Pénzbüntetést kapott Hollandiában az Electronic Arts a lootboxokért!

A hollandok szerint a lootboxok szerencsejátéknak minősülnek, így az Electronic Arts megjárta a benelux államok egyikében.

A holland bíróság az ország szerencsejátékos bizottsága (Kansspelautoriteit, de mi KSA-ként rövidítjük) oldalára állt a határozatában, mert az állam szerencsejátékos és videojátékos törvényeit megsértette a gyakran EA-ként emlegetett kiadó. A KSA úgy hiszi, hogy a sérülékeny (függőségre hajlamos) csoportokat (pl. a fiatalokat) meg kell védeni, és ezért ők vastag határvonalat szeretnének húzni a videojátékok és a szerencsejátékok között, ugyanis a játékosok többször igazán fiatalok, emiatt pedig igencsak hajlamosak lehetnek a szerencsejáték-függőség kialakítására; emiatt pedig úgy vélik, hogy a szerencsejátékos elemeknek semmi helyük nincs a videojátékokban.

A KSA már 2018 áprilisában tájékoztatta a fejlesztőket arról, hogy szerintük a lootboxok megsértik a törvényt, és nyolc hetet adtak nekik, hogy a játékukat átalakítsák a törvénynek megfelelővé. Az Electronic Arts (innentől őket is rövidítjük: EA) tavaly októberben vesztett, majd fellebbezett még az ellen is, hogy a KSA nyilvánosságra hozza az ügyet. A három bíróból álló tanács pedig az EA ellen döntött, így a KSA egyrészt öt millió eurót (ez a maximálisan kiszabható büntetés) beszedhet az Electronic Artstól, és annak svájci leányvállalatától is behúzhat ennyit, továbbá a KSA nyilvánosságra hozhatta a teljes ügyet.

A határozat szerint az EA nem tartja a lootboxokat szerencsejátéknak, ugyanis a FIFA Ultimate Team (UT) pakkjai nem adnak értéket (nem lehet pénzzé alakítani a kártyákat), és a FIFA alapvetően a képességre építő játék, nem pedig szerencsén alapul, továbbá nincsen tudományos bizonyíték amögött, hogy az UT pakkok szerencsejáték-függőséget okoznának. A bíróság szerint viszont az emberek akár kétezer eurónyi (ez forintban minimum 720 ezer forint…) pénzt szerezhetnek a kártyákból, plusz ők teljesen kihagyhatják a FIFA hagyományos focis játékmenetét, és csak az UT módra koncentrálhatnak (ami így önálló játékként is kezelendő lehet). A tudományos bizonyíték hiánya mögött pedig azt fejezték ki, hogy nem kell minden egyes játékot bizonyítani, mert a kérdéses törvény alapból azzal az állítással kezd, hogy minden szerencsejátékban ott van a kockázat a függőség kialakítására, és kiemelték, hogy egyre több tudományos kutatás figyelmeztet minket a lootboxok miatt, plusz a KSA-t is többen értesítették a magánszemélyek, hogy milyen mértékben hatottak a lootboxok rájuk.

Az EA szerint a FIFA Ultimate Team pakkjainek értékesítésének felfüggesztése előző formájukban megsértette az EA tulajdonnal és a kifejezés szabadságával kapcsolatos jogait. Erre a bíróság azzal érvelt, hogy a kiadónak lehetősége volt módosítani a játékokat bárminemű pénzbüntetés kiszabása nélkül, de ők nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az EA-é a játék, és ők döntenek arról, hogy miként tartják be a törvényeket, és a társadalom játékszabályozási érdekei pedig felülírják az emberek szerencsejátékokon keresztül történő kifejezésének szabadságát. A kiadó még arról is panaszkodott, hogy a büntetés mértékének nyilvánosságra hozatala sértené az üzleti érdekeit és a reputációjukat, de erre meg azt mondta a bíróság, hogy közérdekből történik ez, és a nép figyelmeztetése a törvénytelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatban nagyobb súllyal bír a kiadó érdekeinél.

A KSA azt tanácsolja a felháborodott holland játékosoknak, hogy az Electronic Artsot keressék fel az ügyben. Az EA-nek hat hete van fellebbezni a döntés ellen, és a kiadó szóvivője a Gamesindustry-nak (https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-10-29-ea-fined-10m-over-loot-boxes-as-dutch-court-sides-with-gambling-authority) azt mondta, hogy évek óta világszerte élvezik a játékosok a FIFÁt és a FIFA UT-t, és csalódottak a döntés miatt, mert ez a holland közönségükre is kihat. Nem hiszik úgy, hogy a termékeik bármilyen formában megsértenék a szerencsejátékos törvényeket, ezért fellebbeznek, ugyanis a kiadó a pozitív játék mellett kitart, és ők mindenkinek értéket, fairséget, értéket és szórakozást akarnak hozni a játékaikban.

Csak mi a csuda az érték egy digitális, ebből adódóan egy év múlva már teljesen értéktelen (mert addigra mindenki átmegy a FIFA új részére…) digitális kártyában?!

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu