PlayStation 5: a visszamenőleges támogatás, illetve a PS4>PS5 frissítés

A Sony részletesen közölte, hogy a PlayStation 5 miként futtatja majd a PlayStation 4-es játékokat.

Kezdjük azzal a tíz PlayStation 4-es játékkal, ami nem fog futni a PlayStation 5-ön: Afro Samurai 2: Revenge of Kuma Volume One (Versus Evil), DWVR (Mad Triangles) (PlayStation VR-játék!), Hitman Go: Definitive Edition (Square Enix), Joe’s Diner (United Independent Entertainment), Just Deal With It! (Super Punk Creative), TT Isle of Man: Ride on the Edge 2 (Nacon), Robinson: The Journey (Crytek) (PlayStation VR-játék!), Shadow Complex Remastered (Epic Games), Shadwen (Frozenbyte), illetve We Sing (THQ Nordic). Ezek a játékok a PlayStation Store-on ki lesznek emelve (Playable On: PlayStation 4 Only felirat angol nyelven), hogy felhívja a figyelmünket a támogatás hiányára.

A PlayStation 5 Game Boost funkciója révén a PlayStation 4-es játékok stabilabb vagy magasabb frame rate-tel futhatnak. A PlayStation Blog szerint néhány, frame rate korláttal nem, vagy dinamikus felbontással rendelkező, maximum 4K felbontáson futó játék részletesebb grafikával rendelkezhet. A PS4-es címek a PS5 új kezelőfelületének lehetőségeit is kihasználhatják, de erről csak később lesz szó… A támogatott PS4-es játékok, amik a PlayStation Plus vagy a PlayStation Now részei, szintén működni fognak az új PlayStationön. A PS4 > PS5 Remote Play, továbbá a PlayStation Now streamelés is támogatott, de a streamelt játékok nem fogják a Game Boost előnyeit kihasználni.

Lehetnek olyan funkciók, amik PS4-exkluzívak maradnak, továbbá szokatlan dolgok, hibák is felmerülhetnek a visszamenőleges támogatás miatt. Ezért a Sony direkt kéri, hogy ha a PS4-es játékhoz DLC-t tervezünk venni, először futtassuk az alapjátékot PlayStation 5-ön, hogy lássuk, hogy számunkra megfelelő-e a játékélmény. Figyelem: a PlayStation VR-os játékokhoz nem lesz megfelelő a PlayStation 4-es PlayStation kamera, hanem meg kell venni az újat, amit a mellékelt adapterrel köthetünk a PlayStation VR headsetünkre. Persze emellett ne felejtsük el a firmware-t frissíteni.

A site részletezte még, hogy a PlayStation 4-es Blu-ray lemezeinket használhatjuk a PlayStation 5 Standard Editionben (a PlayStation 5 Digital Edition nem rendelkezik ugye optikai lemezmeghajtóval), de mindig a konzolban kell lenniük. A játék hubját a Games menüpont alól válasszuk ki, és így működni fog, de lehet, hogy egy frissítés kelleni fog. Aki beruház egy PlayStation 5-re, a PlayStation 4-éről Wi-Fi-n átviheti a digitális játékait és elmentéseit, de egy külső HDD-ről egy PS5-ön is elérhetjük ezeket a játékokat. Egy cím PS4-es és PS5-öt verziója között mozgatható elmentés a fejlesztőn múlik, hogy elérhetővé teszi-e ezt a lehetőséget. Egy digitális játékot pedig úgy érhetünk el, hogy a Games menüpontból a játékkönyvtárunkból kiválasztjuk a játékot, letöltjük, ha erre szükség van (ha nem, automatikusan letöltődik), és egy részét azonnal játszhatjuk is játéktól függően.

Több PlayStation 4-es játékot frissíthetjük azok digitális PlayStation 5-ös verziójára. Akár lemezes példányt is frissíthetünk, de nem mindegyik frissítés ingyenes, és nem mindegyik érhető el korlátlan ideig. Egy internetkapcsolat is szükséges. A lemezes verziók frissítését persze csak a PlayStation 5 Standard Editionön ejthetjük meg úgy, hogy bejelentkezünk egy fiókunkba (vagy csinálunk egyet), berakjuk a lemezt, a játék hubját kiválasztjuk, itt lesz egy frissítési lehetőség, ahol vagy fizetnünk kell, vagy csak letölteni lesz szükséges. A PS4-es lemezt mindig benn kell hagyni a PS5-ben ezek után. A PlayStation 5 Digital Editionön (vagy egy digitális PS4-es játék esetében) meg kell keresni a játékot a PlayStation Store-on, menjünk el a játék hubjához, itt pedig ott lesz a frissítési lehetőség.

A támogatott PlayStation 4-es játékok esetében a DualSense kontroller mellett a DualShock 4, illetve a hivatalos third-party kontrollerek és kiegészítők (pl. kormányok, verekedős játékokhoz használt kontrollerek) fognak működini a PlayStation 5-ön, a PlayStation VR esetében pedig az Aim Controller és a Move is menni fog, ha az adott PSVR-es cím támogatott. A legjobb PS4/PSVR-élményért a Sony egy DualShock 4-es kontrollert javasol. A PlayStation 5-ös játékokhoz a DS4-es kontroller viszont nem lesz jó. A kontroller vibrálásának erejét pedig a Settings > Accessories > Controllers > Vibration Intensity alatt módosíthatjuk (magyarul ez Beállítások > Kiegészítők > Kontrollerek > Vibrálás erőssége lehet majd). A Platinum és Gold wireless headsetek, továbbá az USB-s vagy 3,5″-os audio jackkel csatlakoztatható headsetek működni fognak a PlayStation 5-ön, de a headset kiegészítő appja nem.

Lesznek a visszamenőleges támogatásban korlátozások. A PlayStation 4-es címek Share menüje nem lesz látható PlayStation 5-ön. Ehelyett a DualSense Create gombjával az ehhez illő menüt használhatjuk, vagy gombkombinációkat használható – a DualSense-en a Create, a DualShock 4-en pedig az egyszer megnyomott Share gombbal ugrik fel a Create menü. A lenyomva tartott Create/Share gombbal fotót készíthetünk, a kétszer megnyomott Create/Share pedig kézileg indítja vagy állítja le a videórögzítést. A HD Camera pedig nem működik – ehelyett meg kell venni a PlayStation Camerát, és azt az adapterrel köthetjük a PlayStation 5-re. A HDR automatikusan be lesz kapcsolva PlayStation 5-ön. Ezt a Settings > Screen and Video > Video Output > HDR (beállítások > kijelző és videó > videókimenet > HDR) alatt állíthatjuk SDR-re. A PlayStation 5-ön a PlayStation 4 bajnokságos funkciója nem működik, és PS5-ön nem indíthatunk élő adást a játékból, illetve a PlayStation 4 Second Screen app (második kijelzős app) és a játékokhoz készített kiegészítő appok sem támogatottak.

A PlayStation 5 Standard Edition (500 euró – 190 ezer forint) és a PlayStation 5 Digital Edition (400 euró – 150 ezer forint) november 19-étől lesz Európában kapható.

Forrás: Gematsu

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu