Polgári peres eljárás az Electronic Arts ellen a lootboxok miatt!

Egy amerikai játékosnak elege lett az Electronic Arts Ultimate Team játékmódjainak lootboxaiból.

A VGC birtokába jutottak a kereseti dokumentumok a polgári peres eljárás kezdeményezéséről. A felperes, név szerint Kevin Ramirez, az Egyesült Államok Kalifornia államának északi körzetében nyújtotta be a keresetet, és szerinte az EA sportjátékainak Ultimate Team módjai megszegik a szerencsejátékokkal kapcsolatos kaliforniai törvényeket.

Ramirez több mint száz személyt képvisel az eljárásban, és a bírósági eljárásban 5 millió dollárnyi (kb. másfél milliárd forintnyi) kártérítést követel, mert szerinte az Electronic Arts jogsértést követett el. Idézi is a szerencsejátékos törvényeket bizonyítékként, és eszerint a videojátékok (így például a FIFA és a Madden is) a törvény alá tartoznak. A vádirat szerint az Electronic Arts függőség okozására támaszkodik a fogyasztókban, hogy belőlük aztán sok pénzt kicsikarjon. (Ráadásul évente, mert ugye a FIFA és a Madden is minden egyes évben a boltok polcaira jut új Ultimate Teammel, így lehet kezdeni újra az egészet…)

Ramirez szerint az Ultimate Team arra csábította, hogy pénzt költsön, és 2011 óta a FIFÁ-ban és a Maddenben is több mint hatszáz dollárt (úgy 180 ezer forintot) költött. Szerinte az Electronic Arts Ultimate Team pakkjai lootboxok, és a pakkok megvásárlása nem más, mint egy fogadás egy szerencsejátékban. (Ezt pedig nem nagyon lehet megcáfolni: igaza van…) Hozzátette, hogy valós pénzből vesszük az Ultimate Team pakkokat, amikben véletlenszerűen kapunk cuccokat (pl. játékosokat) a virtuális csapatunkhoz.

És szerinte ez pont a kaliforniai szerencsejátékkal kapcsolatos törvényben megfogalmazott illegális szerencsejátékkal kapcsolatos eszköz definícióját kimeríti: egy gép, nyílás, vagy készülék, ami valamilyen értéket igényel a játékhoz, és cserébe a játékosnak esélye van arra, hogy valamilyen értéket nyerjen a szerencséjétől függően. Ramirezt pedig ugyanaz az ügyvédi iroda képviseli, ami néhány hónapja az Apple ellen indított egy polgári peres eljárást a lootboxok miatt.

De ebből valószínűleg nem sok eredmény keletkezik. Az Electronic Arts ebből önti magára a pénzt, és ezt nem fogja a kiadó csak úgy elengedni… és ebből nekik elég sok pénzük van jó ügyvédekre.

Forrás: GI

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu