Megvan a nagy júliusi Twitter-hack elkövetője

TECH HÍREK – Egy tizenhét éves floridai srác (Graham Ivan Clark Tampa Bay-ből) kezein csattant a bilincs.

Júliusban elég sok fiókot feltörtek, és nem kisebb nevek voltak érintettek, mint Elon Musk, Bill Gates, Barack Obama, vagy az Apple, esetleg az Uber hivatalos fiókjai. Lent telálható egy példa a feltört fiókon olvasható tweetekre.

Az Egyesült Államok korábbi elnökének Twitterén azt olvashatjuk, hogy a koronavírus miatt vissza szeretne osztani a közösségnek, így a megadott Bitcoin-címre küldött pénz dupláját adja vissza a poszttól számolt harminc percen át, majd hozzátette, hogy 40 ezer dollárt (12 millió forintot) küldött így ki.

Most viszont a Florida államban található Hillsborough megye főügyészi irodája beszámolt egy nyomozásról, amiben az FBI (a Szövetségi Nyomozói Iroda), az IRS (a magyar NAV szövetségi megfelelője az Egyesült Államokban), a Secret Service (a szövetségi titkosszolgálat), a Kalifornia állam északi körzetének ügyvédi irodája, illetve a floridai bűnüldözés is részt vett.

A 17 éves elkövető a tudósítás szerint egy nap alatt 100 ezer dollárt (tehát jó 30 millió forintot) hozott össze a hackelésen keresztül kiküldött tweetekből. Andrew H Warren, a floridai főügyész szerint több híres személy (és szervezet) imitálásával nem ők voltak a fő áldozatok az elkövetett bűnökben, ugyanis ez a „bit-con” (szójáték a bitcoin-lopásra) amerikai közemberektől vett el pénzt, és a bűncselekmény szerinte „a hátsó kertben” valósult meg (ez pedig szójáték arra, hogy a floridai közvetlen környezetben történt), és ezt nem fogják engedni.

Az elkövetőt 30 bűncselekménnyel vádolják: szervezett csalás x 1 (értéke: több mint 50 ezer dollár), kommunikációs csalás x 17 (több mint 300 dollár), a személyes információk csalárd felhasználása x 1 (több mint 100 ezer dollár, 30, vagy annál is több áldozat), aztán a személyes információk más módon történt csalás felhasználása x 10, és a csalás céljából elkövetett jogosulatlan hozzáférés egy számítógéphez vagy elektronikus eszközhöz x 1.

Az ügyvédi iroda szerint nem biztos, hogy az ellopott pénzt visszaszerezhetik, ugyanis cryptovalutaként a Bitcoint nehéz követni és visszaszerezni, ha csalás módján jutott máshoz. Warren hozzátette, hogy az emberekből pénzt kicsalni sosem vezet jóra, és mindegy, hogy ezt személyesen vagy online követjük el (és az is, hogy készpénz vagy cryptovaluta), nem fogjuk megúszni száraz bőrrel.

Nem sokkal később még három letartóztatás történt – egy meg nem nevezett személyt, Mason „Chaewon” Shappardot (19 éves, Bognor Regis, Egyesült Királyság), illetve Nima „Rolex” Fazelit (22 éves, Orlando, Florida állam, Egyesült Államok). És a Twitter egy blogposztban írt a biztonsági incidensről, amiben az alkalmazottakat célozták meg phishing, információszerző támadásokkal, és így hozzáfértek a madaras közösségi médium kisegítő, support eszközeihez, és így 45 fiókról tweetelhették a lentihez hasonlókat. Emiatt a Twitternek néhány órán át mindegyik pipás (megerősített, hivatalos) fióknak megtiltotta a tweetelést. Emiatt pedig a támadás óta ezek az eszközökhöz való hozzáférés erősen korlátozott lett, és több funkciót is limitálni kellett, és ezért a cég lassabban fog a fiókkal kapcsolatos kérésekre és a szabályzatot sértő tweetekre reagálni.

És tény: a Bitcoint megtalálniuk nem lesz egyszerű. Ez a pénz elúszott.

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu