PlayStation 5: tévedett a BenQ? Nincs 1440p támogatás!

Úgy tűnik, hogy a Sony új konzolja csak a két végletet támogatja: vagy 1080p-t, vagy 4K-t kapunk. Köztes átmenet pedig nem nagyon van.

Egy hete ezt írtuk a BenQ-val kapcsolatban: „Jobb lenne realista módon megközelíteni az új konzolok és a 120 Hz képfrissítési ráta közötti helyzetet. A legtöbbször ugyanis ez nem 4K felbontáson történik, hanem inkább 1080p-n van 1440p-n, és még egy generációnak el kell telnie, hogy a 4K/120 FPS általánossá válna a játékokban.

A BenQ elvárása szerint a PlayStation 5 stabilan 4K/60 Hz-t fog a következő években csinálni a PC mellett, de a nagyobb frame rate miatt inkább egy QHD monitor ajánlott, mert ezen lesz 1440p felbontás, és ezt a PlayStation 5 nagyobb eséllyel 120 Hz-n fogja használni, de általánosságban a nyílt világú játékoktól kezdve az FPS-ekig a cég 4K/60 Hz-t (60 FPS-t) lát gyakorinak. Kiemelnénk, hogy az Xbox Series duó támogatja a 1440p-t.”

Ez volt október végén, és aközben a BenQ ezt az idézetet szépen eltüntette a weboldaláról. Akkor még csak azt sejtettük, hogy azért történt mindez, mert lebuktatták a Sony-t. Éppen ellenkezőleg: az olasz IGN szerint a Sony képviselői megerősítették: a PlayStation 5 nem támogatja a natív 1440p-t. Ez azt jelenti, hogy ráköthetünk egy ilyen felbontást támogató kijelzőt a konzolra, de a jel nagy eséllyel csak felskálázott 1080p lesz rajta. Az pedig a látvány tekintetében nem biztos, hogy jó lehet. Ezzel pedig a Sony folytatja a PlayStation 4 Pro szokásait: ott is csak 1080p vagy 4K volt támogatva, más nem… holott sok játék 1440p körüli felbontáson futott, csak felskálázva.

Úgyhogy aki esetleg a PC-s monitorját használná a PlayStation 5-höz, és esetleg 1440p-t tud csak, akkor majdhogynem pórul is járt ezzel a döntéssel – akinek nincs 4K-s kijelzője, nem fog ezen meglepődni, de akinek valamivel jobb van a 1080p-nél, nem fog jobb minőséget kapni. Úgyhogy a Sony megint a végletekben gondolkodott.

A PlayStation 5 amúgy errefelé 19-étől lesz kapható.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu