Elnézést kért a Sony a sok PlayStation 5 előrendelés kapcsán történt bénázás miatt

Bár a szerdai PlayStation 5-ös játék- és konzolbemutató igen erős volt, azonban az utána történő  PlayStation 5 előrendelés körüli szerencsétlenkedés alaposan beárnyékolta utólag azt, és ezért most a Sony bocsánatot kért.

Múlt szerdán rengeteg új játékból kaptunk végre új trailert, illetve megtudtuk végre a konzol árát és megjelenési dátumát, viszont a Sony kommunikációja enyhén szólva sem állt a helyzet magaslatán. A legeklatánsabb példa az volt, hogy még hamis információkat is terjesztettek néhány játék exkluzivitása kapcsán, szóval volt miért exkuzálnia magát a kiadónak.

A Sony mindezért Twitteren kért bocsánatot, érzékeltetve, hogy tisztában vannak vele: most melléfogtak, és korrekt módon bevallják, hogy az előrendeléseknek, illetve az ezekkel kapcsolatos információknak is sokkal egyértelműbbnek kellett volna lenniük.

Mivel – ahogy mi is írtuk – az előrendelhető készletek villámgyorsan kifogytak, viszont most a kiadó megnyugtatta a gamereket, hogy az előttünk álló napokban további PlayStation 5 gépekkel látják majd el az áruházláncokat, tehát nem kell aggódniuk azoknak, akik hoppon maradtak. Emellett a Sony azt is megígérte, hogy év végéig további konzolt fognak biztosítani, így remélhetőleg a korábbi hírrel ellentétben nem áll majd elő készlethiány.

És hogy mi okozott ekkora galibát? Állítólag az, hogy a PlayStation 5-ös prezentáción nem említették az előrendelés kezdetének pontos időpontját, emiatt pedig ezt pusztán egy harmadik fél, Geoff Keighley játékshowman árulta el, amelyet a Sony csak később erősített meg. Viszont az amerikai üzletlánc, a Walmart nem várt a futólag kihirdetett szeptember 17-ei időpontig, hanem azonnal a show után fogadta az előrendeléseket, és a példáját más nagyobb (online) áruházak is követték. Mindez pedig túlterheltséget eredményezett, emiatt maradtak le sokan a hőn áhított PlayStation 5-ről. A Sony egyébként korábban azt kommunikálta, hogy az előrendelés nem lesz meglepetésszerű, azonban ezt az ígéretüket sem sikerült megtartaniuk. A Microsoft persze nem hagyta ki, hogy diadalittasan ne jelezze, hogy az ő Xbox Series konzoljaik mikortól lesznek majd konkrétan elérhetőek előrendelésre.

Ne feledkezzünk meg azért arról sem, hogy az egy kevéssé ismert, ámde annál régebbi nagykereskedői pszichológiai trükk az ilyen típusú termékek esetében, hogy állítólagosan hirtelen „készlethiány” keletkezik közvetlenül az adott termékből, így a mesterségesen keltett tömeghisztéria („hogy AJAJ, NINCS! az adott termékből, ELFOGYOTT!!!”) révén hirtelen ugrásszerűen megugrik iránta az érdeklődés, a kereslet és hatványozottan többet sikerül abból értékesíteni. Erre az ősrégi pszichológiai trükkre már számtalan példa volt, de még mindig ragyogóan működik. Persze, ezt a cégek hétpecsétes titokként kezelik, így ahogy máskor, most sem fogjuk azt megtudni, hogy erről a manipulációról volt-e szó, vagy ténylegesen elfogytak az előrendelői készletek. Amennyiben az előbbiről lenne szó, úgy Geoff Keighley-nak és a Walmartnak is együtt kellett működniük a „játszmában”…

Mindenesetre, akármelyik okról is van szó, csak remélhetjük, hogy ezzel vége is a PlayStation 5 előrendelés körüli cirkusznak, és mostantól minden megy a nyugodt kerékvágásban. A PlayStation 5 és digitális változata Európában és nálunk is november 19-én kerül a boltokba.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu