Több PlayStation Classicos kalózt tartóztattak le Amerikában

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint olyan tagokat tartóztattak le egy kalózcsoportból, akik a PlayStation Classic feltöréséhez használt eszközöket (is) értékesítettek.

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint a 48 éves, francia Max Louarn-t, a 35 éves, kínai Yuanning Chent, illetve az 51 éves, kanadai Gary Bowsert (akinek a Nintendóhoz semmi köze sincs…) tartóztatták le, mert ők illegális eszközöket fejlesztettek és készítettek, és ezekkel fel lehetett törni több konzolt is, hogy azokon a videojátékokból kalóz másolatot is futtatni lehessen. Ők a Team Xecuter kalózcsoporthoz tartoztak. Az igazságügyi minisztérium írása nyíltan kifejezi: az egyik érintett platform éppen a PlayStation Classic volt…

Persze nem álltak meg a talán az egyik leggyengébb minikonzolnál (valljuk be: a NES Classic és a SNES Classic is messze színvonalasabb volt!), mert a „kivégző csapat” a Nintendo Switch-csel, a Nintendo 3DS-sel, illetve „a Microsoft Xbox-szal” is foglalkozott. A 3DS gyártása hamarosan leáll Japánban, az Xbox esetében pedig nem tisztázták, hogy melyik modellről van szó (mert ezzel az erővel lehetne az eredeti, 2001-es Xbox is…).

Illegálisan profitot szereztek abból, hogy az amerikai cégek videojátékos technológiájával kalózkodtak, és ezen egyének letartóztatása egyfajta „kirakatperként” szolgál, ugyanis ezzel akarja a minisztérium megmutatni, hogy aki anyagi hasznot hajt az amerikai cégek szellemi tulajdonának ellopásából (akkor Kínában hány embert tartóztatnának le…?), akkor őket is lecsukják. A fogyasztóktól licencdíjat szedtek a lopott játékok használatának céljából.

Az igazságügyi minisztérium szerint nem csak a több milliárd dollárt érő cégeket érinti a kalózkodás, mert az egyes személyek kemény, a játékipar fejlődését szolgáló munkáját ellopja. Louarn kiadását kérik Franciaországból, Bowsert a Dominikai Köztársaságból már kivitték a New Jersey államban található egyik bíróságba (20 év vár a párosra!), és még kérdéses, hogy Chennel mi lesz, ugyanis ő kínai állampolgár. (Azaz: nem biztos, hogy Kína kiadja őt az amerikai hatóságoknak, így elakadhat a rá váró igazságszolgáltatás.)

De miért éppen a PlayStation Classic-kal foglalkoztak…? Azt a minikonzolt alig bírták eladni 2018/2019-ben!

Forrás: PSL

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu