Egy korszak vége: leállt az Adobe Flash Player támogatása

TECH HÍREK – Manapság a Flash már erősen elavulttá vált, így az Adobe is maga mögött hagyta a Flash támogatását.

Még 2017-ben határozott úgy az Adobe és az ipari vezetők, hogy 2020 utolsó napjával a Flash támogatása is megáll, majd január 12-átől kezdve nem lesznek frissítések, sőt, a Flash-alapú tartalmak (régebben sok weboldal is az 1996-ban elstartolt technológiára épült) is blokkolva lesznek. Az Adobe javaslata szerint érdemes uninstallálni a Flash Playert a rendszerünk megvédésének céljából.

December 8-án volt az utolsó előre tervezett frissítés a Flash Player számára… Kínán kívül. Itt megköszönte az Adobe a fogyasztók és fejlesztők támogatását az utóbbi két évtized során, és a cég büszke arra, hogy az animáció, az interakció, és az audiovizualitás terén a webes tartalmak erősen fejlődhettek a Flash révén. A Microsoft is közzé tett egy frissítést (KB4577586), ami letörli a Windowsunkból a Flash Playert, de akik ezt nem tették fel, az Adobe figyelmeztet minket az eltávolításra a bootolás után az asztalunkra jutva.

Az Adobe 2005-ben vásárolta meg a Flash tachnológiát, ami akkor volt kb. a csúcspontján, ugyanis az internethez kapcsolódó számítógépek legalább 98%-án ott volt a technológia, ami később még évekig szükséges volt például a YouTube-hoz is, ugyanis a HTML5 alapú lejátszó csak később jutott be a Google népszerű videómegosztó oldalára. Csakhogy az idő eljárt felette – a biztonsági hibái miatt veszélyessé vált a Flash Player, de az ezt igénylő tartalmakat igyekszik az Internet Archive lementeni az utókornak.

Az Internet Archive-tól Jason Scott azt írta, hogy a Ruffle néven futó, még fejlesztés alatt álló Flash emulátor segítségével az Internet Archive Emularity-rendszere Flash-támogatással bővült, és így a böngészőnkben az ezt igénylő tartalmak továbbra is elérhetőek lesznek, ha ahhoz van egy Flash pluginunk telepítve. A Ruffle viszont még nem támogatja 100%-ban a „fleses” tartalmakat, de pontosan és finoman játssza le a történelmi animációk túlnyomó többségét.

Egy kollekciót itt találhatunk belőlük. RIP Flash.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu