Horror 13 – Tizenhárom kihagyhatatlan horror videojáték ebből a generációból

VÉLEMÉNY – Különböző játéktípusok és miliők, egyetlen céllal: hogy a frászt hozzák ki belőled.

 

Nehéz pszichológiai szempontból elmagyarázni, hogy miért szeretjük, ha a frászt hozzák ránk – nyilván közrejátszik például ebben az is, hogy a belső félelmeinket szeretnénk ilyen módon feldolgozni. Regényekben, mozikban és persze videojátékokban imádjuk újra és újra átélni ezt a félelemérzést – persze egy másik karakter élményein keresztül. Az olyan franchise-ok, mint a Silent Hill, vagy a Resident Evil már 20-30 éve velünk vannak, az elmúlt években pedig újabb horrorcímek cincálták az idegeinket.

Az indie játékfejlesztő közösség is jeleskedik ebben a műfajban, a listánkban például olyan, mára már klasszikus horrorcímek is megtalálhatóak, mint a SOMA, vagy a Layers of Fear. Pontosan tizenhármat szedtünk össze ezekből a játékból, hiszen jobb számot nehéz is lenne kitalálni, amikor horrorjátékokat szedsz egy csokorba… Kezdődjék hát a lista! (Amely ezúttal nem a játékok minősége, vagy évszáma alapján van rangsorolva, puszta felsorolás.)

 

 

1. Outlast

 

Igazi modern klasszikussá vált az Outlast, amely 2014-ben egyébként a legelső PS4-es PS Plus címként is maradt meg emlékeinkben. A játék főszereplője Miles Upshur, egy újságíró, aki egy elképesztően félelmetes pszichiátriai intézetben nyomoz. A játék újdonságai közé tartozott, hogy csak menekülhettünk benne, harcolni nem tudtunk, ezáltal is kiszolgáltatottabb és félelmetesebb volt a helyzetünk.

 

Outlast 2 - Tömkeleg kérdés válaszok nélkül. Félni fogunk, az már fix.

 

2. Outlast 2

 

A második Outlast bizonyos részeiben félelmetesebb, máshol kevésbé az, mint az előző részben, de sztori egyértelműen erősebb. A folytatásban már egy másik újságírót: Blake Langermannt irányítjuk, aki egy elhagyatott falusi világban nyomoz a játék elején elrabolt felesége utána. Rövidesen egy szó szerint őrültekből álló, véres rituálékat tartó szekta nyomaira bukkanunk…

 

Alien Isolation - Bár van nemhivatalos VR-támogatás, nem lenne rossz, ha a PlayStation VR-re a SEGA megpróbálná megvalósítani az Alien: Isolationt.

 

3. Alien Isolation

 

Az Alien Isolation sokak számára messze a legjobb Alien-játék, amely valaha is elkészült – tegyük hozzá gyorsan, hogy nem túl erős a felhozatal ebben a franchise-ban – legalább is, ami a videojátékokat illeti. A Creative Assembly Outlast-féle játékmenetű címe nagyon sok szempontból tényleg korszakalkotót: az elképesztően eltalált hangulat, remek történet, kiváló level design, szimpatikus és karizmatikus főszereplőnő (Amanda Ripley: Ellen Ripley lánya) mind-mind a játék erősségei közé tartoznak.

 

 

4. Song of Horror

 

E lista legmodernebb játéka: a Song of Horror tényleg idegcincálóan félelmetes, mivel a játékost állandóan támadja, kínozza egy borzalmas lény, ha túl sokáig szöszmötölünk a puzzle feladatok megoldásával. Félelemkeltésben talán ez az egyik legerősebb alkotás a listán.

 

 

5. Remothered: Tormented Fathers

 

Sokan úgy tekintenek a Remothered: Tormented Fathers című horrorjátékra, mint a Clock Tower folytatására, így nem véletlen, hogy a félelemkeltés minősége itt is elsőrangú. Amiben a Stormind Games hatalmasat alkotott, hogy igazán törékenynek érzi magát a játékos. A feszültség pedig a tetőfokára hág, amikor a puzzle-feladatokat villámgyorsan meg kell oldanod, mielőtt levadásznak.

 

A helyszínünkként szolgáló, a 19. század stílusában összefabrikált ház nagyon hangulatos.

 

6. Layers of Fear

 

Egészen különleges hangulata van a Layers of Fearnek, amely a Bloober Team lengyel csapatának első nagy sikere. (Ők készítik majd a rendkívül ígéretes Xbox Series X konzolexkluzív horrorkalandjátékot.) Az arisztokratikus viktoriánus házban egy festővel mászkálhatunk és élhetünk át különös, ijesztő paranormális eseményeket és megelevenedett rémálmokat.

 

The overall feeling of combating the enemy is both better done, than in some of the previous Resident Evil games but somehow still less satisfying, than in Resident Evil 4 for example.

 

7. Resident Evil 7

 

Mi más is lehetne a hetedik játék, mint a Resident Evil 7, amely abban is kiemelkedik a sorozatból, hogy formabontó módon belső nézetben ijeszteget minket egy elhagyatott, elképesztően félelmetes házban, tele borzalmas eseményekkel, jelenségekkel, szörnyekkel. Sokak szerint az „RE7” az előremutató út a sorozatban (különösen VR szemüveggel) és abban reménykednek, hogy a Resident Evil 8 is hasonló élményeket nyújthat majd.

 

 

8. SOMA

 

A Frictional Games munkája tökéletes példája annak, hogyan hozzuk a frászt a játékosra, anélkül, hogy a szokásos kliséket vetnék be a fejlesztők. A SOMA igazi pszichológiai horror, amely az elménkre hat, miközben ezek a kérdések motoszkál bennünk: Kik vagyunk mi? Honnan jövünk? Hová megyünk?

 

 

9. The Evil Within

 

Sinji Mikami, a Resident Evil-játékok egyik legendás alkotójának különálló címe sok tekintetben sokkal félelmetesebb és eredetibb, mint a mester korábbi játékai. A főszereplő, Sebastian Castellanos nyomozó egy egészen elképesztően félelmetes, rémálomszerű, beteges gyilkosságokkal teli kórházba kerül, ahol egy rejtélyes sorozatgyilkos mészárol le mindenkit. A játék különösen beteg hangulata és horrorelemei a kissé elavult technikai megoldásait feledtették. Két DLC is készült a The Evil Withinhez, melyekben Castellanos női nyomozótársát, Julie Kidmant irányíthatjuk.

 

The Evil Within 2 - A harc egyébként sok tekintetben hasonlít azért az első részhez: lopakodni, hátulról ledöfni szörnyeket például itt is ajánlatos.

 

10. The Evil Within 2

 

A The Evil Within 2 néha félelmetesebb, máskor kevésbé, mint az első rész. Bár Mikami e játék fejlesztésében már nem vett részt, sok olyan megoldást találunk benne, amelyek a klasszikus japán horrorfilmekre emlékeztetnek, mint például egy hosszú hajú nő szelleme, aki folyton vadászik ránk.

 

 

11. Detention

 

Egészen különleges horrorcsemege a Detention, olyanoknak, akiket értékelni tudnak egy oldalnézetes indie kalandjáték, amely Taiwanban, 1960-ban játszódik, egy katonai diktatúra és junta alatt. Maga a történet tipikus ázsiai szellemsztori, a szokásos egyszerre hangulatos és pszichológiailag durván ható horrorelemekkel. A játék főbb elemei a felfedezés és a puzzle-részek megoldása, nagyon erős narratívával. Érdemes egyébként a filmet is megnézni, amely alapján a játék készült.

 

TESZT – Úgy látszik, ez tényleg a meglepetések generációja. Nem önmagában azért, mert annyi remake és remaster készült, hanem azért, mert a sok igénytelen feltuningolt lehúzás mellett kétségtelenül készültek igazi klasszikusok is.

 

12. Resident Evil 2 Remake

 

A tavaly, január 25-én megjelent Resident Evil 2 Remake hatalmas meglepetés volt – pozitív értelemben. A klasszikus játék elemeit úgy reformálta meg alapvetően, hogy annak szellemiségét, történetét megőrizte – persze, váratlan fordulatok, vagy megoldások még így is bőven értek minket. A Resident Evil 2 Remake igazi csemege minden horrorrajongónak.

 

Resident Evil 3 Remake DLC - A márciusi pletykák nem tévedtek: tényleg nem a Capcom fejleszti belsőleg a State of Play során bejelentett Resident Evil 3 Remake-et, és tényleg sokat nem kell várni rá.

 

13. Resident Evil 3 Remake

 

Végül a listát a legutóbbi Resident Evil-alkotás zárja, amelyben Jill Valentine és Carlos Oliveira egy zombi-apokalipszist próbál túlélni. A Resident Evil 3 Remake az eredeti játéknak megfelelően inkább akció-horror, mint túlélőhorror, ettől függetlenül ez is kihagyhatatlan cím minden horrorfan számára, még félelemkeltésben talán kevésbé otthonos, mint inkább a klasszikus zombitrancsírozós játékelemekben.

-BadSector-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu