Az első next-gen értékesítési adatok

Egy országból csak, de a semminél ez is több: tudjuk, hogy mennyi PlayStation 5, illetve Xbox Series fogyott a játékipar egyik legfontosabb piacán.

A japán Famitsu szerint a PlayStation 5 első négy napján (november 12-étől 15-éig) 118085 példányban kelt el (és nincsen részletes adat arról, hogy ebből mennyi volt PlayStation 5 Standard Edition vagy PlayStation 5 Digital Edition). Ezzel szemben az Xbox Series X és az Xbox Series S összesen (azaz itt sincsen több részletezés) pedig hat nap alatt (november 10-étől 15-éig) 20534 értékesítést hozott össze. Ebből pedig az jön át, hogy a PlayStation 5 kétharmadnyi nap alatt majdnem hatszoros eladást mutathat fel, úgyhogy a hazai pálya még mindig lejt nekik. A konzolok azonnal kifogytak az előrendelések után, és készlethiány mutatkozik mind a két gyártó esetében, de a több gyártott konzol révén több értékesítés történik majd az év vége felé haladva.

De ezt hasonlítsuk össze az eggyel korábbi generáció adataival. A Famitsu adatai alapján a PlayStation 4 az első két napon (2014. február 22-e és 23-a) 322083 eladással büszkélkedhetett. Ezzel szemben az Xbox One négy nap alatt (2014. szeptember 4-étől 7-éig) mindössze 23562 értékesítést mutatott fel. Úgyhogy ahhoz képest az Xbox Series visszaesett, de a PlayStation 5 még nagyobb értékben zuhant. Igaz, mind a két (három…) új konzol esetében a visszamenőleges támogatás miatt nem mindenki akar azonnal váltani (vagy nem tehetik meg…). Hozzátennénk még, hogy a PlayStation 4 Japánban jóval később rajtolt (nem pedig az amerikai megjelenéssel egy időpontban), így pedig a Sony képes volt elég konzolt gyártani, ami szintén torzítja a számokat.

De korábban azért a Microsoftnak még jobb helyzete volt az ázsiai szigetországban. A PlayStation 3 a megjelenésének első két napján (2006. november 11-én és 12-én) 88443 eladást mutathatott fel, míg az Xbox 360 szintén két nap alatt (2005. december 10-én és 11-én) 62135 értékesítéssel egész korrekt rajtot vett.

Van pár szoftveres értékesítési adat. Az Xbox Series esetében nem tudunk bolti értékesítést közölni, mivel arrafelé többnyire digitálisan történik az eladás. A Marvel’s Spider-Man: Miles Morales volt ott a rekorder 18640 eladással, és a Demon’s Souls a sarkában volt 18607 értékesítéssel.

Mivel a Microsoft nem fog közölni értékesítési adatokat (nemrég írtuk, miért), a Sony talán hamarosan bejelentheti, hogy megvan az első millió.

Forrás: Gematsu

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu