Ez a srác komolyan vette, hogy a DOOM még „krumpli PC-n is elfut”… [VIDEO]

Egészen elképesztő már, hogy mennyire viccesen kretén eszközökön is elfutott már az id Software által 1993-ban készített DOOM – láthattuk már többek között oszcilloszkópon, KODAK fényképező kijelzőjén, ATM terminálon, terhességi teszten, most pedig… egy zsák krumpli által meghajtott Texas Instruments kalkulátoron!

A lényeg tehát ebben a hírben nem is az, hogy ismét sikerült egy játékra alaphangon egyáltalán nem alkalmas eszközön John Carmack és John Romero klasszikus FPS-ét elfuttatni, hanem hogy RÁADÁSUL mindehhez az elektromosságot nem a tápegységből nyerik hagyományosan, hanem… egy rakás burgonyán keresztül vezetik el. Akik figyeltek fizikából, biztosan nem lepődnek meg a nagyjából 17 perces videón, a többieknek pedig csak annyit, hogy pár kilónyi krumplival és némi elborult humorérzékkel meg lehet oldani, hogy annyi elektromos energiát fejlesszünk, amellyel már egy ősrégi kalkulátoron is elfut a DOOM.

A Doom első verzióját 1993-ban adta ki az id Software. Az első belső nézetű lövöldözős játékok (FPS-ek) egyike volt, s újításaival fontos mérföldkőnek számít nemcsak e műfaj, hanem általában a számítógépes játékok történetében is. Ál-háromdimenziós grafikája megjelenésekor kimagasló minőségűnek számított és úttörő szerepet játszott a multiplayeres játékmódok elterjedésében. A GameSpy 2004-es szavazásán az iparág szakértői minden idők legjobb játékának választották.

Először shareware formában jelent meg és közel két év alatt 10 millióan töltötték le különböző FTP szerverekről. Népszerűsége elősegítette a játékos-szubkultúra elterjedését, továbbá nagy hatással volt a játékiparra is, ami az 1990-es évek közepétől a Doom hatására fedezte fel igazán az FPS műfajt.

Az első részt több kiegészítő csomag és folytatás is követte, mint például a Doom II: Hell on Earth (1994), a The Ultimate Doom (1995), a Master Levels for Doom II (1995) és a Final Doom (1996). Eredetileg PC-re és az akkori DOS operációs rendszerre adták ki a játékot, de később 9 konzolra és PDA-ra is megjelent. Rengeteg rajongó készített a játékhoz WAD fájlokat és különböző módosításokat, majd 1997-ben az id Software közzétette a játék forráskódját.[9] 2004-ben jelent meg a sorozat következő része, a Doom 3, ami feldolgozta a régi részeket új grafikus motorral, 2005-ben pedig filmként is feldolgozták a játékot.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu