Cyberpunk 2077: a csapat iszonyú tempóban túlórázik a játék befejezéséig

A nagyon várt Cyberpunk 2077 videojátékon dolgozó alkalmazottak kénytelenek lesznek egy hatnapos kötelező héten dolgozni, hogy tartani tudják a megjelenés határidejét.

Ezzel gyakorlatilag teljesen ellentmond a stúdió korábbi ígéretének, miszerint nem szabnak ki úgynevezett „crunch-ot”.

A CD Projekt Red lengyel fejlesztőcég vezetősége közölte a csapattal, hogy kötelező túlórákat vezetnek be a játék novemberi megjelenését megelőző hetekben. A vállalat vezetősége szerint ez volt az egyik legnehezebb döntés, amelyet meg kellett hozniuk. Tavaly a cég vezérigazgatója megígérte, hogy lehetővé teszi a csapat számára, hogy saját maguk dönthessenek a túlórák tekintetében. A bejelentés nem meglepő, hiszen idén már többször is elhalasztották a játék megjelenését.

Konkréten ott szomorkodik a speciális Cyberpunk 2077-es Xbox One X-em, amelyen már a korábban beígért szeptemberben akartam játszani a játékkal, ám november 19-re eltolták a megjelenés dátumát. A Cyberpunk 2077 ugyanis az eredeti tervek szerint áprilisban került volna a boltokba, de azt a megjelenési dátumot is szeptemberre csúsztatták el, és végül még a szeptemberből is november lett. Adam Badowski, a CD Projekt Red stúdióvezetője a Twitteren (akinek bejelentéseitől már mémek szintjén rettegnek Twitteren, nehogy még egy halasztást meglássanak) ezt írta most a közösségi platformon:

„Ez az elmúlt hat hét az utolsó idővel szembeni versenyünkről szólt egy olyan projekten, amelyen mindannyian életünk nagy részét töltöttük”

Badowski még ezt is hozzátette:

„A csapat többsége megérti ezt az erőltetett menetet.”

Pedig azért nem csekély „megértőerőre” van szükség, egyes alkalmazottak ugyanis már több mint egy éve dolgoznak éjszaka és hétvégén is – mondta egy névtelen alkalmazott a Bloombergnek.

"Még mindig év végén tervezzük megjelentetni a játékot." - állítja a CD Projekt RED, a stúdió nem lát újabb csúszást a Cyberpunk 2077 kapcsán.

A vezető, aki felvállalja a súlyos következményeket

Badowski állítólag ezt küldte el köremailben a munkatársaknak:

„A mai naptól kezdve az egész fejlesztőcsapat overdrive módban megy.”

Azt is hozzátette, hogy a túlórák minden héten egy extra napot jelentenek.

„Vállalom kell a döntés teljes rám háruló terhét és a következményeit. Tudom, hogy ez ellentétes azzal, amit a válságról mondtunk.”

Badowski még arról is írt, hogy ez szintén ellentétben áll azzal is, amiben ő személy szerint egy ideje ideje hitt: hogy a crunch sohasem lehet megoldás. Viszont minden egyéb megoldási lehetőséget felmértek és nem találtak semmi mást, csak a rettegett „crunch”-ot.

A lengyel törvények szerint a szokásos munkahét 40 órából és öt munkanapból áll, ami átlagosan napi nyolc órát jelent. Ez alól egyetlen kivétel van, ha a munkáltatónak „speciális igényei” vannak.

Badowski azt is elmondta, hogy az alkalmazottaknak a törvényben előírtak szerint „alaposan megfizetnek munkabérben minden plusz órájukért”.

Fegyverek, akció, nagyszerű zene és erőszak a Cyberpunk 2077 új játékmenet előzetesében – eredettörténetünkről is derültek ki dolgok.

A „crunch”

Az elmúlt években a fejlesztőcégeket kritizálták a csapat túlterheléséért – gyakran extra fizetés nélkül – a játék megjelenése előtt. Ezzel olyan nagyvállalatokat is megvádoltak, mint az Electronic Arts, a Rockstar Games és az Epic Games.

Tavaly Marcin Iwinski, a CD Projekt Red társalapítója és Badowski megígérték, hogy elkerülik a túlórázást, mivel cégjüket „emberségesebb” munkahellyé akarják alakítani. Iwinski erről így nyilatkozott a Kotaku híroldalnak:

„Az ugye közismert, hogy tisztelettel bánunk a játékosokkal. Emellett azt is szeretném, ha arról is ismertek lennénk, hogy tisztelettel bánunk a fejlesztőkkel.”

Forrás: BBC, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu