Epic Games vs. Apple: folytatódik a szócsata a két cég között

Az „almások” szerint az Epic marketingre használja a Fortnite-tal kapcsolatos pereskedést, erre pedig Tim Sweeney cége is reagált…

Az Apple által benyújtott iratok szerint az Epic konkrétan „tüzet gyújtott, majd benzint öntött rá, és most a bíróságot arra kéri, hogy segítsen neki a tűz eloltásában”. Az Epic korábban azt mondta, hogy a Fortnite (itt akkor tisztázzuk: a Fortnite: Battle Royale-ról van szó főleg, nem a Save the Worldről, de a két cég közötti vitában ez is érintett; tegnap írtunk róla) eltávolítása az Apple App Store-ról megtorlás volt azért, mert Sweeney-ék monopolisztikusnak tekintik az almás cég gyakorlatát.

Az Apple szerint a Fortnite népszerűsége csökken. 2020 júliusára 70%-kal kisebb játékosbázissal bírt a tavaly októberi adatokhoz képest, és ez a per (plusz az erről szóló írások címei, leadjei) pedig nem más, mint egy marketingkampány, amivel a Fortnite iránti érdeklődés növelése lenne a cél. Ezzel amúgy az Apple annak megy neki, amit az Epic korábban állított (a cég iránti reputációban, illetve annak anyagi helyzetében helyreállíthatatlan kár keletkezett), és úgy véli, hogy ha az Epic tényleg aggódna a pereskedésből esetleg bekövetkező károk miatt, akkor nem venne részt Tim Sweeney cége a peres eljárások hirdetésében.

Az Apple szeptember 16-án benyújtott iratára az Epic két nap múlva már válaszolt is (komolyan, ez kezd egy szappanopera lenni!), és ennek írója épp az Epic vezérigazgatója volt. Sweeney szerint a Fortnite játékosszáma (ami mögött az Epic saját adatai állnak, nem pedig a Google-keresések eredményei) nem módosult úgy, ahogy azt az Apple állítja, így a cég téved, majd hozzátette, hogy az almások által kiemelt időszakban nem hogy csökkent volna a Fortnite napi aktív felhasználóinak száma, hanem nőtt, mégpedig 39%-kal. Ezzel pedig Sweeney megcáfolta Mike Schmid állítását is (2018-ban cross-platform játék indult a PlayStation 4-en a Sony engedélye nélkül, ezzel a Sony-val kötött megállapodást felrúgták), és ez az Epic vezetője szerint téves. A cross-platform vitában az Epic nem nagyon vett részt, mert azt a Nintendo, a Microsoft, és a sajtó vezette. (2017-ben volt egy rövid ideig tartó Xbox One-PlayStation 4 cross-platform időszak, de az egy hálózati hiba volt, és az Epic ezt gyorsan kijavította.)

Az Epic-Apple ügy szeptember 28-án jut el a bíróságra.

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu