Mérgezés áldozata lett Lin Qi, a kínai játékipar egyik vezéregyénisége

A 39 éves kínai üzletember vezette a Yoozoo-t, ami többek között a Game of Thrones: Winter Is Coming stratégiai játékot is létrehozta.

A sanghaji rendőrség közleménye szerint Lin Qi egyik kollégája (Xu-ként nevezték őt meg) a fő gyanúsított Qi 25-én bekövetkezett halála mögött. Qi egy komoly személy volt a kínai játékiparban (az ő értékét közel egy milliárd angol fontra, tehát jó 400 milliárd forintra becsülte a Hurun China Rich List). A Yoozoo volt és jelenlegi alkalmazottai pénteken a cég irodája előtt gyászolta Qi-t, aki a játékipar mellett a filmekben is megpróbáltatta magát.

2009-ben alapította meg a Yoozoo-t, ami képes volt a mobilos piac felé történő terjeszkedés közben is sikeresen tartani a céget. A Sina Weibón (a kínai Twitter) a cége is elköszönt tőle: „Viszlát, fiatalság. Együtt maradunk, továbbra is kedvesek leszünk és hinni fogunk a jóságban, és folytatni fogjuk a harcot mindaz ellen, ami rossz.” Erre többezer komment érkezett, és több mint 290 millió megtekintést hozott össze a site-on. Sok, Qi-re emlékező posztban kalligráfia volt látható, ugyanis az üzletember a költészet mellett a kalligráfiát is nagyon szerette.

Nem sok részletet tudunk a Titan Linként is ismert üzletember halálának részleteiről. A rendőrség közleménye szerint megmérgezték őt, de a Yoozoo saját közleménye kicsit eltér (Lin rosszul érezte magát, ezért kórházba ment, stabil állapota volt, majd hirtelen elhunyt pénteken…). A helyi média Xu Yaóra gyanakszik elkövetőként – ő pedig a Yoozoo filmes ágazatáért felelős, és olyan spekulációk is felröppentek, miszerint egy megerjedt kínai ital, a pu’er tea révén mérgezték meg a Yoozoo vezetőjét.

A Yoozoo társkiadóként is felbukkant a Supercell sikeres játéka, a Brawl Stars mögött (a másik kiadó a Tencent Holdings volt – őket pedig nem kell bemutatni), de a magyarul A háromtest-probléma (Cixin Liu műve, sci-fi műfajú könyv – A háromtest-trilógia első része) filmadaptációnak jogaival is ez a cég rendelkezik, de a Yoozoo filmes szereplése nem volt olyan sikeres, és végül a hat filmen keresztül történő feldolgozás nem történt meg. Szeptemberben viszont a Netflixnek engedélyezték, hogy ők próbálják meg. A könyvet még Barak Obama és Mark Zuckerberg is elismerő szavakkal illette.

A kínai játékipar tehát meghatározó személyt vesztett el.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu