A közvetítőknek fizetniük kellene a streamekért? A Stadia kreatív igazgatójának véleménye nagy port kavart

Alex Hutchinson, a montreali stúdió kreatív igazgatójának ellentmondásos véleménye a kérdésben, a Google el is határolódott ettől.

A streamerek gyakran kerülnek bajba a Twitch, a Youtube vagy más csatornák különféle szabályzataival, illetve a videojátékipar sem néz már rájuk akkora „szerelemmel”, mint a korai időszakban, amikor igazi „liebling” volt ez műfaj, hagyományos, kritikus gamersajtóval szemben, amit ráadásul olvasni is kell. (És az sokak számára fárasztó.) Legutóbb a magyar The VR csapatát vágta ki a Twitch a szerzői jogok megsértése miatt (ahogy azt az Index írásában is olvashatjuk), most pedig a Google Stadia Games and Entertainment montréali stúdiójának kreatív igazgatója, Alex Hutchinson kritizálta élesen őket, amitől a Google el is határolódott.

Hutchinson Twitteren írta meg meglehetősen vehemens véleményét:

„A streamerek, akik azon aggódnak, hogy leszedik a videóikat, mert nem fizették meg jogdíjat a felhasznált zenékért, sokkal inkább amiatt kellene aggódniuk, hogy olyan játékokról közvetítenek, amelyekre szintén egy petákot sem költöttek. Ennek vége lesz, mint a botnak, ha a kiadók úgy döntenek, hogy beavatkoznak. Valójában a közvetítőknek bizony ki kellene fizetnie a fejlesztőket és a kiadókat, amiért az ő játékaikat streamelhetik. Vegyék csak meg a licence-et, mint minden egyéb normális vállalkozás, és fizessék meg a tartalmat, amelyet használnak. És ugye a művész minden esetben megkapja a jogdíját, ha egy streaming szolgáltatáson elhangzik a zeneszáma. Ez itt a lényeg.”

Érdekes álláspont a Google képviseletében dolgozó kreatív igazgatótól, hiszen a maga Youtube hatalmas pénzeket zsebel be a streamerek által közvetített tartalomnak köszönhető reklámbevételből, illetve a Stadia is támogatja a streamereket. Ráadásul, a streamereket azért is szeretik a kiadók, mert a legtöbbször mindenféle szakmai kritika nélkül promótálják a játékokat, ezáltal nemcsak kedvet csinálva a játékhoz, hanem azok esetleges negatívumait meg nem említve közvetítik azokat.

Talán borítékolható is volt, hogy több népszerű streamer felveszi a kesztyűt – köztük Dr. Disrespect is és felháborodtak Alex Hutchinson kijelentésén. Így már a Google is kénytelen volt állást foglalni.

„Alex Hutchinson, a Stadia Games and Entertainment montréali stúdiója kreatív igazgatójának legutóbbi tweetjei nem tükrözik a Stadia, a YouTube vagy a Google hivatalos álláspontját,”

– ezt nyilatkozta a Google képviselője a 9to5 Google-nek. Hutchinson ezután még frissítette is a saját Twitteres bemutatkozóját, és odaírva, hogy „itt minden vélemény az én véleményem”. Ryan Wyatt, a YouTube egyik vezetője is megszólalt: azt írta Twitteren, hogy kiadók és tartalomgyártók szimbiózisban működnek, és működésük kölcsönösen hasznos.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu