A Trump-kormány vizsgálódik az Epic Games és a Riot Games körül?

TECH HÍREK – Az amerikai kormány azért néz ferde szemmel a két cégre, mert mind a kettő mögött ott áll ilyen-olyan mértékben a kínai techcégek egyik legnagyobbika, a Tencent.

A Bloomberg arról ír, hogy az olyan amerikai videojátékos cégek, amik a Tencenttől kaptak befektetést (vagy tulajdonrészt vásároltak tőlük), állítólag további információkat kell biztosítaniuk a kormánynak az adatvédelemmel kapcsolatos protokolljaikról. Ez persze nem hivatalos, ezért használjuk a címben a kérdőjelet, illetve az előző mondatban is direkt írtuk, hogy „állítólag”.

A Bloomberg forrásai olyan levelekre hivatkoznak, amit a CFIUS-től kaptak (CFIUS = Committee on Foreign Investment in the United States, magyarul az Egyesült Államok Külföldi Befektetési Bizottsága). Ezt a bizottságot pedig az amerikai pénzügyminiszter vezeti (úgyhogy elég erős állami vizsgálatról van szó, ha igaz ez!). A CFIUS azért nyomoz, hogy nemzetbiztonsági kockázati tényezőket keressen – magyarul a Trump-kormány attól tart, hogy a kínai befektetők az Epic és a Riot mögött veszélyt tartogathatnak például túl sok személyes adat továbbításával. A levél szerint a fogyasztók magáninformációinak kezelésével kapcsolatos biztonsági témát feszeget.

Ne feledjük, hogy a Riot Games (League of Legends) teljes mértékben a Tencent birtokában van, az Epic Games (Fortnite, Unreal Engine) esetében pedig 40%-os részesedése van a kínai techcégnek, amihez a Kínai Kommunista Párt közvetlen bejárással bír. De máshol is jelen van a Tencent – az Activision Blizzardban is van egy 5%-os részesedésük (feltehetőleg azért, hogy a játékaik a kínai piacon hivatalosan is ott lehessenek), de a mobilos Glu Mobile-ban is van egy 15%-os tulajdonrészük.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump még augusztusban írt alá egy rendeletet, amivel megtiltja (főleg!) a WeChaten keresztül történő tranzakciókat (ez is a Tencenté – az app holnap búcsúzik a Google Play-től és az Apple App Store-tól is) az amerikaiaknak. Ez a jövő héten életbe lép, de ez nem érinti (még?) a Tencenthez köthető amerikai videojátékos cégeket.

Miután az amerikai kormány a Tiktokkal kapcsolatban is kínai adathalászattól tart, nem csoda, hogy már itt tartanak.

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu