Assassin’s Creed: Valhalla: a Ubisoft bocsánatot kért a rossz nyelvhasználatért

Egy karakter jellemzésében erősen megkülönböztető megfogalmazást használtak, és ezt nemsokára javítani fogják.

Az új Assassin’s Creed a tegnapi napon jelent meg (Xbox Series, PC-n Ubisoft Connect és Epic Games Store, Google Stadia, PlayStation 4, Xbox One, és a PlayStation 5 port errefelé 19-étől lesz kapható), és ebben a Ubisoft valamelyest bakizott. Courtney Craven, a Can I Play That? alapítója (ez a site a videojátékos könnyű kezelhetőséggel, hozzáférhetőséggel foglalkozik, hogy a testileg hátrányos helyzetű játékosok tájékozódhassanak, képesek-e az általuk kiszemelt címmel játszani) talált valamit a viking (és a norvégoknak rövid ideig erősen leárazott…) kalandokban.

Egy karakter jellemzése magyarul kb. így hangzik: „Eorforwine egy gyerekkori balesetben súlyosan megégett, és fél attól, hogy valaki megláthatja az eltorzult arcát. Erőszakos cselekedetekkel könnyít dühén.” Itt a probléma az eltorzult szóval van, ami angolul a disfigured szót takarja, és ez angolul az „ableist language” kategóriába tartozik. Ez olyan kifejezéseket, szavakat jelent, amik negatívan megkülönböztetőek. Craven szerint ezt nem használta fel az Assassin’s Creed: Valhalláról írt összefoglalójában, de fontosnak tartja kiemelni Eorforwine karakterjellemzését, mert elfogadhatatlannak tarja, hogy ilyen módon legyen szó az arccal kapcsolatos különbözőségekről, és szerinte a játékok íróinak ennél többet kellene felmutatniuk.

Erre pedig a Ubisoft válaszolt: a francia kiadó megköszönte, hogy erre Craven erre felhívta a figyelmet, és bocsánatot kért, hogy akaraton kívül rossz nyelvhasználatról van szó, és ezt egy közeljövőben érkező frissítésben ki fogják javítani, de még nem tudjuk, hogy ez mikor fog bekövetkezni. (A többi válaszoló inkább negatívabb hangot ütött meg.)

2019 elején az Assassin’s Creed: Odyssey Legacy of the First Blade DLC-jében volt változtatás, mert ott eleinte heteroszexuális kapcsolatokba kényszerítették a játékosokat még úgy is, ha addig az alapjátékban azonos neműek felé vonzódtak, a frissítés után pedig „a játékosok kapcsolatát jobban tükrözték, ha egy nem romantikus történetszálat választottak”.

Úgyhogy a történelem valamelyest ismétki önmagát…

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu