Meglepően olcsó volt a Zenimax (Bethesda) felvásárlása a Microsoftnak?

Egy elemző már azt mondja, hogy a vártnál sokkal kisebb összeget fizetett a Microsoft a Bethesdát is birtokló Zenimax Mediáért.

A múlt héten már írtunk arról, hogy a Microsoft egy hatalmas költekezésbe kezd. Akkor még nem tudtuk, hogy pontosan mire is készülhetnek Phil Spencerék, aztán tegnap robbant a bomba, amíről mi is beszámoltunk: a Microsoft en bloc felvásárolta a Zenimaxot, így a Bethesda, az az alá tartozó összes stúdió és azok IP-i is most az Xboxhoz jutottak. Ez konkrétan az utóbbi évtized talán legnagyobb lépése a játékiparban, ugyanis eddig az volt a gyakori, hogy a Microsoft és a Sony fejlesztőstúdiókat vásárolt fel. Kiadókat nem!

7,5 milliárd dollár. (Forintban ez 2250 milliárd körüli érték.) Ennyit fizetett a Microsoft a Bethesdáért, és a DFC Intelligence szerint a Bethesdának sok klasszikus IP-je van, amivel hosszabb távú potenciál keletkezik a felvásárlásból, igaz, a Bethesda Softworks (nem a Bethesda Game Studios, a fejlesztőcsapat Todd Howarddal!) mostanában küszködött a Fallout 76 miatt. A játékipari elemző cég úgy véli, hogy az Xbox hardver rövid távon nem fog a PlayStationnel küzdeni, de a Microsoft hosszabb távra koncentrál, és a Bethesda játékkínálataival (Fallout, The Elder Scrolls…) a Game Pass-t, továbbá az xCloudot is bővíthetik PC-n és konzolon egyaránt, ráadásul ezek a játékok erős online résszel is bírnak több esetben is. Ezért gondolja azt a DFC, hogy önmagában a The Elder Scrolls és a Fallout megszerzése miatt is megérte a Microsoftnak, sőt, ezért mondja a kutató cég, hogy meglepően alacsony összegért összejött nekik a zsákmány…

A Microsoft tiszteletben tartja az eddig kötött megállapodásokat, így a Deathloop (Arkane) és a Ghostwire: Tokyo (Tango Gameworks) sem fog csak úgy búcsúzni a PlayStation 5-től. Phil Spencer, az Xbox-vezér a bejelentésében említette, hogy a Bethesda a kezdetektől támogatta a Game Pass-t, és aktívan új játékos technológiába (pl. streamelés a felhőből) is befektetnek, és szerinte ez a cég is a kreatív élmények változatosságára és az új franchise-ok létrehozására törekszik. Pete Hines, a Bethesda marketinges vezetőjének mondanivalójából pedig azt kell kiemelnünk, hogy ők továbbra is a Bethesda. Ugyanazokon a játékokon dolgoznak, mint eddig, és továbbra is ők lesznek a kiadók is (és ezért nem biztos, hogy kapásból minden új játék, mint mondjuk a The Elder Scrolls VI majd kihagyja a PlayStation 5-öt, de a tulajdonlás miatt a Microsoft ezt meglépheti). Todd Howard pedig azt írta, hogy szerinte az Xbox és a Bethesda útvonala kéz a kézben haladt. Kb. egy időben csatlakozott a Bethesda a Zenimaxhoz, mint amikor a Microsoft elkezdte az első Xbox megvalósítását, és a The Elder Scrolls III: Morrowind az egyik legjobban fogyó Xbox-játék volt. Idővel pedig a két cég együtt fejlődött. (A The Elder Scrolls IV: Oblivion kb. az Xbox 360-ra lett tervezve.)

Az viszont nem túlzás, hogy a Microsoft lépése alapjaiban fogja a játékipart megváltoztatni.

Forrás: WCCFTech, Gematsu

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu