Destroy All Humans! – Irtani, pusztítani, rombolni

TESZT – Biztos, hogy nem ez volt a Nickelodeonon úgy 20 éve az egyik bumperben, de az legalább megmaradt bennem, hogy ÉS AKKOR ELPUSZTUL A FÖLD. Földönkívüli téma itt is, ott is, viszont ebben az esetben egy játék remake-jéről van szó.

 

 

A csúfos halált halt Pandemic Studios-játék felújítása ugyanazt a formát hozza mint 15 éve.

 

 

Crypto

 

A Destroy All Humans! veszi a Grand Theft Auto-sorozat nyílt világú formuláját és a Ratchet & Clank-féle rombolósdit. Ezzel rendelkezett a PlayStation 2-es eredeti is 2005 júniusában és most, 2020 augusztusában is. A játék főszereplője egy olyan földönkívüli (akinek Crypto amúgy a neve), aki szeretné megmenteni a klónját, mert azt szépen elrabolta az Egyesült Államok hadserege, így ő szépen fegyvert ragad és elkezd képen lőni egyet s mást. Partnereként a Pox nevű tudós áll mögötte, aki révén upgrade-eket szerezhetünk, illetve kiosztja, hogy mit is kell csinálnunk. Valamiért ez a földönkívüli vs. minden más engem a 2000-ben, csak Európában megjelent, a hardverhez képest ELKÉPESZTŐEN JÓ kinézetű PS1-es Terraconra emlékeztet, de itt azért kicsit kidolgozottabb koncepcióról van szó. És dejavuként valamiért ugyanoda kattan a véleményezés, ahogy az előző THQ Nordicos feldolgozásnál.

A Destroy All Humans! erőssége a humor. Nem veszi komolyan magát, és valahol el is várja, hogy mi se tegyünk így, közben azért itt-ott filmes utalásokat is bedob a közösbe. Kissé rajzfilmes hangulatot kölcsönöz, amihez hozzájárul a játék szinkronja is. J. Grant Albrecht szólaltatja meg Cryptót és Richard Steven Horvitz áll Pox mögött. A kettejük párbeszédét napestig el lehetne hallgatni. Ez kb. az egészet el is cipeli a hátán, és igen, a THQ Nordic megőrizte a 2005-ös szinkront. Perfekt. Hallani is fogjuk rendesen, ugyanis a nyíltabb világban a küldetéseket teljesítve itt-ott megszólal a duó, és közben járműben is közlekedhetünk, illetve adott pontokon az UFO-t használhatjuk az épületek lerombolása során. A hat régió jelentős részében ez be fog következni. Anélkül pedig két lábon egy tipikus TPS-t kapunk szokatlan fegyverekkel, amiből talán több is elfért volna a remake-ben. Aki biztosra akar menni, zappeljen a Spam-O-Matic-kel, akarom mondani spammelje a Zap-o-Maticet. Miért? Nem lesz töltényhiány. A többinél pedig kicsit idegesítő lehet folyton azt keresgélni. Tudom, száraz megfogalmazás, de az is az egész, ha komolyabban belegondolok. Ahogy a Spongyabobos játék is, ez is egy sótlan remake-nek tűnik, ez pedig valamivel gyengébb is a Nickelodeon sárga spongyájával összevetve. Nos, és egy kis poén: a játékot pont ugyanaz a stúdió remake-elte, akik anno a 2017-es Bubsy: The Woolies Strike Backet csinálták (Black Forest Games).

 

 

Pox

 

A Destroy All Humans! töltőképernyői talán idegesítően hosszúak lehetnek a hat környezet közötti navigáció során. PC-n ez annyira nem problémás. Fegyverből szerintem kevés van, ezt mondtam már. A grafikáról sem tudok olyan sok pozitívumot mondani – a Spongebobbal összevetve itt ez gyengeségnek tűnik, és az eredeti PS2-es sem volt olyan kiemelkedően szép látványú. Elég csak az emberi karakterek modelljeit megvizsgálni. Az Unreal Engine 4 azért ennél jobbat is tud, de legalább valami javulás látható az eredeti után (szép is lett volna, ha a remake gyengébb vizualitású lenne). Sajnos a nehézségi görbe nem lett rendesen kidolgozott. A játék vége felé a bossfightok szokatlanul nehezek lettek. Emiatt pedig érdemes lehet DNS-grindolni az UFO-nkhoz. Előre szólok, hogy ez nem olyan jó, és ez közreműködött a talán túlzottan alacsonynak is nevezhető értékelésben.

Ezek ellenére a játszhatóság javult. Kezdjük ott, hogy a célpontunkat befoghatjuk a célkeresztünkbe, így nem nagyon lesz az, hogy folyton mellé lövünk. A képességeinket (pszichokinézis) is használhatjuk a lövöldözés közben. Az utóbbi azért fontos, mert a nehézségi szint így jelentősen csökken, és az agyakkal agyatlanul agyalhatjuk az amerikaiakat, ugyanis az agy adja az alapvető a…lliterációt abbahagyó HP-t. A gyorsabb közlekedéshez a gördeszkát is használhatjuk – ez jó újítás, örülök, hogy ilyen is van, gyorsít a játékélményen.

 

 

Aliens

 

A Destroy All Humans! szerintem egy hatos, az eredetit kedvelőknek egy hetes. Nem marad sokáig a konzolunkon, PC-nken, mert szerintem ez egy olyan felújítás, amit talán nem sokan kértek. Aztán majd ha jól fogy, akkor majd a THQ Nordic bejelenti az új részt, mert ilyet azért láttunk már a múltban. Egyszerűen sótlan ez a remake. Nem nagyon tudom ajánlani, maximum nyomott áron – a stílusban hasonlót kínál, igaz, kevesebb humorral, a PS1-es Terracon. Jó, van benne egy új küldetés, de azért én nem venném ezt meg, hanem szépen megkeresném a PS2-es lemez ISO-ját, hogy ne koptassam az eredetit, és PCSX2-n végigtolom azt. Még akkor is, ha az nehezebb. Úgyhogy Crypto, szép volt, jó volt, köszönöm, de ennyi és nem több.

-V-

Sziasztok! Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patron adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Humor
+ Játszhatóbb
+ Könnyebb

Kontra:

– Még mindig nem kiegyensúlyozott nehézségi görbéjű
– Ez szerintem egy sótlan remake
– Konzolon töltési idők, azon kívül a grafika még mindig gyenge


Kiadó: THQ Nordic

Fejlesztő: Black Forest Games

Stílus: Akció-kaland

Megjelenés: 2020. július 28.

Destroy All Humans!

Játékmenet - 4.2
Grafika - 5.8
Történet - 6.3
Zene/Audio - 7.7
Hangulat - 7

6.2

KORREKT

Talán önpusztító.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu