A Madden NFL 21 – A rézbőrű-botrány a játékot is elérte

Botrány – a 83 éves Washington Redskins csapatot most sírva-könyörögve kényszerítik a fehérek, hogy változtasson logót és nevet – a Madden NFL 21-ben is…

Amíg a változtatás beáll, a csapat üres színekben és üres logóval játszik.

 

A változás szele elérte a játékipart is. Hogy jó-e ez nekünk vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre a rasszizmus elleni fellépés miatt most a Madden NFL 21 is változni kényszerül. A gyakran figyelmen kívül hagyott indián holokausztra emlékezve (mert bármennyire is fáj az amcsiknak, ez bizony az ő saruk) a szponzorok most a sportközösség több éves kérését lepecsételendő azonnali váltásra kötelezték az említett csapatot. A Washington Redskins való életbeli változásaira a Madden NFL 21-nek is reflektálnia kellett, így átmenetileg a csapat színt és logót váltott a játékban.

 

A modifikációk ugyanakkor nem csak külsőlegesek:

„Örömmel látjuk, hogy a Washington kész volt megváltoztatni csapata nevét és vizuális identitását.” – mondta az Electronic Arts képviselője az amerikai Kotaku-nak.

„Gyorsan dolgozunk, hogy átlagossá tegyük a Madden NFL 21 Washington csapatát, amíg a végső névre és logóra várunk.” – tette hozzá.

 

Ugyanakkor, sajnos, nem sajnos, a fizikai változatokon nem visszacsinálható nyomai is maradnak majd a csapat régi identitásának a módosítható külsőségeken túl: kezdve az audió-elemekkel, a csapat egyedi grafikájával, a stadionnal, közönséggel, a környezettel stb. Ezek mind a lemezen maradnak.

 

„A név- és logóbeli vátozások későbbi javítással érkeznek, mely automatikusan letöltődik majd.” – mondta egy szóvivő. „A megjelenéskor ugyanakkor a játékosok még régi utalásokat fedezhetnek fel a csapat egykori önmagára, de elhivatottak vagyunk abban, hogy ezeket eltávolítsuk a játékból a megjelenést követően.”

 

A Madden nem az egyetlen játék, melyet a fehér kollektív bűntudat jegyében most egy az egyben átalakítanak: a hirtelen jött, George Floyd meggyilkolása előtt megjósolhatatlan társadalmi változások miatt az USA elkezdett szembenézni múltjával: az egyik első játék ami a Madden-höz hasonló változásokat eszközölt a Fortnite volt, majd a Call of Duty a Modern Warfare-ben és a Warzone-ban.

Érdekesség, hogy a Washington Redskins név és logó egy 2013-as felmérés alapján az amerikai őslakosok leszármazottjainak mindösssze 10%-át zavarta… Ami nem is csoda, hiszen aki kicsit is utánanéz a dolgoknak, az tudja, hogy a név a csapat egykori indián edzője, William Henry Dietz előtt tiszteleg. Rasszista indíttatásnak eredetileg még csak az írmagva sem volt meg a név és logó mögött…

 

Hogy mi lesz a Washington új logója és neve, azt nem tudni, de úgy tűnik jogai akadályai is lesznek a változtatásoknak, s minden afelé mutat, hogy a csapat megtartja majd eredeti színeit. Érdekes ugyanakkor az is, hogy ha mindez ekkora bűn, akkor a Madden NFL 20-ból vagy korábbi részeiből is kipatchelik-e majd…

A Madden NFL 21 augusztus 25.-én érkezik PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re, s valamikor az év végén Google Stadia-ra, PlayStation 5-re és Xbox Series X-re.

Forrás: 3DJuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu