5 évvel később: a Metal Gear Solid V befejeződött PS3-on

A megmaradt PS3-as Metal Gear Solid V játékosközösségnek sikerült teljesítenie Hideo Kojima álmát: sor került a játék titkos befejezésére, a teljes nukleáris leszerelésre.

 

Majdnem öt év telt el, és a The Phantom Pain játékosai elérték azt, ami elérhetetlennek tűnt: együtt sikerült működniük nukleáris fegyvereik teljes eltüntetésében, ezzel az utolsó mérföldkő is teljesült Hideo Kojima konzolgenerációkon átívelő, nagyszabású mesterművében.

Globális nukleáris leszerelés. Hideo Kojima végső befejezése, a Missing Link, a mindig is hiányzó láncszem modern előzményei és az MSX-es eredeti Metal Gear játékok cselekménye között. Most már azonban teljes a kép: a kirakós minden darabkája a helyére került… Ha pedig már konzolgenerációk: szinte egy komplett generációba telt a playereknek lezárniuk a Metal Gear sagát, de ezzel megtörtént. A PlayStation 3 hűséges játékosai elérték, hogy eltűnjenek a földről (legalábbis platformjukon) a nukleáris fegyverek a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain-ben.

 


 

Hétfőn töltötte fel a YouTube felhasználó Steff a titkos, végső befejezést a The Phantom Pain PS3-verziójából, amely csakis akkor nyílik fel, ha a játékosok együttműködésben a legutolsó atomfegyvert is leszerelték.

Nem ma volt, hogy a The Phantom Pain megjelent, a Metal Gear Saga egésze pedig pláne átláthatatlan a legtöbb embernek, aki nem rajongója a legendás szériának, így hát vegyük is át, hogy most akkor mi is történt pontosan:

 

A Metal Gear egy óriási univerzum. A címadó Metal Gear egy mobil fegyverrendszer, amely bárhonnan képes nukleáris csapást mérni úgy, hogy közben sem megelőző csapás, sem ellencsapás nem lehetséges ellene a rettenetes technológiai fölényének hála. Az atomkor szörnyű látomása volt ez a fegyver, melynek rémképe legelőször MSX-en mutatkozott be 33 évvel (!) ezelőtt. A Metal Gear Solid V a sorozat atyjának, Hideo Kojima-nak utolsó Metal Gear játéka volt, amelyben a történet korábbi előzményeit igyekezett összekötni karrierje elején készített játékai cselekményével, melyekben a világ a fokozatos nukleáris leszerelés felé tartott.

Ezt a szálat a Mester ügyesen csempészte bele játékába, ugyanis az előre tolt bázisokon (Forward Operating Base, azaz F.O.B.) játszható online komponensben a játékosok leszerelhetik egymás atomfegyvereit, a menüben pedig feladhatják/vagy legyárthatják sajátjaikat. Szoros együttműködésben tehát, ha nehezen is, de kivitelezhető, hogy a Metal Gear 1 és Metal Gear 2 közvetlen előzménye, a Phantom Pain történetileg eljusson végül az eredeti sztori kezdetéig. A játékosok ezzel a hatalmas vállalással most egy 33 éve zajló epikus művet zártak le, kijelenthető, hogy megértve és tiszteletben tartva Hideo Kojima üzenetét. (Egészen elképesztő, ahogyan a fejlesztő a játékosaival kommunikál!)

A nukleáris fegyverek előállíthatóak, más játékosok bázisairól ellophatóak voltak, persze kemény küzdelem, vagy idegtépő lopakodós küldetések árán, s ez azt is jelentette, hogy akár saját bázisodra is betörhettek más játékosok. Az egész F.O.B. játék egészen jópofa kis adalék volt, Kojima zsenialitását mutatja, hogy emberek annyira képesek voltak komolyan venni, hogy végül teljesítették a Secret Ending kritériumait, melyek egyébként a következőek:

 

  • A Mission 31-nek kész kell lennie!
  • Nem lehet a birtokodban, illetve kifejlesztés alatt egyetlen nukleáris fegyver sem! Ha van is nálad ilyen, le kell szerelned azt!
  • A platform regionális szerverének tisztának kell lennie a nukleáris fegyverektől, hogy a videó felnyíljon! (Ilyen gaming platform a PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 és a PC, (Steam)).
  • Összesen, kereken 0 atomfegyver lehet jelen a platformod regionális szerverén!

 

Összefoglalva: játszd végig a játékod, dolgozz össze másokkal, és vidd le a régiód nukleáris arzenálját nullára!

(A Konami még 2015. novemberében közölte a fenti feltételeket.)

 

A való világgal való politikai párhuzam persze nyilvánvaló, érthető, hogy Kojima milyen üzenetet közvetít ezzel, de amúgy igen: nukleáris fegyvert birtokolni a játékban sem éppen jó dolog, nem tesz kifejezetten jót hősünk, Snake lelki világának. Mindenesetre a játék megjutalmazta most azokat, akik egy atomfegyverek nélküli világért munkálkodtak – ha csak virtuálisan is.

A titkos befejezés egyébként nem volt akkora titok a játékosok előtt, kicsivel a The Phantom Pain 2015-ös szeptemberi megjelenése után már fel is fedezték a játék fájljai közt. A befejezés mellesleg elő is jött már PC-n, 3 évvel később, annak ellenére, hogy ott nem sikerült levinni a fegyverek számát nullára.

 

Mégis, most úgy tűnik, hogy V teljesítette PS3-on a rábízott feladatot… Szép volt fiúk-lányok!

Forrás: DualShockers

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu