3,78 milliós „Ready for PS5” tévét is ajánl a Sony a PlayStation 5-höz, de nem is biztos, hogy jól járunk vele

TECH HÍREK – Leginkább csúcskategóriás, nálunk minimum félmillió forintba kerülő „Ready for PS5” tévéket ajánl a Sony az év végén megjelenő PlayStation 5 konzoljához, azonban egy, a Sony Pictures Imageworks-nél dolgozó szakember a 120 Hz-es tévék lehetséges hátrányairól is beszélt.

Ready for PS5” tévéminősítéssel jelöli a Sony azokat a televíziókat, amelyeket az év vége felé megjelenő PlayStation 5-höz javasol. A hivatalos marketing szöveg szerint a „Ready for PlayStation 5” minősítés a Sony Interactive Entertainment és a Sony Europe közreműködésének eredményeként jött létre, a célja pedig az, hogy segítsen a felhasználóknak a megfelelő televízió kiválasztásában a következő konzolgeneráció tagja, a várva várt PlayStation 5 megjelenéséhez, mely a karácsonyi időszakban válik majd elérhetővé.”

Régebben egyébként nem volt különösebben jellemző, hogy a leginkább konzoljával népszerűvé vált cég konkrét tévémárkákat is ajánlgasson, most viszont hirtelen ráébredtek a marketingeseik, hogy az új konzol várható megjelenése (melynek még konkrét dátuma sincs) mennyire nagyszerű alkalom néhány borsos árú televízió eladására.

Először is a 4K felbontású X900H/XH90 és a 8K felbontású Z8H/ZH8 televíziók kapták meg a „Ready for PlayStation 5” feliratot.  A Sony szerint gyönyörűen mutat a PlayStation 5 4K felbontású képe, illetve, ha egy külön játékmódot, a „Bravia Game Mode”-nak titulát opciót bekapcsolja a kedves játékos, akkor 120 Hz-en való frissítésnek köszönhetően „késleltetés nélküli vizuális megjelenítésben” lehet részünk. Végül érdekes, hogy a tévék felébreszthetőek a PS5 DualSense gamepaddel, cserébe pedig a távirányítóik használhatóak a konzol menürendszerének böngészésére.

A készülékek közül hazánkban mindössze az XH90 és a ZH8 kaphatóak, az előbbi (bolttól függetlenül) 530 ezer forintért, az utóbbi pedig képátlótól függően 2,65 vagy 3,78 millió forintért.

A sajtóközlemény szerint a méregdrága tévék „gyönyörű képeket jelenítenek meg, élénk színekkel és lenyűgöző kontraszttal az X1-es processzornak köszönhetően. Ezen közvetlenül a képernyő irányából érkező erőteljes hangzás rendkívül élethű és magával ragadó nézői élményt biztosít.”

Érdekesség, hogy egy 120 Hz-s televízió nem minden tekintetben „áldás” – erről pont a Sony Pictures Imageworks-nek 2010 óta dolgozó Mike Lyons nyilatkozott a Quora.com oldalon, aki egyébként olyan animációs filmeken is dolgozott, mint a Hotel Transylvania-sorozat, vagy a Pókember – Irány a Pókverzum.

A szakember először is tisztázta, hogy a 120 Hz ugye az a frekvencia, amelyen egy tévé vagy egy monitor kirajzolja a képet. A 120 fps ugye azt jelzi, hogy egyetlen másodperc alatt 120 képkockát képes megjeleníteni egy videojáték, vagy film. Egy 120 Hz-es tévé esetében a 120 fps mindegyik képkockáját veszteség nélkül képes a készülék megjeleníteni. Ez valóban, mindenképpen pozitívum, hiszen azok a játékok, amelyek tényleg támogatják a 120 fps-t, azoknál némileg tisztább, folyamatosabb a kép.

Ugyanakkor, filmnézés közben a 120 Hz a hírhedt „szappanopera effektust” okozhatja, amely a szakember szerint

„…a szem kifáradásához, fejfájáshoz, vagy szélsőséges esetben hányingerhez is vezethet.”

Itt lényegében arról van szó Lyons véleménye alapján, hogy néha a kép „túl tiszta”, főleg olyan videók, filmek esetében, amelyeknek alacsonyabb az fps rátája az elvárt 120-nál és a tévé megpróbálja azt felkonvertálni.

Elvileg ez akár a videójátékokra is vonatkozhat (erre Lyons nem tért ki, mert a kérdés pusztán „mozgóképre” szólt és ő egyébként is inkább filmes szakember a Sony Pictures Imageworks-nél), így tulajdonképpen egyáltalán nem biztos, hogy a marketinganyagban melegen ajánlott, méregdrága televíziók annyira jó ötletnek hangzanak – akár a PlayStation 5 esetében is (hacsak ezt az elég aggasztóan hangzó „szappanopera effektust” valahogy nem tudják kiküszöbölni). Ugyanis a jelenlegi információk alapján azért az a játékbeli 120 fps inkább bizonyos indie játékokra lesz jellemző még nextgenen is, sőt, olyan címek, mint az Assassin’s Creed Valhalla, inkább megmaradnak a 4K/30 fps „biztos útján”. Nagy kérdés tehát, hogy egy ilyen 30 fps-es játék nem okozza-e még inkább a kellemetlennek hangzó „szappanopera effektust?” Arról nem is beszélve, hogy filmeknél még gyakrabban előfordulhat ez a jelenség. A témának még alaposabban utána fogunk járni a jövőben, illetve megvizsgáljuk, hogy kell-e egyáltalán ilyesmitől tartanunk a nálunk kapható, említett két 120 Hz-es televízió esetében, nem küszöbölték-e már ki ezeknél ezt a kínos hatást.

Forrás: Quora.com

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu