A processzor miatt gyengélkedik PlayStation 4-en és Xbox One-on a Cyberpunk 2077? [VIDEO]

A CD Projekt RED játéka a régebbi vasak közül a PlayStation 4 Pro-n a legstabilabb.

A Digital Foundry új elemzése szerint a PlayStation 4-ben és Xbox One-ban található AMD Jaguar CPU okozza a teljesítmény hiányát. Emiatt van az, hogy az Xbox Series S, aminek az Xbox One X-szel összevetve gyengébb GPU-ja van, mégis stabilabb teljesítményre képes. A PlayStation 5-ös verzió korlátlan frame rate-tel futtatja a PlayStation 4-es kódot (legalábbis a next-gen patch megjelenéséig), míg az Xbox Seriesen az Xbox One kód fut fejlettebb grafikai beállításokkal (több NPC és jármű, ambient occlusion).

Az Xbox One X-en 9 GB használható RAM van, de mégis küszködik a lengyelek új játékával, így az nem korlátozó tényező, hanem inkább a processzor, ami a kisebb új Xboxon is erősebb. A site szerint főleg a város körüli vezetés során érzékelhető ez, ugyanis a háttérben streamelő (nem internetes streamelésre gondolunk, hanem a konzol alkatrészei között történő adatátvitelre) rendszerek erősen a processzorra támaszkodnak, és így a régi négyesen (Xbox One/Xbox One S, Xbox One X, PlayStation 4/PlayStation 4 Slim, PlayStation 4 Pro) gyenge a helyzet, de a PlayStation 5/Xbox Series/Google Stadia/PC kvartett is megbotlik eközben, de nem olyan jelentős mértékben.

Eközben az az érdekesség, hogy a PlayStation 4 Pro processzora gyengébb az Xbox One X-énél, de mégis a Sony konzolján láthatunk stabilabb teljesítményt (igaz, ingadozó mértékben). A CD Projekt RED a The Witcher 3: Wild Hunt esetében is hónapokkal a megjelenés után tette jobbá a PlayStation 4/Xbox One páros teljesítményét, de a Cyberpunk 2077 egy jóval nagyobb falat.

Gareth Damian Martin, egy, a CD Projekt RED-hez (CDPR-re rövidítve innentől) nem köthető fejlesztő a Twitteren kifejtette, hogy bizonyos bugok nem véletlenül bukkannak fel a játékban, és a lengyelek munkásságát „a generáció nagy rablásának” nevezte, ugyanis a viszonylag nagynak nevezhető Night City-ben felbukkannó masszív problémák tervezésileg vannak ott. Egyik példája erre a majdnem nem létező, erősen korlátozott járműves mesterséges intelligencia – az alap tereptárgyak kikerülése is nagy feladatnak bizonyul, és hogy ne legyen ebből adódóan dugó az utakon, ha félretekintünk, a háttérben levő, megállt autók eltűnnek a játék funkciónak hiányosságai miatt.

Ez amúgy a gyalogosokra is vonatkozik. Ha kieresztünk egy sorozatot egy fegyverből az utcán, a gyalogosok leguggolnak félelmükben, de ha forgunk 360°-ot, akkor mire ismét abba az irányba nézünk, a félő NPC-k mind eltűnnek ahelyett, hogy visszatérnének a hagyományos cselekedeteikhez. Az eltűnésükkel pedig kevesebb mesterséges intelligenciát kell a játéknak használnia.

Martin kiemelte, hogy a játékfejlesztés során az összetett problémákhoz gyakran okos megoldásokat használnak, de az itt látott példák nem érnek fel ahhoz a szinthez, amit a CDPR ígért éveken át. Szerinte ezek inkább az utolsó pillanatban, kétségbeesésből és az elfáradásból adódó megoldások (mert erősen túlóráztak a fejlesztők). Videóban is prezentálja az eddig említett gondolatokat.

A Cyberpunk 2077 a Bloomberg szerint egy milliárd dollár kárt okozott a CDPR alapítóinak, ugyanis a cég arcvesztésen esett át (de a CD Projekt más okból is „összehozta ezt”, erről ma még külön szó lesz). Kálvária a köbön.

Forrás: WCCFTech, PSL, PSU

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu