Okosabb NPC-kkel rendelkezhet a Grand Theft Auto VI

A szabadalmak mindig idejekorán felfedhetnek egyet s mást – bár eddig főleg a Sony körül talált a sajtó ilyet, most a Take-Two és a Rockstar is a célkeresztbe jutott.

A Redditen bukkant fel egy szabadalom, ami egy videojátékos környezetben történő virtuális navigáció rendszereit és metódusait taglalja. Ezt a szabadalmat az Egyesült Államok szabadalmi hivatalának weboldalán (az USPTO-n) találhatjuk. Ezt a Take-Two még októberben jegyeztette be, úgyhogy nem egy olyan régi technológiáról van szó.

A szabadalom azt taglalja, hogy a nem játszható karaktereket (azaz NPC-ket) miként lehetne kicsit okosabbá és organikusabbá, természetesebbé tenni, így a mesterséges intelligencia picit ütősebb lehet nagy eséllyel a Grand Theft Auto következő részében, mert azért ott van kiemelt szerepe az NPC-knek (amik remélhetőleg nem lesznek olyan bugyuták, mint amit mondjuk a Cyberpunk 2077-ben láthattunk – elég egy példát mondani: ha megütünk egy kerekesszékes NPC-t, az feláll belőle és elrohan).

A szabadalom szerint a hagyományos rendszerek korlátozott erőforrást biztosítanak (ez lényegében a szkriptelésre vonatkozik), így mindegyik karakter ugyanazokat a cselekedeteket hajtja végre újra és újra. A Rockstar szerint ezért a jelenlegi technológia elavult, és olyan rendszereket szeretne létrehozni, amivel egy „realisztikus, virtuális világ” jöhet létre „hardveres és szoftveres korlátok nélkül”. A hardveres korlátlanság már inkább a felhőből származó termékre utalhat, nem pedig egy helyileg (pl. PlayStation 5-ön) futtatott játékra.

A szabadalom egy olyan NPC-s megoldásra is utal, amivel a karakterek eltérő személyiségeket kaphatnak. Például egy dugóban az egyikük inkább kivárja a torlódás megszűnését, egy másik pedig inkább kitolat és elmegy másfelé. Ez persze csak találgatás, de mivel a szabadalom „nagy sebességű üldözésekre” és „forgalomra” utal, gyanús, hogy ez a Grand Theft Auto VI-ban lesz bevetve. (Egy ló azért nem olyan gyors, így kizárhatjuk a Red Dead Redemption 3-at.)

A szabadalom feltalálói? David Hynd (Rockstar North technológiai rendezője), illetve Simon Parr (ugyanitt a mesterséges intelligenciáért felelős vezető). Bár a Grand Theft Auto VI hivatalosan nincs még bejelentve, az ilyen hírek miatt bízhatunk benne, hogy jön, talán 2023-ban (ugyanis akkor fog a marketingre erősíteni a Take-Two).

Forrás: VG247

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu