli wifi kapcsolattal nem. Ez elég bosszantó azok számára, akik egymással osztják meg a PS fiókjukat, de sajnos nekik a távoli remote play funkció ugrott. Valamit valamiért…

Ha van Vitád és sokat utazol, ne hagyd ki!

Tényleg csak szigorúan második végigjátszásnál, de mindenképpen tudom ajánlani a The Last of Us Part II-őt remote play-ben. Ha elsődleges a konzolod és nem osztod meg senkivel a fiókodat, akkor akár útközben, távolról is, de ha valaki használja a családban éppen az egyetlen tévét, amelyen a konzol van, akkor erre is rendkívül alkalmas ez a játék. Képminőséggel, látvánnyal kis képernyőn sincs gond, sőt, régebbi Vita modellek OLED képernyőjén gyönyörű a játék. Hasonlóan profi az irányítás is, csak ne felejtsd el átállítani a gombkiosztást a cikkben leírtak alapján.

Ha szeretnétek még hasonló remote play tesztet, akkor írjátok meg a kommentárokban!

-BadSector-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu