Folyékony fém alapú technikával hűtené magát a PlayStation 5?

A hatalmas PlayStation 5 motorházteteje alatt a hűtési rendszer egészen kifinomult lehet – ha hihetünk a szabadalomnak, amelyből lenti négy kép származik.

Ezt még tavaly védette le a Sony, és ebben meg is erősítette a cég, hogy a hűtőpaszta korlátjait túllépve folyékony, sőt, a fordítás alapján folyékony fém alapú technológiával maradjon megfelelő hőfokon a konzol. Ultraibolya keményített gyanta lenne alkalmazva a plombákban, és ez csak a hűtőbordán lesz megtalálható (ezzel fogják a pasztát helyettesíteni), míg a teljes hűtési rendszerben ezüst és réz is lesz, és természetesen a ventillátorokon és a konzol nyílásain keresztül a meleg levegő távozhat a hardverből, reményeink szerint alacsony hangerővel, ugyanis a PlayStation 4 Pro néhol igencsak zajos tud lenni.

A szabadalom rövid jellemzése szerint ha a chip (itt az APU-ra kell gondolni: egy áramkörön lesz az AMD Ryzen Zen 2 alapú processzor, illetve a Radeon Navi, RDNA 2 alapú GPU is) körül a hőtermelés megemelkedik, akkor annak hűtése nehézkessé válik, ugyanis a paszta hőellenállással rendelkezik. Ezért a hő által folyékony fémet használnak a chip és a paszta helyét átvevő hűtő között, és így a hőellenállás csökken, a hűtési teljesítmény pedig megnövekedhet. Korlátozni kell a hővezetésre képes anyag terjedését a megfelelő hűtés miatt akkor is, ha pozícióváltás történik (pl. véletlenül belerúgunk az asztalba, amin a PlayStation 5 van), vagy ha a chipben valamilyen vibráció következik be. A leírás hozzáteszi, hogy a chip és a hűtő közötti tapadás is nagy jelentőséggel bír.

Hozzátesszük, hogy nem 100%-os még, hogy a Sony tényleg ennek technológiának a segítségével fogja végül a PlayStation 5 Standard Edition, illetve a Blu-ray meghajtóval spóroló PlayStation 5 Digital Edition hűtését megoldani. Viszont az időzítés miatt bízhatunk abban, hogy mégis ezt a technológiát fogja a Sony alkalmazni. A konzol amúgy valamikor novemberben fog megjelenni, ugyanis az Xbox Series X esetében már hivatalos ez a hónap…

Forrás: DualShockers

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu