25 éves a Virtual Boy, a Nintendo buktája, a VR úttörője [VIDEO]

A Game Boy atyja a sztereoszkópikus 3D mellett tette le a voksát, elhivatottan kutatta a megoldást a VR-ra, végül a Virtual Boy lett az utolsó munkája.

 

Az anyagi bukás, a csőd, a legenda: 25 éves a Virtual Boy, ennek apropóján pedig kicsit átvesszük a ketyere történetét, s hogy milyen úttörő szerepet is vállalt ezzel magára anno a Nintendo.

Ma van 25 éve, hogy Japánban megjelent a Nintendo Virtual Boy, a Nintendo egyik legnagyobb anyagi bukása, mely pont emiatt lett a rajongók egyik legkeresettebb kincse. Az igazság az, hogy a konzol jóval a kora előtt járt, primitív virtuális technológiai megoldások és sztereoszkópikus 3D-képek ide vagy oda.

 

 

„Én voltam az a fickó, aki mindig a 3D szemüvegek használatát ajánlgatta.” – Shigeru Miyamoto

 

„A Virtual Boy, véleményem szerint, piaci bukás volt” mondja Satoru Iwata. „Még érteném is, ha a Nintendo valami óriási traumaként élte volna meg a 3D-piacra lépést. Azonban, a 3D technológiával folytatott erőfeszítései mellett rendíthetetlenül kitartott. Valahol elmondható, hogy ez a fajta makacssága végül kifizetődött. Szerintem ez a dolgot igen érdekes alakulása.” mesélte a Nintendo 3DS születése kapcsán, mely kis konzolocska abszolút a sztereoszkópikus 3D technológiára épült.

 

A Mester, Shigeru Miyamoto is ott volt a Nintendo más nagyjaival, amikor Iwata mesélt. „Akkortájt érdekelt engem a virtuális valóság, és én voltam az a fickó, aki mindig a 3D szemüvegek használatát ajánlgatta.” Ez vezetett végül ahhoz, hogy elment és egyenesen a Game Boy alkotójával beszélt, a szomorú körülmények között (balesetben) elhunyt Gunpei Yoko-val. A japán legenda elárulta, hogy ő maga aztán mégsem tudott foglalkozni a projekttel, mert éppen a Nintendo 64 fejlesztése felett bábáskodott.

 

 

Jellegzetes vörös-fekete képeivel és 3D hatású képeivel, ez a félig hordozható gép nem tudta elnyerni a szélesebb közönség figyelmét. Iwata felhívta rá a figyelmet, hogy „a rossz képminőség komoly hátrány volt egy olyan rohamosan fejlődő korban, amikor a játékok ugrásszerűen lettek egyre szebbek és szebbek.” Miyamoto ugyanakkor úgy véli, hogy konzolként meghatározni a gépet hiba volt, mert ha inkább játékszerként tekintenek rá (merthogy tulajdonképpen inkább az volt), akkor a 100.000 eladott szerkezet sikerként lett volna elkönyvelve Japánban.

 

„A Virtual Boy-nak két fontos dolgot kellett volna megoldania, s ez úgy derült ki, hogy közben egyiket sem sikerült megvalósítani. Nem arról van szó, hogy maga a gép hibás termék lett volna, csak elrontottuk amikor a róla kialakítandó képen dolgoztunk.” mondta Super Mario édesapja, a The Legend of Zelda tervezőzsenije. A platform igen kevés játékkal bírt, s közülük egyik sem mutatta be a gép összes erényét, így népszerűsége is alacsony maradt. A Nintendo 64 érkezése a halott konzolok túlvilágára küldte a rövid életű gépet.

 

4 évnyi fejlesztés és 10 millió dollár technológiába ölt pénz után a Virtual Boy gyártása leállt, mindössze egy évvel a születése után. A feledés homályába merült konzol 22 játékot produkált. Annak ellenére azonban, hogy nem érte el a kitűzött célt, a Nintendo maga sosem feledte el elvesztett gyermekét, olyannyira nem, hogy a Nintendo Labo egyenesen tisztelgett is a Virtual Boy emléke előtt.

 

A Sensoramatól a Virtual Boy-ig, Oculustól a PS VR-ig, szerkezetek jöttek-mentek, sok különféle furcsa megoldás született, de a virtuális valóság minél tökéletesebb megvalósítása úgy tűnik örökre az informatikai világ Szent Grálja marad.

Egy biztos: a modern VR, de legalábbis a 3DS sokat köszönhetett a nagy öregnek.

Mi is tisztelgünk előtted, Virtual Boy!

Boldog születésnapot!

Forrás: 3DJuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu