Az első lépés a spekulánsok ellen: egy forgalmazó több mint ezer rendelést törölt

Ezzel kívánja az értékesítő megakadályozni, hogy egy csoport elhappolja a teljes készletet a tényleg csak saját felhasználásra készülő vásárlók elől – ezzel pedig talán lassan elvágják az újraértékesítő gazfickókat a további profittól.

A Very, egy forgalmazó az Egyesült Királyságban (ez sem biztos, hogy errefelé ismert…) ezer next-gen konzol rendelését törölte. Ezt azért lépte meg a weboldal, hogy a spekuláns banda, a CrepChiefNotify ne keressen az általuk biztosított konzolkészleten további többezer fontot (forintban milliós nagyságrendben gondolkodjunk).

A Sky News tudósítása szerint a Very a november 29-én, tehát vasárnap leadott rendeléseket törölte, mert azok csak egy „technikai hiba” révén voltak leadhatóak. A CrepChiefNotify pedig automatizálta a rendeléseket a botokkal, így pedig körbe tudták oldalazni a sorban állást a weboldalakon, így pedig képesek voltak lecsapni a nagyon is keresett termékekre, így a konzolokra is.

Emiatt pedig minden rendelést törölt a Very, és az érintett felek olyan üzenetet kaptak, hogy ezek a termékek jelenleg nem megvásárolhatóak, és ezért a rendeléseket visszavonták, bocsánatot kérve a kellemetlenségekért, amit az egész szituáció okozott. Ez mindenféleképpen bátor lépésnek nevezhető, és itt talán ki is lehetne mondani azt, hogy egy fecske is nyarat csinálhat.

Azaz, ha egy forgalmazó volt olyan bátor, hogy meglépje a visszavonást, akkor talán mások is követni fogják a példát – csak annyit kellene figyelni, hogy mennyire rövid idő telik el a készletbe (vagy adatbázisba…) való feltöltés és a rendelés között. Ha embertelenül rövid az időköz (pl. néhány másodperc, vagy esetleg egy perc), akkor ott érdemes lenne megfigyelni a helyzetet, mert ha az új készletről nem értesíti a forgalmazó a vásárlókat, hanem csak csendben teszi újra elérhetővé a konzolokat, akkor ott a szkriptek és az automatizáció jelenléte szinte biztos, hogy 100%.

Ettől függetlenül a spekulánsoktól ne vegyünk. Nem sok mindenkinek van 180-190 ezer forintja egy PlayStation 5-re, pláne nem 300 ezre…

Forrás: PSU

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu