Áremelkedés a PlayStation Store-on a Sony egyik legnagyobb piacán

Ez az ország eddig megúszta plusz felárak nélkül, de 2021-től nincs kegyelem: a jogi kiskapuk bezárása miatt itt is sokat kell majd fizetni.

A kanadai árazás már eddig is eléggé el volt szállva (80-90 kanadai dollár lehet egy 60 USD-s játék, forintban rosszabb esetben több mint 20 ezer forint… miközben 60 amerikai dollár átszámítva 18 ezer), de a digitális vásárlásokban a PlayStation 4-eseknek volt egy kis szerencséjük. A forgalmi adó ugyanis nem érintette a PlayStation Store-os, azaz digitális eladásokat. Viszont ez elől további menekülés nincs, így legrosszabb esetben akár 15%-os áremelkedés történet, ugyanis Kanada tartományaiban a forgalmi adó mértéke változó. Ezzel pedig egy 90 CAD-os játék közel 104 lenne, forintban pedig már közel 24 ezer forint lenne.

A PlayStation Store azért nem dobott felárat az eladásokra eddig, mert volt a törvényekben egy trükkös, de teljesen ügyes kiskapu: csak olyan cégeknek kellett forgalmi adót kivetniük a játékokra, amik fizikailag is jelen vannak Kanadában. A Microsoft és a Nintendo hivatalosan is jelen van az egyik legnagyobb játékiparnak tekinthető országban (elvégre az észak-amerikai régió része Kanada is), a Sony pedig nem, így a cég kimaradt a buliból. Viszont Chyrstia Freeland, Kanada szövetségi pénzügyminisztere szerint a kivételezésnek vége.

2021 június elsejétől mindenki, aki Kanadában digitális termékeket értékesít (vagy online teszi azt), így a Sony is (plusz a Netflix) kötelező lesz kivetni a forgalmi adót. Ez pedig 5-15% között van, tartománytól függően. De ebből a bevételből (és ez akár egy milliárd kanadai dollárt is összehozhat öt év alatt – kb. 228 milliárd forint) egy új gyermekgondozási, ellátási rendszert építhetnek ki Kanadában. Így például a családi pótlékot lehetne növelni, és ez tényleg egy hasraütésszerű példa.

Úgyhogy a rendszerrel trükközni nem sokáig lehet már – addig nem lenne meglepő, ha a vásárlások, előfizetések jelentősen megugranak főleg 2021 májusában az országban, hogy még az olcsóbb árakon történjen a vétel.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu