PlayStation 4: új eladási adatok; előrendelésben lehagyta a PlayStation 5

A PlayStation 4-ből a Sony végre közölt új eladási adatokat, és Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója szerint az utódból az első adatok szerint jóval többet rendeltek elő az Egyesült Államokban.

A Sony a pénzügyi jelentésében közölte, hogy a július-szeptember negyedévben 1,5 millió PlayStation 4-et szállítottak a boltokba, ezzel 113,8 milliónál tart a PS4. Ez 1,3 millióval kevesebb az egy évvel korábbi adatokhoz képest (ugyanis 2019 júliusa és szeptember vége között 2,8 milliót hozott össze a már hét éves PlayStation 4).

45,9 millió PlayStation Plus-előfizető volt szeptember 30-ával bezárólag (a novemberi PS Plus-játékokról ma még szó lesz…). Egy év alatt tehát 9 millióval nőtt a szám, ugyanis 2019 szeptemberének végén ez még csak 36,9 millió volt. 80,9 millió játék fogyott ebben a negyedévben (és ez a 2019-es július-szeptember időszakhoz képest 10,3 millióval több: 70,6 milliót mutatott fel akkor a Sony). Ebből 12,4 millió first-party, belsős fejlesztésű cím volt (ez pedig majdnem duplája a tavalyi adatnak – 6,1 millióval több mint az egy éve összehozott 6,3 millió). A PlayStation Store-os értékesítés (tehát a digitális vásárlás) aránya 59% volt, ez pedig kiemelkedően nagy ugrás a tavalyi százalékot (45%) látva.

A Sony a Game & Network Services Segment ágazatában (a játék/házlózati szolgáltatások szekcióhoz tartozik a PlayStation) felcsavarta az elvárásokat: eddig kb. 23,5 milliárd dollárnyi (kb. 7050 milliárd foritnyi) eladást és 2,26 milliárdnyi (kb. 678 milliárd foritnyi) működési bevételt terveztek a 2021. március 30-ával záródó üzleti évre. Ezt feltolták 24,9 milliárd dollárra (~7470 milliárd forint) és 2,87 milliárd dollárnyi (~861 milliárd forintnyi) bevételre. A PlayStation 5 miatt bizakodóak.

Van is miért: Ryan a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az előrendelésekből felmérhető kereslet nagyon is tekintélyes (az első tizenkét órában több előrendelés volt a PlayStation 5-ből, mint a PlayStation 4 esetében az első tizenkét hét alatt), és ezért szerinte nem biztos, hogy a megjelenés napján mindenki találhat magának a PlayStation 5-ből egyet, viszont a cég keményen dolgozik, hogy az év végi karácsonyi rohamra elegendő készletet biztosíthassanak a konzolból. A Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios (ide tartozik pl. a Naughty Dog, a Sucker Punch, a Guerrilla Games, vagy a Media Molecule is) esetében pedig azt mondta, hogy organikusan növelik a stúdiók kapacitását. Egy tető alá hozhatnak stúdiókat, illetve fel is vásárolhatnak másokat, ha erre lehetőségük adódik.

Tehát: a Sony is terjeszkedni kíván, és kell is, miután a Microsoft bekapta a Zenimaxot, amivel a Bethesda és minden annak tulajdona az Xbox Game Studios része lett. Ryan szerint a Sony-n múlik, hogy a COVID-19 miatt otthon ragadt játékosok által megnövelt játékipar mennyire lesz továbbra is képes lekötni a játékosokat. Jelenleg pozitív kilátásaik vannak, és az elképzeléseikhez mérten jobban teljesítenek.

A PlayStation 5 Európában november 19-étől lesz kapható.

Forrás: Gematsu, Gematsu

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu