Indiana Jones: a világ legvagányabb régésze – 40 éves Az elveszett frigyláda fosztogatói

RETRO MOZI – 1981, június 12-én került mozikba az első Indiana Jones film: Az elveszett frigyláda fosztogatói. Steven Spielberg és George Lucas már megszilárdította hírnevét a Star Wars-al és a Cápával. Legújabb közös munkájukban valami egészen másféle filmet szerettek volna. Egy vagány, borostás hőst találtak ki, aki a legelképesztőbb veszélyeket is kiállja, csak hogy mások elől happoljon el ősi kincseket. Megszületik Indiana Jones…

 

Mindenkinek másféle emlék kötődik a legelső Indiana Jones-filmjéhez… Én gyerekkoromban a Corvinban láttam először Az elveszett frigyláda fosztogatóit, még az „átkos” cocializmusban, amikor két üveg kólába került egy mozijegy, viszont ilyen filmekért hosszan kígyózó, tömött sorokban ácsorgott a mozik előtt a jó nép. Az egész filmet átjáró misztikus hangulatnak, a mai szemmel is nézve zseniálisan koreografált és hajmeresztő akciójeleneteknek és egyáltalán a Frigyláda megfoghatatlan varázsának köszönhetően a mai napig az Indy-filmek rajongói közé sorolom magam.

 

 

A SZUPERHŐS ALAKOT ÖLT…

 

Bár Steven Spielberg rendezte a filmet, a kalandor-régész figurájának ötlete először George Lucas agyából pattant ki – még az első Star Wars-film előtt. Az ihletet az USA-ban látható szombat esti rajzfilmekből nyerte, amelyeket gyermekkorában látott. A dolgot aztán alaposan átbeszélte barátjával, a forgatókönyvíró és rendező Philip Kaufmannal, aki a Frigyláda szerepeltetését találta ki, és lefektette a sztori alapjait is. Végül Lucas mégsem az Indiana Jonest rendezte meg elsőként, hanem valamilyen noname sci-fit, amit Star Wars-nak hívtak és a mai napig sem hallott róla senki…

A Star Wars döbbenetes sikere után Lucas és barátja, Steven Spielberg a hawaii tengerparton süttették a hasukat a napon, és két koktél szürcsölgetése közben Lucas megemlítette régi ötletét. Mivel Spielberg rajongott a James Bond-mozikért, és mindig is szeretett volna egy hasonló kalandfilmet rendezni, ezért azonnal fellelkesítette az ötlet. Többek között az első Indiana Jones film kivitelezése miatt is döntöttek úgy, hogy a Birodalom visszavág forgatókönyvének megírását Lawrence Kasdanra, a rendezést pedig Irvin Keshnerre bízzák…

 

 

Ácsból szupersztár

 

Bár Harrison Ford a Csillagok háborúja után hatalmas népszerűségnek örvendett, elsőként mégsem ő szakította volna le doktor Jones szerepét, hanem Tom Selleck.

A bajszos színész azonban nem tudta elvállalni a munkát, ugyanis akkoriban szigorú szerződés és állandó munka kötötte a Magnum tv-sorozathoz. Végül Lucas régi barátját, Harrison Fordot kérte fel, aki nemcsak a Star Wars-ban, hanem előtte még az American Graffiti-ben is bizonyított. Fordról tudni kell, hogy kamaszkorában egyáltalán nem volt akkora májer, mint a filmekben… Nemcsak, hogy gátlásokkal küzdött, de fizikuma közel sem volt annyira atlétikus: tornaórán például pocsék jegyeket szerzett.

Bár már a hatvanas évek elején is próbálkozott a színészettel, de csak másodlagos szerepeket kapott, és azokban sem remekelt, úgyhogy inkább ácsnak tanult, és filmek díszleteinél segédkezett… Később egy fiatal, meglehetősen kezdő rendező, George Lucas összebarátkozott vele, és felkérte, hogy játssza el Bob Falfa szerepét az American Graffitiben. Bár a film kedvező kritikákat kapott, még nem ez volt az az ugródeszka, ami Fordot a sztárok közé repíthette volna…

Négy évet kellett várnia, hogy Han Solo szerepét megkapja a Star Wars-ban, amely, bár nem volt egyértelműen főszerep, mégis érezhetően a vagány űrcsempész figurája volt a legkidolgozottabb és amúgy a legközkedveltebb is az egész filmben. (Nem véletlen, hogy a Star Wars-sztárok közül egyedül Harrison Ford futott be igazi karriert…) Furcsa módon Fordnak mégis további négy évet kellett várnia arra, hogy Indiana Jones szerepével igazán berobbanjon a köztudatba. A kemény öklű, sármos régész figuráját azonban annyira tökéletesen alakította, hogy Ford neve örökre összeforrt Indyével…

 

 

Lazaság gyomorrontással?

 

Az Elveszett frigyláda fosztogatóit Spielberg egész pontosan 73 nap alatt forgatta le 18 millió dollárból. A csapatnak a legnehezebb dolga a tunéziai jelenetekkel volt a pokoli hőség miatt. Az időjárást és a környezetet a 38 éves Ford is nehezen bírta. A film egyik leghíresebb jelenete, – amikor Jones egy laza mozdulattal előveszi pisztolyát, és nemes egyszerűséggel lepuffantja az őt hatalmas szablyával fenyegető, vigyorgó arabot –, például meglehetősen „prózai” módon készült… Azon a napon ugyanis, amikor ezt a részt forgatták, Harrison Fordnak pokoli hascsikarása volt, és a színész egész egyszerűen képtelen volt még csak akár megszólalni is, úgyhogy aznap egyedül ezt az egyetlen mozdulatot vették fel tőle.

A film forgatókönyve egyébként a forgatás alatt állandóan változott: negyven százalékát teljesen átírták a végére… A változtatások csöppet sem ártottak a filmnek: a Frigyláda döbbenetes sikert aratott, és az USA-ban 242 millió dollárt, az egész világon pedig 384 milliót hozott a konyhára!

 

 

Majdnem „végzetes” templom…

 

Az első rész hatalmas sikere után a „kötelező” folytatáshoz a készítőknek azt az ukázt adták ki, hogy egyrészt Indiana Jones figurája legyen még hangsúlyosabb, másrészt a második epizódnak sokkal darkosabbnak, erőszakosabbnak kellett lennie. Ezt a két jellemzőt már a címben is erősíteni akarták: az első változat Indiana Jones és a halál temploma lett volna, ám Lucas azt már túl keménynek érezte, ezért a „végzet templomára” változtatta. Ez a furcsa tudathasadás az ismét folyamatosan változó forgatókönyvet is jellemezte. Bár a fiataloknak is szóló filmben szokatlanul horrorisztikus jeleneteket vettek bele (az élő ember testéből való szívkitépés a mai napig az egyik legdurvább rész, amit ilyen típusú kalandmoziban láthatunk…), ugyanakkor Indy figurája „ligth”-osodott: blazírt kincsvadászból rabszolgasorban lévő gyerekeket megmentő hőssé változott…

Egy másik furcsaság, hogy a film eseményei a Frigyláda előtt egy évvel játszódtak, ugyanakkor az első rész forgatása három évvel korábban történt, Ford pedig már 41 éves volt… A szigorú és óvatos Spielberg ezért azt „javasolta” Harrison Fordnak, hogy szedje össze magát, kondizzon sokat, hogy fiatalabbnak tűnjön. „Egyszerűen nem értem, miért csinálták ezt velem…” – nyilatkozta a kicsit morgolódó színész: „Én azóta három évet öregedtem, a szerepem szerint viszont egy évvel fiatalabbnak kellett volna kinéznem, tehát összesen négy évvel voltam öregebb, mint a figura, és bizony már éreztem a koromat…”

A Végzet temploma végül is nem aratott egyöntetű sikert… Bár szép bevételt hozott a konyhára, a kritikusok nem voltak elájulva tőle, a nagyközönség pedig egész egyszerűen túl erőszakosnak ítélte. Furcsa kommentárokat adtak maguk a készítők és a színészek is: bár Spielberg némi iróniával azt hangsúlyozta, hogy nem „Rózsák temploma”, hanem „Végzet temploma” a film címe, ugyanakkor elismerte, hogy nagyon durvára sikerültek a templombelsős jelenetek, sőt később óvatosan azt is hozzátette, hogy „a filmjeim közül nem erre vagyok a legbüszkébb…” Harrison Ford is kényelmetlenül érezte magát, és valami hihetetlenül buta nyilatkozatban azt hangsúlyozta: „a gonoszt látni kell, ahogy fájdalmat okoz, de a jó végül győzedelmeskedik, és ez a lényeg.” „Azért a jövőben törekszem arra, hogy ne szerepeljek olyan filmben, ahol ilyen szintű vérfürdőt láthatunk” – tette hozzá.

A vicces az egészben az, hogy a Végzet temploma nem a véres, hanem a Free Tibet-hangulatú, gyerekeket szerepeltető bárgyú jelenetek miatt lett jóval gyengébb, mint a Frigyláda. Mindenesetre a második rész címéhez hasonlóan tényleg majdnem „végzetes” lett a „cikissé” vált Indy számára, akinek hat (!) teljes évet kellett várnia, hogy a harmadik részben visszatérjen.

 

 

„Soha ne mondd, hogy soha!”

 

Harmadik részt készíteni talán a legnehezebb és leghálátlanabb feladat… Spielberg és Lucas nagyon féltek attól, hogy a „lerágott csont” jelzővel illetik majd az Utolsó keresztes lovagot, ezért sokkal több komikus elemmel hígították a filmet, például magát „James Bondot”, vagyis Sean Conneryt kérték fel Indy apjának szerepére, sőt a film elején a fiatal Indiana Jonest is láthattuk. (A nem sokkal később elhunyt River Phoenix játszotta szerepét.) Lucasék a véres második rész után mindenáron el akarták kerülni, hogy ugyanabba a hibába essenek, így egy kicsit át is estek a ló túlsó oldalára… Az Utolsó kereszteslovag a sorozat „leglightosabb” része, érezhetően kevesebb erőszakkal, és kicsit túlságosan hangsúlyos komikus jelenetekkel. Mégis, Sean Connery szerepeltetésének és az érdekes alapsztorinak köszönhetően az utolsó epizód nem sokkal marad el az elsőtől…

 

 

Forgatókönyv, nem éppen „kristálykoponyáktól”

 

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) Steven Spielberg rendezésében és George Lucas produkciójában készült és 2008-bak került a mozikba. Tizenkilenc év telt el az előző epizód óta, ennek megfelelően idősödött a Harrison Ford által megformált főhős, s a cselekmény 1957-ben játszódik.

A legutolsó rész egyértelműen az Indy-filmek mélypontja, meglehetősen gyenge forgatókönyvvel és közepes (Cate Blanchett), vagy kifejezetten gyenge (Shia LaBeouf) alakításokkal. A filmet lehúzták még a sorozatba nem igazán beleillő, idegen lényeket felvonultató szál miatt is, illetve azzal az elég abszurdnak ható jelenettel, amikor Indy egy hűtőszekrénybe bújva úsz meg egy atomrobbanást.

Mind ettől függetlenül a film mesés bevételt hozott a maga 780 millió dollár feletti összeggel, ami egyúttal a korábbi részeket is messze meghaladta.

 

 

Mi várható a következő filmtől?

 

Az ötödik Indiana Jones film előjelei egyelőre nem túl rózsásak… A COVID-19 miatt egyelőre áll a produkció, a forgatást nem tudják elkezdeni, pedig maga Harrison Ford sem fiatal a maga 78 évével, mire végre elkezdődhet a forgatás, már közel lesz 80-hoz.

Érdekes, hogy Harrison Ford – Han Solo szerepével ellentétben – Indiana Jones megformálásával kapcsolatban egyáltalán nem cinikus, sőt, szavaiból az derült ki, hogy kifejezetten izgul, milyen lesz ismét Indiana Jones gúnyájába bújni, amelyben konkrétan a 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királysága óta nem láthattuk. A színész mókásan hozzá is tette, hogy igyekszik majd nem hülyén kinézni a szűk nadrágban és a magasszárú csizmában. Persze azért azt is megjegyezte, hogy mindig örül neki, amikor egy ilyen ikonikus karakterekhez visszatérhet, mivel jó látni, hogy az emberek kedvelik, így kötelessége, hogy eleget tegyen a “vásárlóinak”. Vásárlókat mondott, mert a “rajongó” kifejezés irritálja, és egyébként is pontosabb ez a szó, mivel ők támogatják a szakmáját, cserébe pedig Harrison Ford minőségi szolgáltatást szeretne nyújtani.

-BadSector-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu