Nem fogod elhinni, miért szedték le az Schwarzenegger Ovizsaruját egy autós mozihálózat műsoráról!

MOZI HÍREK – Nehéz elképzelni ártalmatlanabb filmet, mint az 1990-ben készült Ovizsarut, amelyben Arnold Schwarzenegger egy óvodába beépült zsarut alakít, azonban még ez is kiverte a biztosítékot az USA-ban.

A Northwest Film Center, amerikai autósmozi-hálózat mostanában klasszikusokat vetít a kilencvenes évekből és Arnold Schwarzenegger klasszikus bűnügyi filmvígjátékát, a harminc éve készült Ovizsarut is műsorra tűzték. Azonban a manapság a szinte mindenre rendkívül érzékenyen reagáló közvélemény, illetve a beérkezett panaszok miatt végül úgy döntött a mozihálózat, hogy leszedi a műsorról a kacagtató Schwarzenegger-klasszikust. Konkrétan az „over-policing”, tehát a túlszabályozás bűntettéről van szó. Ennek az alapját az adta, hogy Donald Trump amerikai elnök szövetségi taktikai csapatokat küldött Portlandba, hogy megvédje a szövetségi vagyont a tüntetőkkel szemben. Ez a döntés az egész országban felháborodást váltott ki.

És hogy jön ide az Ovizsaru? Lois Leveen, amerikai írónő volt a fő szószóló azzal kapcsolatban, hogy szerinte „a film az USA-ban történő túlszabályozást festi le túlságosan pozitív fényben.” Szerinte egyáltalán nem szórakoztató azt nézni, hogy a rendőrség jelen van az iskolákban” (miközben amúgy egy oviban játszódik a film, no de mindegy is…) és az „iskolából börtönök lesznek” gondolatmenetet táplálja, ahol az afrikai, latinó és más színes bőrű gyerekeket is kriminalizálják, ahelyett, hogy oktatnák őket.

Lois Leveen szavait teljesen komolyan vette a Northwest Film Center hálózat és bele is mentek, hogy leszedjék a Summer Drive-In sorozat keretében vetített filmek műsoráról. Ehelyett inkább John Good: Good Trouble című filmjét vetítik le, amely egy afroamerikai kongresszusi képviselő életéről szól. Ez utóbbi film egyébként az augusztus 7-én kerül majd vetítésre és az elővételi jegyek már mind elfogytak, szóval valahol azért érthető, hogy egy harmincéves film helyére kerül. Lois Leveen persze elégedett a döntéssel, mellyel kapcsolatban így indokolta meg véleményét:

„A gyerekek kriminalizálása drámaian erősödik, amikor a zsaruk dolgoznak az iskolákban. Igen, tudom, hogy az Ovizsaru csak egy film. De ugyanilyen film a Nemzet születése és az Elfújta a szél is. Ezek egyáltalán nem tekinthetőek „családi szórakozásnak”. Ezek olyan relikviák, amelyek a rasszista sztereotípiákat erősítik. Az Ovizsaru a túlszabályozást reklámozza az USA-ban.”

Természetesen ez a döntés pedig másoknál okozott hatalmas felháborodást, illetve sokan a filmvígjátéknál is komikusabbnak tekintették a helyzetet. Ettől függetlenül a döntés nem változik meg, Arnold Schwarzenegger filmjét legfeljebb otthonról lehet majd megnézni.

Forrás: Movieweb

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu