Kicsi készlettel, de könnyebb optimalizálással jön az Xbox Series S

Akkor nem csak a Sony hoz limitált készletet az olcsóbb next-gen konzoljához, hanem a Microsoft is.

Az előrendelés problémás a nyugati vásárlóknak – a PlayStation 5 esetében erről írtunk is, hogy a Sony-nak konkrétan bocsánatot kellett kérnie! -, és ez a helyzet a „zöldek” oldalán sem nevezhető jobbnak, igaz, a Microsoft legalább bejelentette előre, hogy mikortól lehet az Xbox Series X-et és az Xbox Series S-t előrendelni.

Az amerikai GameStop (videojátékokkal foglalkozó nagy üzlethálózat) nyilvános Discord-csatornáján több alkalmazott is arról panaszkodott, hogy mennyire kevés új Xboxot kaptak készletként, amit előrendelhetnek. Az első képen az első üzenet azt mondta, hogy egy számjegyű mennyiség van az ő esetében, de a második még rosszabb helyzetet fest fel: van, aki szerint boltonként mindössze öt (5!) Xbox Series X áll rendelkezésre, de az Xbox Series S még rosszabb: kettő (2!) masina üzletenként.

Ebből pedig biztosra vehetjük, hogy a redmondiak az erősebb gépből hoznak ki először többet (mert állítólag a Sony és a Microsoft is pénzt bukik az olcsóbb kiadással). Wario64 a Twitteren (és ő megbízható információs forrásként kezelhető) azt írta, hogy az Xbox Series X-ből üzletenként 6-12 darab, az Xbox Series S-ből pedig 2-4 áll rendelkezésre. Összevetésképp: a PlayStation 5 esetében 20 darabról van szó (nincs különbség a PlayStation 5 Standard Edition és a PlayStation 5 Digital Edition között!), de a nagyobb forgalmú boltok, bevásárlóközpontok 40 darabbal számolhatnak az előrendelői készletben…

A DigitalFoundry-nak Andrew Goossen, az Xbox Series S rendszertervezője azt mondta, hogy könnyű az Xbox One S-en futó játékokat úgy frissíteni, hogy az Xbox Series S-en megduplázott frame rate-tel fussanak (a dupla CPU és GPU teljesítmény miatt erre lehetősége van a hangszóró kinézetű új Xboxnak). Így azok érzékelni tudják, hogy az új konzolon futnak-e, és még hozzátette, hogy az „S sorozat” GPU-ja még az Xbox One X-nél is jobb teljesítménnyel futtatja a játékokat. (Persze ez csak 1440p-ig érvényes, míg az Xbox One X tud 4K-t is.) Szerinte ez elég gyakran mindössze három (3!) kódsor megváltoztatásával megvalósítható.

Goossen hozzátette, hogy azért ez nem mindenhol működik: volt egy AAA játék, ahol a duplázott frame rate tökéletes volt, de a közönség animációja is kétszer gyorsabb lett, és ezt a fejlesztők szerinte eléggé könnyen kijavíthatják. A fejlesztőkkel és a kiadókkal közösen dolgoznak a javításokon/frissítéseken, de kiválasztott játékok esetében a 2x FPS biztosra vehető lesz.

Az Xbox Series S és az Xbox Series X is november 10-étől lesz kapható 299/499 euróért (a gyengébb modell kb. 115, az erősebb pedig kb. 190 ezer forintnál kezdődik majd, de addig a forint értéke romolhat még).

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu