Több szövetségesre lelt az Epic Games az Apple ellen!

App fairséget szeretne az Epic Games, ami továbbra is elítéli az Apple App Store-os szabályzatát.

A kezdeményezés neve App Fairness, és az Epic Games egyik legnagyobb szövetségese az ügyben a Spotify lesz. A szervezet független és non-profit, és ezt az ipar éllovasai alapították, hogy hirdessék a választás szabadságát, illetve az app ökoszisztémájában a fair versenyt. A szövetség két központja Washington D.C. (azaz az Egyesült Államok fővárosa) és Brüsszel, és három fő probléma ellen lép fel (versenyellenes szabályok, 30%-os „app adó”, és a fogyasztói szabadság hiánya).

Tíz pontot írnak. Nem szeretnék, hogy a fejlesztőket egy app store-hoz kössék, vagy hogy kiegészítő szolgáltatásokat alkalmazzanak a bolt tulajdonosa miatt (beleértve a fizetési rendszereket), illetve hogy ne kelljen további kötelezettségeknek megfelelniük, hogy hozzáférésük legyen (1). A fejlesztőket nem kellene eltiltani egy platformtól, vagy nem kellene diszkriminatívan kezelni őket az üzleti modelljük vagy amiatt, hogy miként hozzák el a tartalmaikat, szolgáltatásaikat (beleértve az app store tulajdonosával szembeni versengést is) (2). Mindegyik fejlesztőnek ugyanolyan hozzáférést kellene biztosítani a működtetési felületekhez és technikai információkhoz mint amit az app store fejlesztői kapnak (3). Minden fejlesztőnek hozzáféréssel kellene rendelkezniük az app store-okhoz, ha az appjuk fair, objektív és non-diszkriminatív szabályoknak megfelel biztonsági, titoktartási, tartalmi és digitális biztonsági szempontokból (4).

A fejlesztő adatait nem lenne szabad felhasználniuk, hogy az app store fejlesztője ezzel versenyt teremthessen (5). Mindegyik fejlesztőnek joga lenne közvetlenül a felhasználóival kommunikálni az appjukon keresztül legális üzleti érdekből (6). Egyik app store-tulajdonos vagy platform sem teheti kedvezményes helyzetbe a saját appjait és szolgáltatásait, és nem avatkozhat bele abba, hogy a felhasználónak mi az alapbeállításai, illetve hogy ő mit is kedvel (7). Egy fejlesztőnek sem lenne szabad unfair, nem jogos, vagy hátrányosan megkülönböztető, diszkriminatív költségeket vagy járulékot fizetnie, vagy hogy az appján belül olyat értékesítsen, amit ő nem szeretne csak amiatt, hogy az app store-hoz hozzáférésük legyen (8). Egy app store-tulaj sem tilthatná meg a külsős feleknek, hogy rivális app boltokat kínálhassanak a platform tulajdonosának app store-ján, és nem lenne javasolt a fejlesztők és fogyasztók elrettentése sem tőlük (9). Mindegyik app store-nak átlátszó, transzparens, átlátható szabályzattal kellene rendelkezniük a hirdetések és a marketing szempontjából, és ezeket következetesen és objektív módon kellene alkalmazni, a változásokról pedig értesíteni kellene mindenkit, végezetül pedig a vitás ügyekkel kapcsolatban gyors, egyszerű és fair folyamatot kellene biztosítaniuk (10).

Epic Games, Spotify, Tile, Blix, Blockchain, Basecamp, Deezer, Match, News Media Europe, ProtonMail, SkyDemon, the European Publisher’s Council, Prepear – ezek a cégek vesznek részt az App Fairness kezdeményezésben. Az Apple ellen tehát többen is felszólaltak…

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu