Szerzői jogi tartalmakat büntető szabályok az Egyesült Államok új koronavírus-törvényében

TECH HÍREK – 2020-ban már volt egy törvény, ami révén az Egyesült Államok kormánya nagyon sok embernek egyszeri támogatást nyújtott. A második körben viszont eldugtak pár… érdekességet!

Az új, beiktatásra váró törvényt a törvényhozás alsóháza (a képviselőház, nem a kongresszus!) némileg átírta. A munkanélküli járadékot március közepéig heti 300 dollárral (~ 90 ezer forinttal) intéznék el, és eközben egy republikánus szenátor (Thom Tillis) javaslata bővítette az amúgy hatalmas törvényjavaslatot (nem viccelünk: 5593 oldal – igen, több mint ötezer oldalas!!!), miszerint egy szerzői jogi követelésekkel foglalkozó tanács jönne létre, ami a szerzői jog által védett tartalmak digitális közvetítését a második fülöncsípéskor akár 10 év börtönt eredményező bűncselekménnyé tenné.

Az igencsak gigászi törvényjavaslat a YouTube, a Twitch, és a Facebook Gaming esetében lesz igencsak érdekes, ugyanis az influenszerek, közvetítők sok, szerzői jog által védett játékot és tartalmat közvetítenek, beleértve a bennük használt zenéket is. És 2017 augusztusában volt arra is példa, hogy a Take-Two egyik sportjákában a tetoválások miatt indult szerzői jogi per, úgyhogy a szituáció nem tűnik valami rózsásnak. És ne feledjük, hogy a Twitch épp az ősszel vett le a szervereiről sok archív felvételt (vagy némított bennük) a sok DMCA szerzői jogi követelés miatt, amiket a zenei kiadók nyújtottak be. Erre lehetne mondani azt, hogy a koronavírus miatt szenvedő embereket támogatni kívánó törvény olaj az internetes tűzre…?

A szerzői jogi követelésekkel foglalkozó tanács is a célkeresztben van – az Electronic Frontier Foundation szerint a szerzői jogi trollkodás országos szintű problémáját indítaná újra a törvényben elrejtett „nemkívánatos extra”, és az időzítés sem valami szerencsés: a szövetségi bíróságok az ezzel kapcsolatos esetekben komolyabb, kézzelfoghatóbb bizonyítékokat kérnek, és ez nemrég lett standard az ítélkezésben arrafelé. Jó, a tanács nem dönthet több mint 30 ezer dollár (~ 9 millió forint) értéknél nagyobb összegben a követelő javára (leszámítva a jogi, peres költségeket), és a tanács által igényelt adatok az információ szabadságával kapcsolatos jog alól is ki tudna slisszolni (leszámítva például a végső döntést).

Ez nem tűnik valami jó lépésnek…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu