Lilly Wachowski azt nyilatkozta, hogy szerinte a Mátrix mindig is a transzneműségről szólt [VIDEO]

MOZI HÍREK – A két testvér és rendezőpáros annak idején nemátalakító műtéten esett át és mivel egyébként is saját identitásukat állandóan felülvizsgáló karakterekről szóló filmeket rendeznek, ezért merült fel sokakban, hogy a Mátrix is erről szól.

Fülledtség, Mátrix, V, mint vérbosszú: megannyi film, amelyben a hősök egyfajta elnyomó hatalom ellen küzdenek. E karakterek nemcsak a körülöttük lévő világgal, hanem sokszor a saját identitásukkal, önmegvalósításukkal is gondban vannak, így nem is meglepő, hogy már egy jó ideje kerül elő egyre többször az a teória, amely szerint a Mátrix valójában a transzneműség allegóriája. Természetesen, ennek egyik fő oka, hogy a Wachowski-fivérek azóta ők maguk egy saját nemüket átalakító operáción estek át: férfiból nővé váltak. Lilly Wachowski ezt a teóriát most megerősítette a Netflix Film Club című műsor legújabb adásában.

„Nagyon örülök neki, hogy az emberek egy transznarratíva kapcsolatában beszélnek a Mátrixról. Annak is örülök, hogy ezek a filmek mennyire fontosan a transzemberek számára.”

Wachowski azt is hozzátette, hogy örült neki, hogy ez végre kiderült, hiszen ez volt az eredeti céljuk vele.

„A világ, főleg az üzleti világ azonban akkoriban még nem állt készen erre.”

Emellett azt is megemlítette, hogy a film bizonyos tekintetben „az átváltozás iránti vágyról” is szólt, amire jó példa Switch karaktere, aki az eredeti verzióban eredetileg férfi és csak a Mátrixban nő. (Ezt azonban a Warner nem engedte, így végül a Belinda McClory színésznő által alakított karakter mindkét világban nő volt.)

„Jól mutatja, hogy fejben már mi foglalkoztatott minket abban az időben.”

Wachowski arról is beszélt, hogy Lana és ő egy olyan világban éltek, amelyben még a transznemű kifejezés nem létezett, illetve még nem alakult ki még annak a kultúrája, hogy hogyan lehet ezekről a témákról beszélni. Ők ketten egyre többet időt töltöttek egy elképzelt világokban, és valószínűleg ezért vonzott őket annyira a science-fiction, a fantasy, a Dungeons & Dragons, vagy western, melyeknek keverékét a Matrixban is megtalálják.

„Annak lehetősége vonzott eleinte minket a filmkészítésben, hogy mindezt megteremthetjük a saját valóságunkban.”

A teljes videót lent láthatjátok.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu