Elégedetlen az egyik legnagyobb LMBTQ szervezet a 2019-es filmekben való diverzitás bemutatása terén

Elégedetlen az egyik legnagyobb LMBTQ szervezet a 2019-es filmekben való diverzitás bemutatása terén

MOZI HÍREK – A GLAAD szerint jóval alacsonyabb a reprezentáció az utóbbi évek hollywoodi filmjeiben, mint gondolnánk – sokan meglepődnének azon is, hogy mely filmeket és stúdiókat ostoroznak ezen a téren.

Az LMBTQ-közösségnek a médiában való ábrázolását ellenőrző és támogató civil szervezet: a GLAAD (korábban Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) kiadta éves riportját, melyben arról ír, hogy a nyolc legnagyobb hollywoodi stúdió filmjeinek különféle karakterei között milyen arányban és minőségben tűnnek fel a közösség tagjai – írja az Entertainment Weekly. Bár 2019 bizonyos tekintetben rekordot döntött, ugyanakkor a civil szervezet „Studio Responsibility Index” elnevezésű beszámolója alapján még bőven van hova fejlődni a filmstúdióknak. Egyetlenegy stúdió sem zárta „nem megfelelőnél” jobb minősítéssel a felmérést, még olyan cégek sem, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a „vörösben” vannak: a Disney és a Sony is „gyenge” minősítést kapott ezen a téren.

A GLAAD a tavalyi évből 118 filmalkotást vizsgált meg és ebből 22-ben szerepelt meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és egyéb módon „diverz” szexualitású karakter. A szervezet külön kitért arra – rosszpontként felhozva – hogy transznemű karakter konkrétan egyik megvizsgált hollywoodi filmben sem volt, méghozzá most már harmadik éve. A 22 film egyébként 18,6%-os arányt képvisel, amely alig magasabb, mint a 2018-as felhozatal eredménye (ott 110-ből 20 filmben szerepeltek LMBTQ karakterek, ami 18,2%-ot jelent). Bár a GLAAD szerint ez az arány pozitívnak mondható, hiszen nyolc éve ez a legmagasabb százalékos arány, viszont azt is megjegyezték, hogy miközben 2018-ban a hollywoodi filmek LMBTQ-karaktereinek 42%-a volt egyben színesbőrű is, ugyanakkor 2019-ben ez az arány 34%-ra esett vissza.

A GLAAD egyébként nem csak azt vizsgálja, hogy az LMBTQ-karakterek egyáltalán szerepelnek-e a filmben, vagy sem, hanem azt is, hogy e szereplőket milyen mértékben határozza meg saját szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk a filmek történeteiben, illetve, hogy a cselekmény szempontjából mennyire fontos karakterek, vagy hanyagolhatóak. Ebből a szempontból a 22 filmből csupán 16 ment át a rostán. Az egyik olyan film, amelyik „megbukott”, az a Bosszúállók: Végjáték. Bár a film egyik jelenetében a film társrendezője, Joe Russo karaktere arról beszél, hogy újra randizott egy másik férfival, viszont a GLAAD szerint ennyi nem elég, ezzel indokolták meg döntésüket:

„Bár kontextus nélkül is egy szép pillanata a diverzitásnak, végső soron csak egy újabb olyan momentum, ami fölött könnyen el lehet siklani, a cselekmény szempontjából is lényegtelen, illetve a karakter maga sem szerepel egy percnél tovább”.

De még csúnyábban bukott meg a Disney másik 2019-es sikerfilmje, a Star Wars: Skywalker kora , amelyben a film végén két nő csókolózik, azonban a GLAAD szigorú alapelvei szerint ez is kevés, így indokolták, hogy a konzervatívok által oly sokat ostorozott alkotás miért nem kapott pozitív értékelést és miért nem ment át az ún. „Russo-teszten”:

„A film végén csókolózó két nő ábrázolása maradi ahhoz képest, amit a tévéipar vagy a független filmek már korábban megléptek.”

Más olyan filmek is megbuktak a Russo-teszten, amelyekben szintén szerepelnek LMBTQ-karakterk, de az a GLAAD szerint nincs kellőképpen kihangsúlyozva a történetben, vagy nem elég világos a néző számára. Ilyen például a Wall Street pillangói című film, ahol Trace Lysette karaktere csak „egyike a marginális szereplőknek, illetve kidolgozott háttértörténete sincs” (a GLAAD egyébként sem azonosította LMBTQ-karakterként, lévén a film is jelöli meg expliciten transzneműként). A másik ilyen film a John Wick: 3. felvonás: Parabellum, amelyben egy az egyik Ítélethozó (akit Asia Kate Dillon alakít) „nembináris”, viszont nagyon ez sem derül ki a forgatókönyvből. Mindkét film tehát kudarcot vallott az említett Russo-teszten.

A GLAAD azért említ előremutató példákat is, ilyen a Rocketman, amelyben Taron Egerton Golden a közismerten meleg Elton Johnt játssza és mely alakításáért a színész el is nyerte a Globe-díjat. További pozitív példák között Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség) Kaitlyn Dever (Éretlenségi), Bill Hader (Richie az Az: Második fejezetben) – igaz, a GLAAD szerint aggasztó a horrorfilmben a film szerintük túl felkavaró kezdése.

https://pmcvariety.files.wordpress.com/2016/09/sarah_kate_ellis.jpg

Sarah Kate Ellis, a GLAAD elnöke és vezérigazgatója így sommázta Hollywood lesújtó eredményét a diverzitás tekintetében:

„Hiába elmondható, hogy a filmek rekordarányt állítottak fel az LMBTQ-közösség megjelenítése szempontjából, ugyanakkor hosszú még az út az iparág előtt, hogy méltányos és pontos legyen ez az LMBTQ ábrázolás. Ha a filmstúdiók továbbra is helyt akarnak állni a közönség szemében, valamint az iparági diverzitás esetében is, úgy sürgősen változtatniuk kell a női és színes bőrű LMBTQ-tagok reprezentációjának javítása érdekében, ahogy a transznemű karakterek teljes hiánya ellen is tenniük kell.”

Sarah Kate Ellis egyben elárulta a szervezet céljait is: 2021-ben 20%-os LMBTQ megjelenítési arányt akar, hogy 2024-ben már az 50%-ot is elérje, magyarán, hogy ettől az évtől kezdve már minden második hollywoodi filmben hangsúlyosan legyenek reprezentálva az LMBTQ karakterek. A Paramount már most elérte a 33%-at, a United Artists Releasing a 29%-et, a Lionsgate 25%-öt, míg a Disney Studios 21%-ot, tehát e filmstúdiók már fellélegzhetnek, hiszen már meg is haladták a GLAAD jövőre kitűzött kvótáját.

Mit gondoltok erről az egészről? Osszátok meg a kommentárokban!

Forrás: Entertainment Weekly

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu