Epic Games vs. Apple: App Store-os visszatérést követel Tim Sweeney cége

Az Epic Games ezúttal arra kéri a bíróságot, hogy az Apple-t kényszerítse a Fortnite App Store-os elérhetővé tételére, amíg végleges döntés nem születik a két cég között.

Az Apple augusztus végén betartotta az ígéretét, és törölte az Epic Games fejlesztői fiókjait, így az összes játékuk eltűnt az Apple App Store-jából, aminek köszönhetően a Fortnite is elérhetetlenné vált. Az almás cég egyértelműen kijelentette, hogy visszaengednék őket, ha az Epic visszavonja a saját fizetési módszerét, amivel ők megkerülik az Apple 30%-os haszonkulcsát. A Reuters viszont arról tudósít, hogy Tim Sweeney-ék most arra kérik a bíróságot, hogy az Apple-t jogi úton kényszerítsék a Fortnite App Store-os közzétételére.

Az Epic szerint az Apple lépése figyelmeztetés más cégek számára is, ha azok megszegik a szabályokat, vagy, ahogy Sweeney is nevezi a szituációt, a monopóliumot: követni kell a szabályokat, vagy elvágják a hozzáférést egy milliárdnyi fogyasztóhoz (ennyien használják ugyanis az iOS-t, gyakorlatban pedig ki tudja, hogy valójában hányan). „Ha kihívás elé állítasz minket, tönkretesszük az üzleted,” gondolja az Epic Games… akiket figyelmeztettek a törlés előtt, úgyhogy ők itt gyakorlatilag nem hallgattak az Apple-re. (És a Google Play Store-on sem lehet elérni jelenleg a Fortnite-ot, az ok emögött pedig ugyanúgy a 30%-os haszonkulcs…)

Az Epic Games ezúttal azt állítja (miután egy hasonló kérést egy bíró már elutasított!), hogy a felhasználói felháborodás fülsiketítő, és valódi kárt okoz a Fortnite iránti érdeklődésben, ugyanis az iOS-es napi felhasználói bázis az App Store-os eltávolítás óta 60%-kal csökkent, és ezzel az Epic reuptációjában kijavíthatatlan kár keletkezett, és a cég jó hírneve is sérül (ugyanis aki ismét letöltené a Fortnite-ot, most – legalábbis legális módon – nincs erre lehetősége; és akkor még nem is gondoltunk bele, hogy a játék iOS-es verziója lassan elavul és nem frissíthető). Az Epic szerint közel 210 millió játékos hozzáférése veszett oda.

Az Epic Games lehet, hogy túloz. Lehet, hogy nem. De valószínűleg igen: akinek iOS-es mobilja van, nagy eséllyel átugorhat a Nintendo Switch-re, vagy a PlayStation 4-re játszani. Esetleg PC-re. Nos, amúgy az Apple-ről csak annyit, hogy ők megpróbálták az Amazon Prime Video szolgáltatását az App Store-ra csábítani egy 15%-os haszonkulccsal.

Forrás: WCCFTech, DualShockers

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu