Nyomtatópatronnal kereskedő könyvtárost csíptek fülön!

Sok kicsi sokra megy: 1,3 millió dollárnyi értékben trükközött egy texasi könyvtáros.

A CNN arról ír, hogy egy könyvtáros csalt és lopott. Az Egyesült Államok Texas államának austini közkönyvtárának könyvtárosa, Randall Whited eleinte ártatlan szinten trükközött. Whited volt a felelős azért, hogy a könyvtár számára szükséges erőforrásokat megvegye. 2007 és 2019 között 1,5 millió dollárnyi nyomtatópatront rendelt. Ez forintban 450 millió lenne. Ez még mindig nem hangzik soknak? Akkor úgy mondjuk, hogy havonta 3 millió forint értékben rendelt patront. Így már sok, ugye?

Nem véletlen ez: a legtöbbjét Whited egyszerűen lenyúlta és a garázsában tárolta, hogy aztán online értékesítse ezeket. Ez persze végül feltűnt a könyvtárnak (mert azért ennyit nem szoktak nyomtatni egy könyvtárban, ezt ne is vitassuk), így bíróság elé állították Whitedet. Egy 72 oldalas jelentésben (ezt itt olvashatjuk) Austin revizorai kimondták, hogy figyelembe véve a tényleges szükségletet (mert azért mindet nem lehet csak úgy lenyúlni, mert azt hamarabb észrevették volna) tényleg 450 millió forintnyi tonert lopott a könyvtáros, és hozzátették, hogy 12 év alatt kb. 150 ezer dollárnyi költséggel számoltak – szóval 45 millió forint.

A könyvvizsgálók tavaly márciusban kaptak fülest a szituációról. Így ekkor elkezdték a számlákat és a vásárlásból hátrahagyott dokumentumokat, továbbá a videós anyagokat végignézni, és a videókon tisztán látható volt: Whited egész egyszerűen minden egyes vásárlást lefölözött, majd szépen a kocsijának csomagtartójába tette a könyvtár számára így feleslegesen rendelt patronokat. Ezért ellene szeptemberben vádat emeltek, októberben pedig a bíróság elé kell járulnia lopás gyanújával.

De ha ez nem lenne elég: a jelentés kitér arra még, hogy a könyvtártól tavaly júliusban távozó Whited a könyvtár hitelkártyái közül tizet használt arra, hogy személyes célból vásároljon magának VR-headseteket, hardvert, videójátékokat, drónokat, illetve… robotporszívókat (nos, aki itt a Grand Theft Autora gondol, nincs egyedül…). Itt sem elhanyagolandó összegről van szó: 18 ezer dollárról – ez 5,4 millió forintnak felel meg.

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu