A halhatatlan gárda – Egy nem túl időtálló film halhatatlanokról

FILMKRITIKA – Charlize Theron a főszereplője a Greg Rucka képregényeiből készült akció-kalandfilmnek, melyben egy halhatatlanokból álló csapat, amely évezredek óta védi az emberiséget, ezúttal viszont saját magukat kell megvédeniük egy gátlástalan orvos és annak kommandósaival szemben.

 

Charlize Theron a Mad Maxnek és az Atomszőkének is köszönhetően igazi modern akcióhőssé nőtte ki magát, így nem véletlen, hogy A halhatatlan gárda című Netflixes képregény-adaptációra is felfigyeltem, miután az első hírek felröppentek róla. A halhatatlanokról szóló történet érdekesnek tűnt, Theron pedig nagyszerű választásnak a főszerepre. Sajnos, most, hogy a film végső képsorait megnéztem, közel sem vagyok maradéktalanul elégedett, különösen abban a tekintetben, hogy mennyi potenciál volt ebben az alkotásban.

 

Halhatatlan téma?

Ami nekem elsőre hiányzott a filmből, az a keret, amit a halhatatlanokról szóló történeteknek egyik legfontosabb tartópillére: honnan ered hőseink különleges képessége. Persze, kapunk némi „gyorstalpalót”, hogy ennek a különleges csapatnak a tagjai, amelyet szó szerint „nem fog a golyó”, honnan származnak, de főszereplő Andy-n (Charlize Theron) kívül túl sok idő nincs arra, hogy a többiek is időt kapjanak karakterük kidolgozása tekintetében. Magáról a cinikus és végtelenül kiégett Andy-ról sem tudjuk meg, eredetileg melyik korban született, sőt, saját állítása szerint ő maga sem emlékszik rá, hogy mikor. Bár ez ad némi érdekes, különleges vonást jellemének, de összességeben ez a történeti elem hiányzik, különösen, hogy fel-felvillannak olyan képsorok Andy múltjából, amelyek során a történelem különböző korszakaiban harcolt, vagy szenvedett. A halhatatlan történetek alfája és omegája, Simone de Beauvoir, francia regényírónő Minden ember halandó című regénye amely elmeséli, ahogy hőse, Fosca, milyen körülmények között vált halhatatlanná, de a Hegylakó című filmben is megtudjuk, hogy Connor McLeod is mely korszakból származik, hasonlóan az Interjú a vámpírral a filmvásznon Brad Pitt által alakított hőséhez. A halhatatlanok történetének nagyon fontos eleme a születés – bármi is legyen az öröklét oka – és ez ebből filmből nagyon hiányzik.

Halhatatlan limonádé

Annál is inkább igaz ez, mert egyébként a A halhatatlan gárda nagy hangsúlyt fektet a halhatatlanság nehézségeire, gyötrelmének, illetve, az ahhoz kötődő lelki mozzanatok ábrázolására. Az Oscar-díjas Charlize Theron brillírozhatott volna ennek bemutatása terén, de sajnos a forgatókönyv nem képes ennek súlyát visszaadni a nem túl erős párbeszédek, vagy kliséktől hemzsegő történet „fordulatai” révén. Megint csak visszatérek a Simone de Beauvoir-féle Minden ember halandóra, amely pontosan erről szól: az örök élet súlyának gyötrelméről, a „percemberek” létéről és haláláról, arról, ahogy Fosca fokozatosan elveszít mindenkit: családját, szerelmeit, barátait, mert ők halandók, a főhős pedig arra van kárhoztatva, hogy örökké éljen. Ez annyira masszív, egyedi és megkapó történet, hogy vérprofi szakértelem kell hozzá, hogy igazán átjöjjön.

Ehhez képest ebben a filmben mindössze Booker (a nem túlzottan tehetséges Matthias Schoenaerts alakítja) egyik elég béna nagymonológja révén próbálja a forgatókönyvíró belénk sulykolni egy Nile-al (KiKi Layne) történő elég béna párbeszéden keresztül ennek frusztrációját. A Beauvoir-regényből erős ihletet nyerő Hegylakó legalább egy fontos történeti szakaszt áldozott erre, ahogy MacLeod elveszíti szerelmét, itt viszont marad ez a béna párbeszéd, ahol Schoenaerts igyekszik szomorú arcot vágni és pár könnycseppet kigyötörni magából, hogy hiteles legyen, amit mond, KiKi Layne pedig még ennyire sem képes. Ha ez a melodrámává silányult történeti elem nem lenne elementáris része a filmnek és több lenne az akció, egy egyébként tökéletes formában lévő Charlize Theronnal, nézőként jobban jártunk volna. Suszter maradjon a kaptafánál, és egy akció-képregényíró ne erőltesse a Simone de Beauvoir-szintű történeti részt, ha egyértelműen nincs azon a szinten.

Nem egy Atomszőke

Ami az akciójeleneket illeti, azok nem rosszak (főleg a végén mondhatjuk el, hogy igyekeztek a film készítői legalább ezen a téren villantani), de az Atomszőke szintjét messze nem érik el. Charlize Theron ennél sokkal többre képes, csak megfelelő rendező, stílusérzék és filmes költségvetés kell hozzá és a A halhatatlan gárdából ezek hiányoztak. Ettől függetlenül az akciójelenetek még így is a film legnagyobb erősségei, de Gina Prince-Bythewood rendezőnek még bőven van hova fejlődnie.

Sorozatban jobb lett volna

Az egész film alatt azt éreztem, hogy A halhatatlan gárda egy igazi elpuskázott lehetőség. Ha több idő marad a mellékkarakterekre, Andy (Charlize Theron) saját sztorijának kidolgozására, rengeteg múltbéli, történelmi esemény felidézésére, akkor talán egy színvonalasabb alkotást kaptunk volna. Ehhez viszont a filmsorozat formátum sokkal inkább passzolt volna. Így maradt egy korrekt, de nem túl kiemelkedő akció-thriller, ahol kicsit sokat nyűglődnek a halhatatlanság témáján, ugyanakkor mégsem sikerült azt kellőképpen színvonalasan és érzékletesen kidolgozni. Kérészéletű ez a halhatatlan-sztori, egy-két hónap múlva mindenki elfelejti.

-BadSector-

A halhatatlan gárda

Rendezés - 6.7
Színészek - 7.2
Sztori - 6.4
Akció - 6.8
Hangulat - 6.8

6.8

KORREKT

Az egész film alatt azt éreztem, hogy A halhatatlan gárda egy igazi elpuskázott lehetőség. Ha több idő marad a mellékkarakterekre, Andy (Charlize Theron) saját sztorijának kidolgozására, rengeteg múltbéli, történelmi esemény felidézésére, akkor talán egy színvonalasabb alkotást kaptunk volna. Ehhez viszont filmsorozat formátum sokkal inkább passzolt volna. Így maradt egy korrekt, de nem túl kiemelkedő akció-thriller, ahol kicsit sokat nyűglődnek a halhatatlanság témáján, ugyanakkor mégsem sikerült azt kellőképpen színvonalasan és érzékletesen kidolgozni. Kérészéletű ez a halhatatlan-sztori, egy-két hónap múlva mindenki elfelejti.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu