Vajon működik-e majd a DualShock 4 PS5 játékokkal? És a többi PS4 hardver? A Sony most elárulta!

A hivatalos PlayStation blogon tette közzé a Sony azt a kompatibilitási listát, amelyből kiderült, hogy mely eszközök lesznek kompatibilisek a PS5-ös, illetve a PS5-ön futtatott PS4-es játékokkal, illetve, hogy konkrétan a DualShock 4 PS5-ös játékokkal is működik-e.

Bár még most sem ismert sem a PlayStation 5 ára, sem a megjelenési dátuma, ugyanakkor a japán cég továbbra is csepegteti a konzollal kapcsolatos egyéb információkat. Most éppen a különféle PS4-hez készült irányítóeszközök, kamerák, fejhallgatók és egyéb kompatibilis eszközökről írt a Sony a saját blogján, világossá téve, hogy számíthatunk-e ezeknél, hogy az új konzollal és a rajta futtatott új, illetve régi játékokkal is együtt fognak működni. Ez egyébként egy elég kardinális kérdés, mert egyáltalán nem mindegy: az új generáció kapujában megtartsuk-e ezeket az eszközöket, vagy inkább – például adok-veszek Facebook csoportokban – megszabaduljunk-e ezektől.

Talán várható is volt, hogy lesznek bőven „áldozatok” – különösen, ami az új generációs játékok által támogatott kütyüket illeti. Az egyik ilyen eszköz, ami ebben a harcban elesett, az a DualShock 4 kontroller, amely a visszafelé kompatibilis PS4-es játékokkal még működik, azonban az új PS5-ös címekkel már nem. A Sony ezzel indokolta e döntését:

„Úgy gondoljuk, hogy a PS5 játékoknak ki kell használniuk azokat az új funkciókat és lehetőségeket, amelyeket a platform kínál, beleértve a DualSense kontroller által nyújtottakat is.”

Így tehát, akik abban reménykedtek, hogy például a többjátékos, osztott képernyős játékokhoz, ha valamelyik családtaggal akarnak játszani és náluk maradt egy PS4 kontroller (vagy maga a konzol is), amit átpasszolhatnak majd neki, őket ki kell ábrándítanom: ez a lehetőség az új játékoknál nem fog működni.

Egy kicsit kevésbé szigorú a Sony a mostani generációhoz készült olyan speciális eszközökhöz, mint például a különféle szimulátorokhoz készült speciális kormányok, botkormányok, vagy arcade irányító eszközök: ezek régi, PS4-es és PS5-ös játékokkal egyaránt működni fognak. A blogposzt írója azért gyorsan hozzátette, hogy a gyártótól is függ, hogy az új konzollal is együttműködnek-e a régi eszközök, vagy sem.

A különféle PSVR perifériákról is említett említést tett a PlayStaion blog szerkesztője: ezek úgyszintén működni fognak majd az új PlayStation 5 konzollal. Bár az expliciten nem írta le a blog, de akkor ezek szerint várhatóan ugyanez lesz a helyzet magával a PS VR-ral is. Mivel semmilyen PSVR2-ről sem hallhattunk eddig semmiféle konkrét bejelentést, több mint valószínű, hogy a PS VR élmény egy ideig megmarad a jó öreg első PSVR használatával (annak minden előnyével és hátrányával együtt) és az új virtuális valóság szemüvegre még egy ideig várni kell.

Külön említést tett még a leginkább PSVR-hoz használt PlayStation kameráról is, amelyet viszont csak egy adapteren keresztül lehet majd használni. Vajon fizetni kell érte? Erre a következő választ kaptuk:

„Ezt a Sony költségek nélkül biztosítja majd a PS VR tulajdonosoknak.”

Erről a még a blogszerző azt írta, hogy további részletek is lesznek, hogy miképpen tudják majd ezt a userek beszerezni. Hozzá kell azért tennünk, hogy még mindig jó páran vannak, akik a kamerát nem a PS VR-hoz használják, hanem másféle módon – például játékstreameléshez, amelyre egyébként elsőnek találták ki a kamerát, a PS VR csak később jött. Talán szimpatikus megoldás lett volna, ha az adapter ingyenességét nem kötik a PS VR-hoz, hanem a kamera tulajdonosai szerezhetik be ingyen. Tegyük azért hozzá, hogy a blog szerint is további információk jönnek majd az adapterrel kapcsolatban.

Végül ne felejtkezzünk meg a fülesekről sem: a Platinum Gold és Gold Wireless headsetek gond nélkül működnek majd PS5-ön is, ezekhez tehát még adapter sem kell.

Forrás: PlayStation blog

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu