Epic Games vs. Apple: az almások visszavágnak

Az Apple szerint kivételezést igényelt a háttérben az Epic Games.

Az Epic Games hadat üzent a Google-nek és az Apple-nek (erről az utóbbi időszakban többször is beszámoltunk), mert nem akarták, hogy a két techcég elvegye a mikrotranzakcióik harminc százalékát, és a közvetlen fizetési módszer bevezetésének hatására (és itt most 20%-os kedvezményt adnak a V-Bucksokra, így nekik most csak 10% hasznuk lenne, ha az App Store-ból vásárolnánk) a Google Play és az Apple App Store is szépen kitette a Fortnite szűrét.

Pénteken az Apple a kaliforniai szövetségi bírónál benyújtott keresetében azt állítja, hogy az eset hasonló ahhoz, mintha egy fogyasztó fizetés nélkül távozik az Apple egyik boltjából úgy, hogy közben onnan ellopott valamit. Hozzátették, hogy Tim Sweeney nem állít igazat, amikor az Epic vezetője azt mondta, hogy nem akar az Epic Games egy különleges megállapodást az Apple haszonkulcsáról. Sweeney egy tweetben azt mondta egy hete, hogy nyílt platformokért és szabályzatváltozásokért harcolnak, ami egyenlően mindegyik fejlesztőnek kedvez, és ez egy komoly csata lesz szerinte. (Az Epic Games Store-exkluzivitásban mi is a nyíltság? A fejlesztők lefizetése?)

Az Apple viszont a keresetében felfedte, hogy június 30-án az Epic emailben felkereste az Apple-t egy ötlettel, hogy egy Epic Games Store app legyen az App Store-on, hogy közvetlenül az Epic-től telepíthessenek az iOS-es felhasználók appokat, és hogy az almások fizetési rendszerét megkerülve tudjanak fizetni. Július 10-én az Apple válaszolt: ők sosem engedélyeztek ilyet, és erősen hisznek abban, hogy az általuk bevezetett szabályok fontosak az Apple platform jó állapotának megőrzésében, mert így a fogyasztók és fejlesztők egyaránt kedvező helyzetben lehetnek.

Az Epic augusztus 13-án tájékoztatta az Apple-t a szerződés megszegéséről, és az Apple hozzátette, hogy ellenük már előre kiterveltek egy PR-os lejáratókampányt (ennek része egy esemény is, a #FreeFortniteCup) illetve egy bírósági eljárást is. Szerintük órákon belül az Epic egy 56 oldalas panasz dokumentumot nyújtott be, aztán néhány nap múlva a bíróság is kapott egy 200 oldalas iratot egy vészhelyzetre szánt tervvel. Megemlíti a #FreeFortniteCup eseményt is, ahol mindegyik platformon egy „utolsó Battle Royale-ra” hívnak mindenkit, és Apple-lejárató tárgyakat lehet nyerni.

Ennek még közel sincs vége, és bele nem merünk gondolni, hogy milyen folytatást vehet az ügy. Az Epic tehát úgy tűnik, hogy előre felkészült erre… Az Apple elutasítja az Epic keresetét, Sweeney pedig egy tweetben félrevezetőnek tartja az Apple állításait…

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu