A James Bond filmek sztárja: Sean Connery egyszer kb. 72 milliót fizetett azért, mert nem szerepelt egy filmben

MOZI HÍREK – Egy új könyvből derült ki, hogy a 90 éves James Bond 007-legenda: Sean Connery megdöntötte a peren kívüli egyezség rekordját, miután a Rosencrantzban és a Guildenstern halott című filmből való kimaradása miatt 180 000 fontot (mai árfolyamon kb. 72 millió forintot) volt kénytelen kifizetni.

A skót szupersztár eleinte beleegyezett abba, hogy egy kis szerepet játsszon a filmben, csak azért, hogy a nevét a filmhez csatolják annak érdekében, hogy forrásokat gyűjtsenek a produkcióhoz.

A Sunday Times viszont arról ír, hogy végül kilépett a filmből, mert mielőtt az forogni kezdett, egy csúnya torokbetegsége alakult. Amikor 1989-ben a film producerei perrel fenyegetőztek szerződésszegés miatt, akkor ő – érthető okokból kénytelen kelletlen – kifizette a hathetes forgatás 75 000 fontjának dupláját.

Az eset részletei a Tom Stoppard forgatókönyvíró életrajzi könyvéből derült ki, aki a szóban forgó vígjátékot írta – ugyanis a Rosencrantz és Guildenstern halottak című 1990-es filmről van szó, amely Shakespeare Hamlet című drámájának filmjének két kisebb karakteréről szól és Tom Stoppard rendezte.

Hermione Lee könyvéből derült ki, hogy a most 83 éves Tom Stoppard – aki korábban együtt dolgozott Sean Connery és Harrison Ford főszereplésével az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmnél dolgozott együtt először az első James Bondot alakító skót filmsztárral – Los Angeles-be repült, hogy megpróbálja rávenni Connery-t, hogy gondolja át, mivel a film finanszírozása összeomolhat Connery nélkül. Connery torokfájását azonban nem rosszindulatú hangszalag polipként diagnosztizálták, ami azt jelentette, hogy most képtelen volt eljátszani a szerepet, és az orvosok elrendelték, hogy egy hónapig meg se szólaljon.

A könyv szerint Stoppard ugyan nem tudott beszélni vele (ismét csak érthető okokból), de beszélt a feleségével.

Elmagyarázta neki, hogy már elkezdték költeni a költségvetést, amelyet Connery neve miatt sikerült csak összehozni. Connery felesége tolmácsolta a skót sztárnak a helyzetet, aki rendkívül bosszús volt, mert úgy érezte, hogy zaklatják. Véleménye szerint a Stoppard és stábja nem értette meg a helyzetét.

„Véleményük szerint ez szerződésszegés volt. A producerek ügyvédi leveleket küldtek neki. Connery bíróságon kívül rendezett 300 000 dollár kárpótlást.”

Az egyezség tartalmazta azt a megállapodást is, hogy egyik fél sem beszél az ügyről – mármint ezúttal jogilag és Connery esetében nem a betegsége miatt. Connery-t azonban rendkívül felháborította az úgy, és Stoppardot azzal vádolta, hogy “nagyon rosszul” viselkedett.

A skót filmsztár arról beszélt a Times-nak hogy még csak beszélni sem beszélhetett az ügyről, egy teljes hónapig.

„Normális esetben Stoppardot az országból is kipereltem volna, nagyon inkorrekt módon viselkedett,” – vallotta az ex-James Bond, akit az ügy után négyszer operáltak meg.

A filmben végül Connery szerepét Richard Dreyfuss játszotta el, a címszerepeket pedig Gary Oldman (Rosencratz) és Tim Roth (Guilderstein). A film végül elég komoly kritikai sikert aratott, a velencei filmfesztiválon is nyert 1990-ben, viszont anyagilag bukás volt.
Forrás: The Sun https://www.thescottishsun.co.uk/tvandshowbiz/6171968/james-bond-sean-connery-paid-movie/#:~:text=SIR%20Sean%20Connery%20once%20paid,Rosencrantz%20and%20Guildenstern%20Are%20Dead.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu