Baj lehet hosszabb távon a PlayStation 5 SSD-jével?

Egy szóval a lehetséges jövőbeli hibaforrásról: forrasztás.

A Notebookcheck.net szerint a PlayStation 5 825 gigabyte-os belső SSD-jét ráforrasztották a szilikonra. Mielőtt felmerülne a „nos, és ez miért is olyan fontos”, a site a PlayStation 5 szétszedését bemutató (és korábban nálunk is megfordult) videójára építve fejezte ki aggodalmait.

A weboldal úgy véli, hogy ez a megközelítés érdekes forgatókönyv lehet a konzolnak, ugyanis a PlayStation 3 és a PlayStation 4 esetében elég egyszerűen ki lehetett a belső HDD-t cserélni egy másikra vagy akár egy SSD-re, ilyesmire nem lesz mód a PlayStation 5-ben. Függetlenül attól, hogy az alaplapra forrasztott vagy külsős SSD-ről beszélünk, mindegyik modellnek az MTBF alapján mérik az élettartamát.

Az angolul mean time between failures kifejezés rövidítése magyarul a meghibásodások között átlagosan eltelt időt takarja, és ez egy statisztikai alapú minőségi paraméter. A másik ilyen paraméter a TBW (hány terabyte-nyi adat íródik az SSD-re a meghibásodás előtt). Ha gond nélkül futna a konzol minden egyes alkatrésze, a belső SSD egy idő után tönkremegy majd, és nem lesz kicserélhető, és így kérdéses, hogy a konzol többi részével mi is fog történni.

Öröm az ürömben az, hogy az MTBF és a TBW értékei olyan magasak, hogy a legtöbb játékos ezt a plafont el sem érheti, így nem biztos, hogy mindenki belefuthat a meghibásodott SSD-be (ami akár egy egészében kidobható konzolt is eredményezhet). Viszont, ha a fő SSD-n hiba van (és ugyebár ezen van a PlayStation 5 operációs rendszere), akkor az egész konzol használhatatlanná válhat. Ezt a hibalehetőséget a Sony úgy védhetné ki, ha az oprendszert vagy annak részeit át lehetne vinni egy külső SSD-re (nem véletlenül van egy M2-es slot a PS5-ön), így ha oda is telepíteni lehetne a Sony konzoljának rendszerfájljait, azzal mindenki jól járhat.

A PlayStation 5 Standard Edition (500 euró – 190 ezer forint) és a PlayStation 5 Digital Edition (400 euró – 150 ezer forint) november 19-étől lesz Európában kapható.

Forrás: PSU

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu