Gamescom 2020: a német játékipar fejlődése

Gamescom 2020 – Németország állami támogatás keretein belül venné le a terhek 50%-át a játékiparban a kisebb és nagyobb szereplők válláról.

 

A német kormány, kihasználva a Gamescom 2020 kölni videójáték-bemutató nyújtotta lehetőséget bejelentett egy igen ambiciózus tervezetet a videójáték-szektor fejlesztésére az országban. A támogatás, melyről beszélünk a kiadások 50%-át igyekezne állni úgy, hogy azt nem kellene visszafizetni sem, ami pedig a legjobb: ez a támogatás az egészen kicsitől a legnagyobb AAA-játékokig minden projektre érvényes lenne.

A támogatás 100.000 €-tól vehető igénybe, az igényelhető összeg aránya százalékban csökken annak függvényében, hogy mekkora a fedezni kívánt kiadás.

Ahogyan azt a Games Industry írja, Andreas Scheuer miniszter jelentette be a programot, mely tulajdonképpen egy korábbi, 2019-es próbaprogram kiterjesztése, akkor azonban még csak 200.000 €-ig lehetett a támogatást igénybe venni. Végső formájában ugyanez a támogatási program már a 100.000 €-t meghaladó kiadások 50%-át vállalná át a fejlesztőktől és kiadóktól, igaz, ez arányosan csökkenni fog az összeg növekedésével. Így hát a 100.000 és 2.000.000 € közé eső összekiadást az állam fogja állni, legalábbis annak maximum 50%-át.

A projektek, amelyek már 2 millió és 8 millió €-s kiadással bírnak igénybe vehetik majd a támogatást úgy, hogy az kiadásaik 25%-50%-át fedezi majd, a 8 milliónál nagyobb költséggel bíró projektek pedig a program nyújtotta támogatást azzal a feltétellel vehetik igénybe, hogy az kiadásaiknak maximum 25%-át fogja fedezni. Ugyanakkor, ha egy fejlesztés meghaladja vagy túl is lépi a 40 millió €-t, akkor annak további támogatását külön kormányszerv veszi szárnyai alá, figyelembe véve „az innovációt, a kulturális jelentőségteljességet, s a játék iparra gyakorolt hatását.”

„Németország talán versenyképes videójátékfejlesztési központtá válhat.” – Felix Falk

Ha pedig már a támogatás fajtáin is elgondolkoznánk, akkor lesz egy prototípusoknak, tehát rendkívül korai fázisban lévő koncepcióknak járó támogatás – ezek a játékok még nem öltöttek végleges formát a dizájnerek fejében, s így nem meghatározhatóak a kormánytámogatás igénylésének pillanatában – ez 30.000 és 400,000 € közötti összeget takar majd. Ahhoz, hogy a német kormány támogatását élvezhesse a fejlesztés mindenesetre Németországban kell lennie a vállalat székhelyének, vagy legalábbis rendelkeznie kell irodákkal az országban. „Egy nagyobb németországi videójátékos alap megjelenésével az ország talán végre nemzetközileg is versenyképes videójátékfejlesztési központtá válhat.” – mondja Felix Falk, a német videójátékipari egyesület vezetője, a mostani rendezvény szervezője.

„Eldördült a pisztoly, kezdetét veheti a visszatérésünk.” – teszi hozzá a Gamescom 2020 rendezvényfőnöke.

Forrás: 3DJuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu