A 85 éves Donald Sutherland egyetlen videójátékos szerepe: a KGB-tiszt elhunyt apja [VIDEO]

MOZI HÍREK – A tegnap óta 85 éves legendás színészt mindenki ismeri a Mash-ból, a Kelly hőseiből, vagy A tű szénakazalban című klasszikus kémfilmből, azt viszont kevesen tudják, hogy Donald Sutherland egy videojátékban is szerepelt – egyetlenegyszer.

Napjainkra már megszokott dolog, hogy egy-egy ismertebb filmsztár a szinkronhanga és/vagy MOCAP révén a megformálója egy videojátékos karakternek, azonban a videójátékok klasszikus időszakában, a nyolcvanas, vagy kilencvenes években ez még ritkaságszámba ment. Ezért is számít érdekességnek, hogy a legendás színész, a tegnap 85 éves születésnapját ünneplő Donald Sutherland egyetlenegyszer, még 1992-ben szerepelt egy videojátékban, méghozzá nemcsak szinkronhang, hanem felvett jelenetek formájában.

A francia Cryo Interactive, KGB című, zseniális, nyomozós kalandjátékról van szó, amelyben a címbéli szovjet titkosszolgálat fiatal és ambiciózus tisztjét: Maxim Rukovot irányítjuk. A hihetetlenül hangulatos, rendkívül izgalmas és gyilkosságokkal, merényletekkel, korrupcióval és a KGB-be is beszivárgó összeesküvéssel vegyített kémtörténet eseményei a rendszerváltás előtt széthullófélben lévő, végnapjait élő Szovjetunióban játszódnak, 1991-ben, azon belül is a Moszkva legsötétebb bugyraiban, ahová a nyomozásunk visz.

És hogy jön ide Donald Sutherland? Az eredetileg Amigára és PC lemezekre kiadott játéknak készült egy későbbi, CD-ROM-os kiadása is, amelyhez videóbetéteket is mellékeltek, ezeken volt látható Maxim Rukov még évekkel korábban elhunyt, szintén volt KBG tiszt apja, Mihail Sztefanovics Rukov, akit 1983-ban egy afganisztáni merénylet során öltek meg a feleségével együtt. Rukov apját egyfajta „látomásokon” keresztül látja rendszeresen megjelenni (persze csak gondolatban, a játéknak nincs misztikus szála), ahol hol a nyomozásra nézve ad tanácsokat, hol csak korholja, vagy épp, hogy bátorítani próbálja. A játék egyébként rendkívül nehéz volt, igen erős koncentrációra és logikai készségekre volt szükség, hogy a végére érjünk, így az atyai Donald Sutherland tanácsai és bátorításai igencsak elkéltek. A videókon az eredeti Amigás verzió végigjátszását láthatjátok (ebben a Sutherland videók még nem szerepeltek) alatta pedig a szovjet katonai egyenruhába öltözött sztár videóit játhatjuk. (Az alacsony videófelbontás a kilencvenes évek elejére jellemző technológia szint miatt volt.)

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu