Drasztikus lépésre szánta el magát a Metacritic, hogy a review bombingot megakadályozza!

Megelégelte az oldalt irányító cég, hogy tényleges értékelés nélkül adják a legrosszabb értékelést a valamiért feldühödött felhasználók a videojátékokra, csak hogy minél jobban lehúzzák az átlagot.

Az új rendszer szerint ezentúl legalább egy napot kell majd várni, miután egy játék frissen megjelent. Erre azért van szükség, mert az elmúlt években ezzel próbálták többször is lehúzni a feldühödött „rajongók” a játékokat különböző okok miatt: legutóbb a The Last of Us Part II-nél  a kiszivárgott videók és a (szélső)jobbosok által kifogásolt, szerintük a játékban található „SJW propaganda miatt, de az Astral Chain című szédületesen jó japán akció-RPG-t például csak amiatt kapott ilyen „nullázó hidegzuhanyt”, mert csak Nintendo Switch-re jelent meg. Mivel ezeknek a teszteknek a legtöbbször semmi alapjuk sincs (képtelenség lett volna például pár óra alatt végigjátszani a The Last of Us Part II-őt), ezért úgy döntött a Metacritic vezetősége, hogy videojátékok esetében legalább egy napot (bizonyos játékoknál többet is) várni kell, amíg felhasználói kritika felkerülhet.

Van már konkrét példa is, ahol ezt a módszert alkalmazzák: a 3djuegos szúrta ki, hogy a tegnap megjelent Endless Dead című izometrikus arcade shooter esetében, amely még csak szerdán jelent meg, csütörtök este 21:00 óráig kell várni, amíg felhasználói kritika kikerülhet, így „van idejük a gamereknek arra, hogy játszanak is a játékkal a kritika megfogalmazása előtt.”

Meg kell egyébként jegyezni azt is, hogy ez „review bombing” probléma nem minden esetben csak a játékokra korlátozódik, a Marvel kapitány című film például még a mozikba kerülése előtt ugyanezt a „kezelést” kapta, miután Brie Larrson, a női főszereplő a fehér férfiakat kritizálta.

Érdekes kérdés persze, hogy ez a pár nap várakozás mennyire hatékony módszer? Sokan másfajta eszközöket is bevetnének, például konzolos címek esetében az adott konzol fiókját is hozzákötnék a Metacritic fiókhoz és csak ennek megléte esetén lehetne user review-t írni.

Forrás: 3djuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu