Ubisoft: nagyon durva szexuális zaklatás ügyek derültek ki a cég vezetőiről

Jason Schreier, a Kotaku volt és a Bloomberg jelenlegi újságírója teljesen lerántotta a leplet a cég praktikáiról, szexuális zaklatási ügyeiről és elnyomásairól.

Tovább szemezgetünk Jason Schreier oknyomozó cikkéből Ubisoft elképesztő botrányos ügyei  kapcsán, miután megírtuk, hogy még a játék fejlesztését, azok történetét is érintette Serge Hascoët  szexizmusa. A Ubisoft igazi játékipari legendának számít, amelyet öt fiatal francia testvér: a Guillemot család alapított. A srácok szülei vidéki mezőgazdasági kereskedők voltak, ők viszont a nyolcvanas években azt találták ki, hogy inkább játékszoftvereket adnak el számítógépre olyan mezőgazdasági alkalmazottnak, akik unatkoztak a munkájuk mellett. Az öt testvér egyik első alkalmazottja még a nyolcvanas években az a Serge Hascoët volt, aki egy újsághirdetésükre jelentkezett és akinek rendkívül sokat köszönhet az induló cég.

Hascoët kb. nemcsak a még fiatal cég legmegbecsültebb tagja, későbbi egy legrangosabb CEO-ja lett, hanem az öt testvér, sőt, az egész család barátja is. Ez a „családi” vonal Schreier oknyomozó cikke szerint egyébként is jellemző volt a kezdetektől fogva a Ubisoftra – az egész céget családtagok, haverok, „sógorkomák” hálózták és hálózzák be. (Mintha a mi kis magyar valóságunkról olvasnánk.) Éppen ezért volt pokolian nehéz mindezidáig a megalázott, zaklatott, olykor zsarolt alkalmazottaknak fellépni Hascoët és a hozzá hasonló Ubisoft CEO-kkal szemben: „érinthetetleneknek” tartották őket.  Ez különösen jellemző volt Hascoëtra és beosztottjaira – bármit is csináltak, megúszták, legalábbis Cindy Fitzpatrick szerint, aki 2005 és 2009 között dolgozott az Ubisoftnál.

No de milyen ügyekről is van szó? Jason Schreier nem kímélte a Ubisoftot és ilyen durva dolgokról rántotta le a leplet mindjárt Hascoët esetében, amelyek miatt a CEO akár több év börtönt is kaphatna. Eleve egy rendkívül kellemetlen és arrogáns vezető volt, aki nagyon megalázóan adta értésére az alkalmazottaknak nemtetszését. Stílusáról sokat elmond, hogy néhány, a neve elhallgatását kérő alkalmazott szerint előfordult, hogy egy meeting során teátrálisan elkezdte verni a fejét az asztalba, jelezve, hogy vagy unja, amit hall, vagy éppen nem tetszik neki. Továbbá a tapasztaltabb kollégáknak figyelmeztetniük kellett a frissen felvett csinosabb hölgykollégákat, hogy mindenképpen kerüljék el, hogy elmenjenek vele és a csapatával iszogatni, nyilván arra utalva, hogy ilyenkor a szexuális zaklatás gyakori eset volt.

Hab a tortán, hogy Hascoët szisztematikusan tartott meetingeket sztriptízbárokban, ahol persze elvárta, hogy mindenki, akit meghív, ott legyen – aki ennek ellenszegült, búcsút mondhatott a karrierjének, vagy akár az állásának is. De a Ubisoft elsőszámú alkalmazottja és a Guillemot család legjobb barátja rengetegszer le is itatta a kollégákat még a munkahelyükön is, sőt, még az is előfordult, hogy a marihuánás sütivel kínálta őket – anélkül, hogy tudták volna, mi van a sütikben.

Amikor már Hascoët rendesen bepiált, akkor durván beszólogatott a női alkalmazottaknak, vagy próbálkozott is náluk. Megtehette, mert gyakorlatilag a legfontosabb ember volt az alapítókat leszámítva, élet és halál ura, például ő adott zöld utat és ő kaszált el játékokat, tehát amiért az utóbbi évtizedben egyre több egy kaptafára készülő open world cím van és egyre kevesebb olyanok, mint a Splinter Cell, vagy a Prince of Persia, nagy eséllyel ő is felel érte.

Végül a cikk említést tett egy olyan ügyről, amelyben ugyan nem árulták el a hölgy játékdirektor nevét, de mégis elképzelhető, hogy Jade Raymondról van szó, ugyanis ő volt az egyik legismertebb és legdekoratívabb női kreatív igazgató. A párizsi irodában történt egy bemutatóról volt szó, ahol egy „top kreatív igazgató hölgy” tartott bemutatót egy videojátékról, amelyen csak férfiakból álló, magasrangú CEO-k vettek részt. A hölgynek ki kellett mennie a mosdóba és amíg kiment, Hascoët az okostelefonján egy pornográf témájú, francia dalocskát játszott le, amely a hölgy keresztnevét énekelgették – persze a jelenlévő férfiak harsány röhögése közepette. Mire az illető hölgy visszatért, Hascoët kikapcsolta Youtube dalt. Ahogy azt a „Régi haverok” című közösségi oldalról megtudtuk: Serge Hascoët házas és három gyereke van

Nyilván, nem csak Hascoët viselkedett így a női kollégákkal. A párizsi irodában például más vezetőktől is rendszeresek voltak a szélsőségesen rasszista és szexista beszólások. Az egyik hölgykolléga jelezte is, hogy már nagyon nehezen tudja elviselni a légkört és azt, hogy a főnöke folyamatosan szexuális ajánlatokat tesz neki. Az ő ügye, illetve a főnök neve nem került eddig nyilvánosságra, de legalább nála még történt valami előrelépés: az említett főnököt kirúgták, ő pedig kárpótlásul pedig kapott egy ún. „gift cardot”, 200 dollárnyi összeggel.

Konkrétan szóba került még egy szintén veterán vezető, a 13 éve a cégnél lévő Tommy François ügye, aki rendszeresen homofób, rasszista kijelentéseket tett, továbbá sms-ekben zaklatta a csinosabb kolléganőit. Amikor egyikük jelezte a HR osztálynak a viselkedését, csak annyit választ kapott egy vállvonogatás kíséretében, hogy „Hát igen, Tommy már csak ilyen”.

Végül sajátosan rasszista ügy volt még az egyébként a játékokban (főleg az AC részekben) hangsúlyosan többféle kultúrát képviselő cégnél, amikor 2015-ben egy bulgáriai céglátogatás kiruccanás során pár fejes megnézte Az ébredő Erő első előzetesét, majd amint megpillantották John Boyegát, egyszerre kiáltottak fel, hogy „Nézd, egy majom!” – mesélte Fey Verciuel, egykori designer.

Hogy miképpen alakul a Ubisoft további céges imidzse, megbecsültsége, sőt, mindezek tükrében akár még a videojátékainak eladásai is, az egy érdekes kérdés. Mi mindenesetre tovább várjuk fejleményeket, hogy azonnal megismerhessétek a részleteket – akár egy-egy Assassin’s Creed előtt, vagy közben. Ahogy korábban megírtuk, valóban voltak kirúgások  és valóban vannak már új vezetők, de mint Jason Schreier oknyomozó cikkéből kiderült: ők is „család barátai”.

Hogy is van a híres Assassin’s Creed mondás? „Semmi sem igaz, minden megengedett”? Talán kicsit túlságosan is „komolyan vette” ezt krédót a vezetőség, főleg a mondat második részét?

Forrás: Bloomberg

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu